Bezoekers

woensdag 30 januari 2013

Gehaakte Kragen

Ik heb weer een nieuwe verslaving , kraagjes haken. Een paar keer per jaar krijg ik een bevlieging en ik moet haken! Het begon toen er een pak sneeuw lag en ik voor de openhaard zat. Lekker knus en dan mijn handen moeten iets doen. Van de zomer haakten ik nog nieuwe gordijntjes. Ik zag een paar manden geleden ik de Knipmode een blz. vol met kraagjes en ik dacht dat kan ik ook. Mijn boekjes door gespit en patronen gezocht en gevonden.Aan de slag en hier het resultaat , De eerste is een 11cm breede kraag met een halswijdte van 46 cm. Gehaakt met DMC maeva op naald 1,5mm. De tweede heeft een wijdere halswijdte van 68 cm. is 9 cm. breed, gehaakt met Amalfi fil d'Ecosse 3s. De derde is klein met een hals wijdte van 33cm, 4cm. breed gehaakt met Durable glanskatoen op naald 2mm. Heb er nog meer gehaakt die staan al op de website van http://www.bisanpagifts.nl ze zijn te koop. Alle kraagjes zijn van 100% katoen en kunnen gewoon in een sopje, liggend drogen en wat op spannen met spelden op de strijkplank. Nu dat deze nostalgische kraagjes weer terug komen in het modebeeld zal ik er nog wat haken, ben nu begonnen met een witte glanskatoen met naald 1,75mm. Een nieuw patroon uit een grote stapel haakboekjes die ik via marktplaats heb gekocht.

maandag 28 januari 2013

Gutermann garen

Ik ben dol op Gutermann allesnaaigaren. Het word verkocht op klossen van 50mt. 200mt. 500mt.en 1000mt. De klosjes van 50mt. vind je nog maar zelden ik heb er zelfs geen een meer in huis. Het is een 100% polyester garen en dit gebruik ik voor kleding in de eerste plaats. Waarom? Omdat het erg sterk is en het nooit breekt met naaien op de naaimachine. Ook kun je er met de strijkbout overheen strijken zonder dat het stuk.gaat. Het in vele kleuren verkrijgbaar is. De klossen van 200mt. +-3euro zijn verkrijgbaar in heel veel kleuren er is altijd wel een kleur die bij je werk stuk past. De klossen van 500mt. +-5euro zijn er in vele standaard kleuren. De klossen van 1000mt. 8euro zijn er in de kleuren wit zwart ecru bege blauw donkerblauw, zeg maar de kleuren die je het vaakst nodig hebt . Ik koop vaak de 500mt soms is dat te veel maar daar mee bouw je een voorraad op voor als je onverwacht iets moet verstellen of zo. En hoe groter de klos hoe goedkoper het uiteindelijk is. Zwart wit spijkerblauw ecru rood heb ik allemaal in 1000mt. Gutermann heeft ook klossen in 1000mt. op een dunnere spoel. Daar zit niet zo'n mooie witte plastic rand aan. Dit is het confectie garen en is dunner dan het allesnaaigaren. Dit is prima garen voor dunnere katoentjes en dingen te naaien in en om het huis. Voor kleding zou ik dit niet gebruiken. Deze klossen kosten ook minder -+3.95euro. Gutermann heeft heel veel soorten garen, katoen, zijde, quiltgaren,borduurgaren enz. Wat je ook nog wel eens tegen kan komen zijn de 100mt klosjes supersterk +-3.10euro voor zwarestoffen en of hobbygaren. Ook voor handgaren geschikt. Hier heb ik geen foto van maar vroeger noemden we dit knoopschatengaren omdat daar dus de knoopschaten mee genaaid werden. Ook kun je hier mee door stikken als je een dikke duidelijke draad wilt zien liggen op je mantel. Hier voor moet je wel een naaimachine naald hebben met een groter oog anders stroopt de draad op. Garen kun je het beste bewaren in het donker op een droge plaats. Laat de klosjes eens per jaar een paar uurtjes luchten. Ze blijven dan decennia goed!! Ik stop mijn schatjes in een hobby doos gekocht bij Dirk v d Broek en gaan zo in de kast. Het zijn twee kostbare dozen die ik koester.

vrijdag 25 januari 2013

Accuquilt Go!

De Accuquilt Go! is een handig apparaat om lapjes voor je patch work te snijden. Er zijn drie verschillende maten te koop. De gewoone Go!de baby en de grote studio. De baby is een kleine versie van de AccuquiltGo! En de studio is het grootst vaak gebruikt in ateliers en quiltmakers die veel en vaak snijden. Ik heb zelf de de middelste gekocht bij Bordurama. Ze hebben een website daar staat alles op. De tumbler quilt heb ik ook met dit apparaat gesneden. Het gaat heel erg makkelijk je hoeft er alleen aan te draaien. Het verbruikt geen stroom of batterijen . Bij het apparaat koop je mallen, ze zijn van stevig plastic en aan de bovenkant zit een stevig schuimruber waar de messen in verborgen zitten. Je koopt er ook een mat bij in de maat van de mal. Voor dat je gaat snijden strijk ik de stof met stoom mooi glad. Ik meet uit ietsje groter dan de vorm die je op het schuim rubber ziet. Je kunt het lapje in een zigzag dubbel er op leggen. Met dunne katoen wel zes lagen op elkaar. Hoe dikker de stof minder lagen. Bv spijkerstof een laag. Dikke katoen drie of vier lagen op elkaar. Dit moet je uit probeeren. Er zijn ook vormen voor applicaties ik vond de vogels erg leuk. Dan doe ik eerst lap strijken dan vliesofix er op strijken. Er gingen twee lagen op elkaar met het papier er bij zijn dat dus vier lagen! Ik deed ook goede kant van de stoffen op elkaar want dan krijg je dat de twee vogels met de snavels naar elkaar op gestikt konden worden.Een linkse en een rechtse vogel. Als je de stof er op legt moet je wel op de draadrichting letten. De stof moet recht van draad er op liggen anders trekt de boel scheef bij het stikken van de lapjes. Wat wel heel fijn is dat de lapjes er zo mooi uit komen de naden zijn in de hoekjes er al af gesneden. Dit is bij de vormen van het patch work zo. Als je de lapjes stikt moet je persies 6mm van de kant stikken. Een patch work voetje is daar al op gemaakt anders moet je de naald stand van de naaimachine veranderen. Als je deze 6mm van de kant stik hoef je in de hoekjes niks meer af te knippen, dat is er al af. De vorm is zo gemaakt. Ik ben zeer te vreden over deze Accuquilt Go! het spaart ook mijn polsen die gebruik ik namelijk erg veel. De biezen snij ik nog met een mes maar, je raad het al ook daar zijn vele mallen voor te koop. Die zijn dan heel lang maar passen persies door het apparaat.

donderdag 24 januari 2013

Walking foot

De walking foot ook wel boventransportvoet genoemd is een super handig voetje. Zeg maar voet, want deze voet is een stuk groter dan de gebruikelijke voetjes die je normaal op je naaimachine hebt.Hij maak een soort stapjes over de stof heen waarbij hij de stof vast grijpt en mede naar achteren trekt. Om te quilten is deze voet erg geschikt, je moet dan immers over drie lagen stof heen stikken. De uit spaarring aan de voorkant is genoeg voor een steekbreedte van 9mm. Je kunt er dus ook siersteken of de zigzag steek mee stikken. De boventeransportvoet word vaak geleverd met verschillende zolen die je zelf makkelijk kunt verwisselen. Ook zitten er twee geleiders bij die je aan weerskanten in de voet kan steken om parallelle rijen steken naast elkaar te stikken.Dit is handig want dan hoef je geen strepen op je werk te zetten.Maar deze voet kan meer. Dikke mantel stoffen of losse rekbare stoffen die moeilijk te verwerken zijn. Stik hij moeiteloos. Ook gladde en fluwelen stoffen die vaak verschuiven ten opzichte van elkaar grijpt deze voet moeiteloos en transportteerd hij onder de machine door. Ik kan niet meer zonder. Het is mischien een investering want de Husqvarna voet kost -+ 85 euro en de Bernina voet kost +-130euro maar dan heb je ook wat. Ik stik heel wat af met deze voet en beveel hem van harte aan. Als je een naaimachine koopt heb je hem mischien niet meteen nodig, maar je weet nu dat het bestaat en je kunt hem altijd later nog bij kopen. Kijk ook voor aanbiedingen want bijde voeten kon ik op internet een stuk goedkoper vinden. Pfaff heeft er ook iets op gevonden. Een systeem wat heet IDT. Achter het normaale voetje hangt een zwart metale staafje je kunt dit staafje om hoog schuiven of uit trekken. Dit mini voetje trekt ook aan de boven kant van de stofen beweegt mee met het stikken. Dit is een ingebouwd systeem handig en snel. Zal niet zeggen dat het persies hetzelfde is als de walking foot omdat het een kleiner en smaller mini voetje is. Het werk wel en trekt aan de stof. Maar een walking foot is heel breed en geeft veel stabiliteit zeker voor een quilt. Ik bedoel de stof word van boven meer vast gehouden omdat de oppervlakte groter is. Koop je een naaimachine ga dan niet over een nacht eis. Laat je goed voorlichten en probeeralles uit! De dealer kan je vast alles laten zien en anders vraag je er na. Als je een nieuwe naaimachine koopt kun je met een beetje babbelen er wel een boventranport bij krijgen.
duwen. of uittrekken waneer je wilt.

zondag 20 januari 2013

Tumbler klaar

Met dit weer niet veel buiten geweest dus de quilt is klaar.De afmetingen zijn 133x138cm. Dat is maar goed ook want hij is een stuk dikker dan een gewoon katoentje. Bescheiden door gestikt voetje langs de kant. Flanel was op dus ik heb er een dun katoenen stof bij gezocht voor de bies. Ik knip of snij stroken van 5,5cm breed af. Die zet ik schuin aanelkaar en strijk naden open. Maak wat exstra lengte dat ik niet te kort kom. Vouw de strook dubbel met goede kant naar buiten en stik hem op de verkeerde kant van de quilt op. Bij de hoeken stop ik voor het eind +-0.5mm. En stik naar achteren voor het afhechten. Dan haal ik het werk er onderuit. Sla de bies naar boven tot er een drie hoekje onstaat (haaks) Sla de bies weer terug in de richting van de rand waar hij langs moet leggen en begin boven aan weer te stikken, hecht wel aan en af. Als de bies helemaal is aan gestikt draai ik mijn werk om en stik de bies op de goede kant vlak op de kant door. Bij deze quilt gebruik ik een stik steek. Soms doe ik een fantasie steek of een steek die lijkt op hand genaaid. Dit is niet een "origineele" manier van af werken. De meeste quiltsters stikken de bies aan op de goede kant van de quilt en naaien met de hand op de verkeerde de bies vast. Dit duurt mij te lang alles moet altijd snel af bij mij. En ik vind dit ook mooi zo op de naaimachine.

vrijdag 18 januari 2013

Tumbler quilt

Eindelijk had ik mijn tussenvulling binnen en ben ik gisteren begonnen met een "sandwich"te maken. Dit houd in dat je tussen de bovenkant(top) en onderkant een lekker warm en soepele vulling stop. Ik gebruik altijd een"batting" van Heirloom die heet hobbs Heirloom 80/20. Dit betekent 80% katoen en 20% polyester. Een dunne soort. Heb ook wel eens een dikkere polyester vulling geprobeerd maar dat werd te stijf bij het door quilten. Er zijn vele soorten vulling beschikbaar. Voor iedere wens is er wel een geschikt. Kijk eens op de site van Elly Prins die heeft heel veel spul. Ik vind het een sport om zelf op de naaimachine de quilt door te stikken. Ok dat is soms zwaar vooral als het een grote is. Ik doe dit dan ook in etappes elke dag wat. Daarbij let ik goed op mijn zit houding rechtop en buik tegen de tafel. Anders krijg je pijn in je rug. Vanmorgen de eerste lijnen gestikt met een steeklengte van 2,5mm. Om het mezelf makkelijk te maken spelt ik de sandwich opelkaar met quilt veiligheids spelden. Die zijn aan de onderzijde krom en super scherp. Ze moeten ook door drie lagen stof steken.Rijgen kan nartuurlijk ook. Deze quilt is van flanellen katoen en is erg zacht.De stof is wel dikker dus ik ga hem bescheiden doorstikken. Anders word hij te stijf. Hierbij een foto van voor en achterkant en close up. Ik stik met een boventransport voet die er voor zorgt dat de stof aan de bovenkant vast gegrepen word. Zodat de drie lagen stof regelmatig onder de voet door worden getrokken.

donderdag 17 januari 2013

Spoelhuis

Een spoelhuisje is het ding waar je je spoeltje in stopt. Er zijn twee soorten huishoud naaimachines. De eerste heeft een hangend spoel die zit aan de voorkant van de machine. Er zit een klepje, open doen en daar hangt hij. Dit heet het CB grijpersysteem en komt op de meeste naaimachines voor. Eerst doe je je op gespoelde spoeltje in het losse spoelhuisje en dan in de machine plaatsen. Het tweede systeem is een liggend spoelhuis ook wel het drop -in-spoelsysteem. Dat zie je liggen van boven onder het naaivoetje. Er zit vaak een doorzichtig dekseltje op. Het op gespoelde spoeltje gaat meteen in de machine er is geen los spoelhuis. Dat zit in de machine vast. Voor de dames en heren die al naaien is dit wel bekent. Toch word mij op naailes wel eens gevraagd waarom er een spoeltje met garen in de machine moet. Zei die net met naaien beginnen is dit wereld vreemd. Eng he zo'n naaimachine? Ik leg dan uit het hoe en waarom. In al de jaren dat ik naailes geef zijn mij een paar dingen op gevallen. Mensen die geduldig zijn van aard pakken het naaien beter op en kunnen op elke naaimachine aan de gang. Zei hebben geen probleemen met het spoelhuis. Mensen die iets gauw willen doen of ongeduldig zijn hebben vaker een probleem met het spoelhuis. Daarom geef ik hun een naaimachine met een hangend spoelhuis. Dit spoelhuis geeft minder problemen. Als je net begint met naaien raken de draden wel eens in de war. Dit heeft meerdere oorzaken. Van niet goed. inrijgen van de machine of te snel op starten en of niet genoeg draad laten hangen en of de draden niet vasthouden bij het beginnen met stikken.De draden vliegen in de knoop en de machine moet ontdaan worden van alle draden. Die zitten dan vaak ook om het spoelhuis gewikkeld. Bij een hangend spoel is dit makkelijker te doen. En omdat dit bij beginnende naaisters vaak voorkomt is zo'n spoel aan te bevelen. Bernina heeft bijna alleen maar hangende spoelhuizen.
Liggend spoelhuis Een liggend spoelhuis ligt bovenop je naaimachine en zie je meteen liggen. Er zit meestal een doorzichtig dekseltje op. Hier door kijkend kun je ook zien hoeveel spoeldraad er nog op zit. Dit kan een voordeel zijn maar mijn ervaring is dat als je lekker aan het naaien bent je er toch niet op let. Een ander voordeel is dat je er makkelijker bij kunt komen en dat is ook zo. Een nadeel is dat het nogal nauw luisterd met de soel er in stoppen en met een vastloper. Daar bedoel ik mee als alle draden in het spoelhuis vast slaan en je werk geen kant meer op wil. Men gaat dan trekken aan het werk en het liggende spoelhuis verschuift. Men haalt alle draden weg en spant weer op nieuw in. Maar de naaimachine doet het niet goed meer. Na een paar pogingen geeft men het dan op. Het spoelhuis moet nauwkeurig op nieuw geplaatst worden en daar moet je handig voor zijn of willen worden. Vandaar dus dat ik een hangend spoelhuis aan beveel voor beginners en ongeduldige personen. Ik zeg niet dat de ene beter is dan de andere maar dat het voor verschillende personen geschikt is. Voor dat je tot koop over gaat, laat je goed uit leggen hoe het werkt. Bij de dealer kun je vragen stellen. Koop je via internet of supermarkt zul je de gebruiksaanwijzing uit je hoofd moeten leren. Heb je nog vragen over dit onderwerp of andere vragen, laat een bericht achter en ik zal er op terug komen met een nieuw schrijven op dit blog. Groetjes Marie.

woensdag 16 januari 2013

Bernina 440QE

Een werkpaard dat is de Bernina 440QE. Hij staat bij mij op tafel nu en kan niet wachten tot ik er weer achter kan zitten. De quiltvulling is binnen en die ga ik morgen er tussen doen. Deze Bernina kocht ik +-2jaar geleden in de aanbieding met 5 exstra voetjes en een groote quilttafel er bij. Er zit ook een BSR voet bij waarmee je uit de vrije hand kan door quilten. Dit kan op elke machine nartuurlijk maar dan moet je zeer regelmatig heen en weer bewegen om de steken even lang te krijgen. De BSR zorgt er voor dat elke steek even lang word. Er zit een lichtje in wat over de stof schijnt en waarneemt hoe hard je beweegt. Op You Tube heb ik er een film over gemaakt.Heet blaadjes quilt. Dit was voor mij een van de redenen om deze machine aan te schaffen. Maar hij kan meer, de knoopschaten zijn oog verblinden. En er zitten heel veel steken op. Een nadeel zou kunnen zijn dat de maximale steekbreedte op deze machine "maar" 5,5mm is. Maar tergelijke tijd ook weer niet, door dat de transporteur ook deze breedte heeft is de door trek kracht van de machine optiemaal. Met een steek breedte van 9mm of meer word het moeilijker om bv. een kraagje vlak op de kant door te stikken. Daar zijn dan nartuurlijk ook weer andere op lossingen voor. Is de steekbreete op een machine 9 mm dan zet je de naald in een andere positie om toch vlak op de kant te kunnen door te stikken. Meer trek kracht dus. Maar deze machine is top, mocht je er nog een tegen komen in de aanbieding ik zeg doen. Dit type gaat er uit en word vervangen door de 550QE. Die ook prachtig is. Deze machine heb ik ook zonder BSR voet en dat is de 430. Deze gebruik ik op het atelier en is bijna het zelfde, iets minder steekjes. Maar net zo goed. Spijkerstoffen en andere dikke stoffen geen probleem. Deze machine heeft een zg. hangend spoelhuis zonder probleemen. Ik beveel een hangend spoelhuis aan.Ook voor beginners. Waarom? Ik zal hier ook op terug komen.

zaterdag 12 januari 2013

Burberry ruit

Omdat ik nog even op mijn tussenvulling moet wachten heb ik vast een overhemdblouse geknipt. Het is een dunne kwaliteit katoen die een iesepitsie doorschijnt. Niet te warm dus. Stof heb ik op de Albercuip gekocht bij de Boerenbont hal. Het word een zomer blouse. Mijn Husqvarna diamont de luxe is terug naar de dealer er was een probleem met de draad spannig, snik! Daarom mijn werkpaard de Bernina 440QE neer gezet op tafel.Normaal staat deze op het atelier waar de naailessen gegeven worden. Dat geluk heb ik dan weer dat ik er meerdere heb. Het is een luxe ik weet het.

woensdag 9 januari 2013

In de maak

Na de feestdagen ben ik begonnen met een nieuw quilt project.
p Ik had ooit een een bundel flannelen lapjes gekocht maar het was te weinig om iets mee te doen. Heb ik drie meter witte flanel bij gekocht om te combineren.
Het is een Tumbler quilt motief.
De lapjes heb ik gesneden met de Accuquilt Go!
Dit is een machine met mallen die de lapjes keurig op maat en makkelijk snijden.
Hier kom ik ook later uit gebreid op terug.
Heb altijd een quilt van flanel willen maken het is super zacht.
Door het te combineren met wit, doet het ook nog voorjaars achtig aan.
Nu wacht ik op de zg. batting of tussen vulling.
De top en achterkant is al af. Hier een foto.
Hoop dat ik heb er op krijg, groetjes Marie



zondag 6 januari 2013

De naaimachines

De naaimachines wat zijn er veel te koop.
In  alle prijsklassen is er wel een.
En vragen de meeste mensen zich af wat voor een is er voor mij geschikt.
Over dit vraag stuk zal ik zeker vaker terug komen.
Ik ben nu 54 jaar en heb over de jaren al heel wat verschillende naaimachines gehad.
Heb zelfs nog een blauwe maandag in een naaimachine winkel gewerkt.
Ik ben er dol op, zelf begon ik op een simpele naaimachine toen ik 11 jaar oud was.
Mijn moeder haar kop gek gezeurd en die zag ook dat mijn passie daar lag.
Voor een toen flink bedrag van 250 gulden er een gekregen.
Gekocht bij Wouters in de Van Wou straat ik weet het nog als de dag van gisteren.
Wat heb ik gestikt op die rammel kast! tot mijn man er gek van werd!
Op een dag lopend door de rai, er was een huishoudbeurs heb ik mijn eerste prachtige Elna naaimachine gekocht!
Wat een plaatje, deze modellen hadden we op school ook.
Ik was zo blij, en hij was duur!!
Maar mijn man zei toen al, je bent het waard!
Lief he?
Waar naai ik nu op zul je af vragen?
Durf het bijna niet op te schrijven een Husqvarna Diamond de luxe!
Een prachtige naaimachine met alles er op en er aan.
Ik heb hem pas en heb nog lang niet alle mogenlijkheden uit geprobeerd.
Als het me lukt zet ik vast een paar foto's er bij van het borduren.
Je begrijpt dit verhaal is nog lang niet af gelopen dus tot schrijfs.

Een eigen blog

Het moest er een keer van komen een eigen blog.
lees veel andere blogs en dacht heb ik ook iets te zeggen en of te laten zien.
En jawel, een naaister die veel naait en ook quilt
Les geeft en andere inspiratie geeft heeft vast iets te delen.
Bij het lezen van andere blogs krijg ik ook weer inspiratie.
Wat me zo lang tegen hield om te bloggen was, mijn schrijffouten in de Nederlandse taal.
Hoop dat je daar overheen zult lezen. En ik wil er veel foto's bij gaan zetten. Maar hoe krijg ik die er bij gezet, nog even puzzelen .