Bezoekers

zondag 24 maart 2013

Simply breien

Een tijd geleden was ik aan het kraagjes haken, zie paar blz. terug. De meeste kraag patronen waren best ingewikkeld en met dun garen gehaakt. Ik bedacht toen een makkelijker kraagje voor iets dikker garen pen 2,5mm. Een kinder kraagje wat ook makkelijk vergroot kan worden door er meer steken bij op te zetten. Ik kreeg leuke reactie daar op en trok de stoute schoenen aan . Ik mailde naar diverse handwerk bladen en deed er een foto bij van het kraagje. Een week later kreeg ik reactie van het blad Simply breien, ze wilden het wel plaatsen. Of ik alles op wilde sturen per mail en een foto van me zelf. Groot was mijn verbazing toen ik zag dat er twee blz. waren uit getrokken voor mij en mijn kraagje. Gisteren lag er een envelop in de bus, en daar stond ik in een blad met een kleine biografie en kraagje!! Hadden ze het blad naar mij op gestuurd, vond het zo leuk! Bedankt Simply breien, bedankt Karhrin Kuhling!  Ik ben trots!

zaterdag 23 maart 2013

Alexander & Maxima

Ik kocht van de week de nieuwe Quilt & Zo, dat is een heel leuk blad in het Nederlands wat oa over quilten gaat. Er staan ook andere leuke projecten in. In dit blad stond een op roep om een Leve- de- Koning! Quiltje van 30x30 cm. te maken. Ik had niet veel tijd meer de sluitings datum was 23 maart 2013. Alle technieken waren toegestaan, dus ik wilde mee doen. Er kunnen quiltboeken gewonnen worden, dus aan de slag. Ik wilde een foto er op, alles is toegestaan . Ik printe op PhotoFabric een foto uit met de printer. Ik nam de Silk Habotai. Er zijn ook canvas, poplin, twill sheets in een pakje van 6 vellen te koop. Ook leuk om een foto van je kind in een quilt of kussen te verwerken. Ik test even op een papier want je moet weten hoe je het vel er in doet. Het is een stoffen laag met een papieren laag er aan vast. De print moet op de stof komen, laten drogen en dan met een katoenen lap er tussen strijken. Af laten koelen en dan het papier er af halen. Je kunt nu de print verwerken zoals je wilt. De sheets zijn A4 en kosten 12.95 per pakje. Op beurzen zijn ze vaak in de aanbieding voor voor 10 euro. Ik maakte het quiltje van witte katoen, voor en achterkant. Ik borduurde de letters met lurex borduurgaren. Versierde de foto met katoenen kant en polyester band. Het zigzag band is ook van lurex. De vlagetjes zijn lintjes die ik dubbel tussen het baisband mee gestikt heb. Ik het de foto inmiddels naar de Quilt & Zo op gestuurd , wie niet waagt wie niet wint. Ik ga een plekje maken om het quiltje aan de muur de hangen. Leve- de- Koning!

zondag 17 maart 2013

Zigzag quilt in de maak

Ik ben begonnen aan een nieuwe quilt top. Ik had nog verschillende lapjes stof liggen. Kocht daarbij drie meter mooie witte katoen. Met de Accuquilt Go! heb ik de driehoekjes gesneden , en dat ging heel vlug. Ik snee eerst de gekleurde lapjes telde die en maakten net zoveel uni lapjes. Aan elk gekleurd lapje komt een uni wit lapje. Ik stikte de lapjes met het dubbeltransport voetje uit. Op deze Bernina 780 zit die ingebouwd . Alles blijft mooi op elkaar liggen. De zigzag quilt top is 150x203 cm geworden. Heb er gister en vandaag aan gestikt. Voor een eenpersoons bed dus. Er is een zigzag patroon in gelegd.  Volgende week zondag is er hier in de buurt een stoffen spektakel daar ga ik kijken voor een lap voor de achterkant. En voor meer lapjes!! Altijd leuk stoffen markt. Zodra er een sandwich gemaakt is, volgen er meer foto's.

zondag 10 maart 2013

Rag quilt van trui

Dit quiltje maakten ik afgelopen najaar in 2012. Eigenlijk is het geen echte quilt, die bestaat uit drie lagen. Top, vulling en achterkant. Deze quilt is gemaakt van oude sweater truien van zoon en dochter. Ik had de truien al een tijd liggen en wilde ze weg doen maar kreeg heimwee naar de kleine lijfjes van mijn nu lange kinderen. In sommige truien zaten elleboog gaten of vlekken. Daar heb ik omheen geknipt. Ik knipte zoveel mogenlijk blokken van 22x22 cm. De hartjes uit de kleine over gebleven stukjes stof. De sweaters waren best dik, het is best zwaar geworden. Eerst apliceerde ik de harten met een zigzag steek op de vierkanten. Hier en daar zit een embleem wat op de trui zat. Dit geeft een herrinering aan de trui en staat best leuk ook nog. Daarna zetten ik de blokken met de verkeerde kanten tegen elkaar. Bleef 1,5 van de kant met stikken. Toen alle blokken aan elkaar gestikt waren begon het knippen. Met een super scherp schaartje knipte ik de sliertjes er in, 0,5 cm uit elkaar. Tot het stiksel knippen en niet er in, nou daar krijg je pijn in je vingers van. Maar het is gelukt elke dag wat. De truien hadden al grote maten, maat 40 en 182. Daar konden ook grote blokken uit. Maar met kleine truien kleinere blokken ook leuk. Leuk idee? Begin vast met trui sparen en knip vast de blokken en gooi de rest weg. Neemt ook niet zo veel plaats dan. En een goedkoop project in deze tijd en een leuke herrinering. Veel succes !

zondag 3 maart 2013

(4) Quilt steken B780

O o o, wat zitten er veel steken op deze Bernina 780. Ik zag zelfs steken van bijna 5 cm. breed! Dat kan omdat deze naaimachine dwarstransport heeft. Daarover later meer, nu de Quilt steken. Er ztten 33 quilt steken op, de eerste 3 zijn stiksteken in 1,5 2 en 2,5 mm. lengte. Om makkelijk in het zelfde menu over te stappen naar een stiksteek, zonder dit menu te verlaten. Daarbij ook in de zelfde lengtes 3 doorpit steken die een hand made look hebben. De quilt steken worden in de gebruiksaanwijzing weer uitvoerig besproken, met een nummer. Alle steken in deze naaimachine hebben ook een nummer. Wil je niet alle menu's door zoeken en weet je wel het nummer van de steek. Dan is er een scherm met nummer toetsen waar je het nummer van de steek meteen in kan voeren. Ook is er de mogenlijkheid, die ik zelf heel vaak gebruik. Het persoonlijk menu, onder de toets van het hartje. Waar je de favoriete steken en borduursels in kunt op slaan. Maar dat is een ander hoofdstuk. Deze quilt steken zijn op het eerste oog niet alles wat je ziet op dit proef lapje, er kan meer veel meer. Elke steek kan veranderd worden zodat hij nog leuker word. Wat je op de proef lapjes ziet is de standaard instelling. Leuk is het om met de steken te gaan "spelen" Op een proeflap heb ik een voorbeeld gemaakt. Ik heb steek 1342 genomen en de eerste rij is de basis instelling. De tweede rij heb ik de steek in lengte korter gemaakt. In de derde rij heb ik de steek op een breedte van 5mm. ingesteld . Rij vier op 4 mm. Rij vijf op 2 mm. Je ziet er kan heel veel met een steek. Je maakt hem zoals je zelf wilt. De mogenlijkheden op deze machine zijn bijna eindeloos. Ik weet niet of ik elke steek ga laten zien, er zitten ook 13 alfabetten op. Maar ik ga het zeker proberen. Heb zoveel leuke fun steken gezien! Tot de volgende keer dan maar, groetjes Marie.

(3) Nuttige steken B780

Er zijn 34 nuttige steken op de Bernina 780. In de gebruiksaanwijzing worden deze steken elk afzonderlijke beschreven. Waar voor ze gebruikt kunnen worden en voor welke stof. Er zitten heel erg veel andere steken op deze B780, maar ik begin met de nuttige, steken die je het meest gebruikt. De stiksteek (1) kun je in 11 verschillende standen instellen, midden, 5 links, 5 rechts. De rest van de steken kun je breder of smaller maken. De breedste steek in dit programma is 9 mm. Ook kun je de lengte van de steken langer of korter maken. Op de proeflap zie je hoe de steken er standaard in staan. Deze naaimachine heeft DWARSTRANSPORT dat houd in dat je ook van links naar rechts kan stikken zonder dat je het werk keert. Sterker nog je kan alle kanten op stikken die je wil. Je ziet op het scherm een cirkel, met een draai aan de knop kun je in de richting stikken die je wilt ook schuin. In welke graden dan ook. Best grappig, ik heb op het proeflapje een lapje geapliceerd zonder te draaien, voet blijft gewoon staan. Er naast nog een dubbel stiksel geprobeerd alle kanten op. Bijna alle steken in dit menu kunnen dat. Probeerden ook nog steken van andere menu's die konden ook schuin enz. Waarvoor gebruik je dit? Voor lappen op de knie, of moeilijk bereikbare plekken? Ik moet het nog avonturen . Met de 34 nuttige steken kan ik (letterlijk) alle kanten op. Steek 22, 23 zijn stop programma's 26 en 27 vliegen. Steek 31 is een grote zadel steek. Kortom alles wat een naaister kan wensen.

zaterdag 2 maart 2013

(2) spoel & spoelhuis B780

Dan even over het spoel van de Bernina 780. Wat een superspoel!! Hij is groot, er kan 80% meer garen op gespoeld worden. Wat met quilten een echt voordeel is. Het spoel is heel licht van gewicht.  Er zitten aan een zijde van het spoel zilveren stukjes op, waar je wel voorzichtig mee moet doen. Als je het spoel in het spoelhuisje stopt, kan dat maar op een manier. Je kunt je dus nooit vergissen met in stoppen, want het past anders gewoon niet. Het spoelhuisje is dan ook groter nartuurlijk en heeft een ander haakje om de draad om te doen. Dit is een nieuw spoelhuis, een nieuwe grijpertechnologie met de naam Bernina 9 grijper. Twee oscillerende nokken zorgen voor een ongestoorde draadgeleiding en een extreem rustige loop bij een snelheid van maximaal 1000 steken per minuut. ( een normaale naaimachine doet 800-900 steken per minuut) Deze laaste zin heb  ik uit de folder over genomen. Had het zelf niet beter kunnen schrijven. Wat ik weet is, wat ik hoor en hoe hij stikt. Deze machine maakt minder geluid dan andere naaimachines. Hij snort of spint , hoe je het noemen wilt. Hij stik heerlijk, heeft een spinnend geluid bijna verslavend . De B 9 Grijper is van politoeten , wat dat is weet ik niet. Maar het voelt glad en licht aan. Op de naaimachine zit veel licht, maar ik viel bijna van mijn stoel af toen ik zag dat er een lichtje in mijn spoelhuis scheen. Waar dit licht vandaan komt ben ik nog niet achter. Maar plezierig is het wel. Het opspoelen van de spoel gaat ook super snel, boven op de machine. De Bernina naaimachines hebben een aparte spoelmotor, deze dus ook. Bij borduur projecten is het ook heel handig om wat meer spoeldraad in de machine te hebben. En nartuurlijk zit er een scherm bij dat je opent met de tip van je vinger, waar je aan kunt geven of je de spoel een 1/4, 1/2, 3/4 of helemaal gevuld wilt hebben. Ben al helemaal gewend aan deze nieuwe B 9 Grijper, het geluid is lekker en dat kun je niet van elke naaimachine zeggen. Ook geeft de machine aan als de spoel bijna leeg is in het scherm. En als de spoel helemaal op is komt het heel groot op het scherm en stopt de naaimachine met naaien. Dik tevreden met deze B 9 Grijper!

vrijdag 1 maart 2013

(1) Knoopsgaten op de B780

Tja waar te beginnen met zo'n prachtige naaimachine. Ik heb me maar eens in de knoopsgaten verdiept. De mogenlijkheden zijn eindeloos. Als je het knoopsgaten programma open maakt , met de tip van je vinger zie je ze meteen staan. Elk knoopsgat kun je naar wens en dikte van de stof aanpassen . De proefjes die hier op de foto's staan zijn gemaakt van twee laagjes katoen met vlieseline er tussen. De fijn instelling van de rupsen heb ik daardoor iets dichter op elkaar gezet. Dit gaat super makkelijk met de twee knoppen die naast het scherm bevinden. De breedte van de knoopsgaten heb ik hier op 5 mm gezet. Dit kan op elke gewenste breedte makkelijk worden ingesteld met die knoppen naast het scherm. Er zitten div. soorten knoopsgaten op. In de gebruiksaanwijzing staat persies waar ze voor gebruikt worden. Wat voor mij nieuw was is dat ook de TUSSEN ruimte tussen de twee rupsen wijder ingesteld kunnen worden. Dit is handig, je kunt makkelijker met je tornmesjes tussen de rupsen snijden zonder dat je de draden door snijdt . Knoopsgat no: 51 heb ik 4x verschillend gemaakt, zie foto. Het eerste knoopsgat is standaard. Het tweede heb ik de tussen ruimte met 0,2 mm. wijder gemaakt. Het derde knoopsgat met 0,4mm. er tussen. Als je dan de rupsen niet breed genoeg meer vind stel je zo , met de draaiknop de breedte breder in , zie vierde knoopsgat. Dit knoopsgat is 6mm breed. En zo kun je eindeloos variëren al gelang je stof dikte.
Er zit een speciaale knoopsgaten voet bij de machine. Dan kun je op drie verschillende manieren de lengte van het knoopsgat instellen. De makkelijkste vind ik. Automatisch met directe lengte-invoer. Je draait aan de knop en ziet de mm. om in te stellen. Lente breedte fijn instelling klaar. Maar het kan ook zoals bij de 440QE, voor uit tot gewenste lengte. Achteruit knop in drukken en klaar.  Ook is er een automatisch met knoopmeting, je houd dan je knoop tegen het scherm aan, draait aan de kop en de lengte verschijnt automatisch. Ook kun je een knoopsgat maken uit de losse pols en zelf die zijn prachtig. Je stopt dan zelf. Het voordeel van de andere methodes is nartuurlijk dat alle knoopsgaten de zelfde lengte hebben. Zeker aan te bevelen met kleding maken. Er zit een duidelijke gebruiksaanwijzing bij waar elk knoopsgat duidelijk besproken word. Ben zeer te vreden over dit gedeelte van de Bernina 780. De knoppen zijn makkelijk te bedienen en het scherm is duidelijk.