Bezoekers

woensdag 29 mei 2013

Sweater gerepareerd

Zoon kwam van kamp thuis met een winkelhaak in zijn mouw. Dat moest gerepareerd worden. Meestal torn je de mouw een stukje open om de reparatie te kunnen doen. Maar er zijn naaimachines met een dwarstranssport  Dat houd in dat je ook van links naar rechts en anders om kunt stikken. De Bernina 780 heeft dat , sterker nog je kan er mee alle kanten op stikken. Je kunt een scherm op slaan waar een cirkel op staat en daar geef je op aan welke kant je op wilt stikken. Dat kwam mij bij dit klusje goed van pas. De mouw over de vrije arm heen getrokken. De vrije arm bij de B 780 is maar liefst 25,5 cm, de afstand tussen de naald en de machine is dat. De hele vrije arm is 33 cm.

Eerst een lapje achter het werk gelegd, dan van rechts naar links gestikt met de stikkendezigzag steek. Paar keer, toen van voor naar achteren ook paar keer. Er staken nog een paar witte vezels uit, die ik met een zwarte stift met stippeltjes bewerkt heb. Zo deze sweater gaat weer voor een tweede ronde.

Je kunt dit alles ook op een naaimachine doen zonder dwarstranssport . Over de vrije arm en dan ga je steeds van voor naar achter stikkken, en verschuift de mouw steeds een klein stukje. Op deze manier kun je ook langebroeken repareren. Ik gebruik de stikken de zigzag steek maar met een normale zigzag gaat het ook.

vrijdag 24 mei 2013

Handdoekjes met kant

Een grote hit is het versieren van kleine handdoekjes. Je kunt ze overal hangen in de wc, bij de wasbak of mee naar het strand.
Ook voor een kadootje is het super leuk. Op sturen gaat ook goed A5 envelop en de uit pakker is altijd verrast. Vaak versier ik met lint boven op de ingeweven rand die in het handdoekje zit. Een aplicatie met een leuke stof er op doet het ook goed. Maar deze keer versierde ik met kant. Ben dol op kant vooral kant van katoen. Dit kun je lekker strijken en wassen. Ik kocht bij de Zeeman handdoekjes, eerst wassen en drogen voor de krimp. Daarna heb ik op de ingeweven randen kant gestikt het begin en eind een stukje naar binnen geslagen tegen het raffelen. Dit met een normale stiksteek. Het kant aan de onderkant heb ik met een zigzag steek aan gestikt. Een heel klein stukje over elkaar leggen is genoeg, de zigzag is breed genoeg om het kant te pakken. Zet de zigzag breedte op 5mm. Aan begin en eind neem ik 3 cm extra kant om een klein zoompje te kunnen maken. Als je het kant glad aanzet zoals ik hier heb gedaan kun je dat zoompje het beste eerst maken. Dat ik makkelijker . Het op hang lusje heb ik er uit getornd en vervangen met smal kant. Nu is het echt af en niemand weet dat het handoekje van de Zeeman komt. Ons geheimpje he!
Het kant kun je bestellen bij http://www.BisanpaGifts.nl de prijzen zijn:
16mm breed 1,60 per mt. 30mm breed 2,25 per mt. 50 mm breed 2,25 per mt.
Versier eens een handdoekje veel Succes !

woensdag 22 mei 2013

Jeans broeken geverfd

Als ik oude jeans spullen heb waar de kleur niet zo mooi meer van is, dan geef ik ze een kleur op frisser met Dylon verf in de wasmachine .
Ik had vier jeans broeken. Had nog een pakje verf staan achter in de kast, koop altijd meerdere pakjes ook in zwart. Ik gebruikte Dylon 41 jeans blue voor deze vier broeken. Als je nu een pakje koopt heeft het een nieuwe verpakking , de kleur is het zelfde gebleven. Het is super makkelijk, je was eerst de kleding en laat het nat. Je gooit eerst de verpakking kleurstof ( voorzichtig ) in de wasmachine . Dan 500 gram zout boven op de kleurstof. Daarna de jeans er in en draait een zo lang mogenlijk wasprogramma op 60 graden. Als het klaar is alles laten zitten in de wasmachine , wasmiddel er bij doen en nog maals een 60 graden was draaien. Klaar. Nu kun je het spul er uit halen en op hangen. Wil je  er zeker van zijn dat alle verf weg is kun je altijd een lege trommel op 90 graden draaien. Ik vind dat zonde van het water , dus ik draai er na een donkere was. Ik doe dit al heel lang en heb nog nooit verf resten gehad. Alleen moet je netjes de poeder verf in de wasmachine gooien dat het niet spetterd op de rubberen randen. Ook NIET je was er tussen tijds uit halen is de truuk. Ik heb nu mijn broeken iets blauwer gemaakt en er konden er vier in. Als je een totaal ander kleur wilt kan er minder gewicht in, dan gaat er meer verf in het artiekel. Dit staat allemaal in de gebruiksaanwijzing. Zwarte kleding kan na een tijd grijs worden. Ik spaar dan wat kleding stukken op en koop zwarte Dylon voor de wasmachine. Je kleding word als nieuw ! Ik zag op hun site "De Textielverfshop" voor Dylon textielverf , dat er ook een was &verf variant is gekomen. In de kleuren jeans blauw, zwart en bruin. Niet meer voor wassen dus. De prijs van deze pakjes is 8.20 euro, geen geld voor vier nieuwe broeken . ( en twee was beurten en 500 gram zout) . Er bestaan nartuurlijk vele verschillende soorten verf voor allerlei soorten kleding en stoffen, kijk maar eens op die site en misschien kom je op het idee om die blouse die vergeeld is in een ander kleurtje te verven. Er zijn ook kleine tinnetje voor kleine projecten . Veel succes !
Noot: Zoals je mischien op de foto's ziet neemt de ene broek meer kleurstof op dan de andere. Dit komt omdat er polyester en of elasthan in de stof geweven zit. Hoe meer de stof uit katoen bestaat hoe meer kleurstof die op neemt.

zaterdag 11 mei 2013

Gehaakte omslagdoek

Ik haakte een omslagdoek uit het boek Happy Hooker van Debbie Stoller. Ik kocht dit boek jaren geleden in 2006. Ik had al heel lang niet zo'n fris en duidelijk boek meer gezien en kocht het meteen. Het ISBN 978-90-213-3755-5. Debbie Stoller is oprichster van de NYC Stitch 'N Bitch groep. En wilde het haken weer een nieuwe inpuls geven. Daar is ze goed in geslaagd. Het is een duidelijk en leuk boek. Zeker voor beginners omdat er voor in het boek een duidelijke beschrijving met illustraties staat hoe je alles moet doen. Ook hoe je moet patroon lezen. Vertaaling van Amerikaans naar Nederlands. Iets over stekenverhoudingen, handige tips goed uitgelegd enz enz. Achterin staat een aantal hippe werkstukken om aan de slag te gaan. Waaronder deze omslagdoek die ik haakte. Ook staan er in een sjaal van grote gehaakte bloemen, wikkelsjaal, cowgirl hoed, muts, sjaal en muts, omavierkantjes tas, tasje, topje, vestje, bikini in tasje, hip vest, rok, armband en ketting van kraalen, gehaakte riem, konijnenpantoffels erg leuk! , ipod hoesje. Dit alles met div foto's en tekeningen en duidelijke beschrijvingen. Dit boek heeft te weinig aandacht gekreegen vind ik , vandaar dit verhaal. Ik kocht het boek voor de uitleg met de duidelijke tekeningen en omdat het er hip uitziet . Ik gebruikte voor de omslagdoek een dik garen pen 5/6 Cotofilo Print 88% katoen. Merk lana grossa. Kleur 306 . Maar ik had de bollen al heel lang in huis en denk niet dat dit zelfde nog te koop is. Ik ga deze doek ook nog eens in wol/ acryl maken voor de winter. Het haakt lekker vlug weg in een dik garen. Ik laat het patroon zien op de foto's kun je het ook maken veel succes !

vrijdag 10 mei 2013

Sloop met Engelse naad

Ik kocht bij de kringloop winkel een dekbed overtrek voor 2 euro. Het was een kleine maat 186x138 cm. Ik viel op het ruitje en kon het niet laten liggen. Het overtrek pasten nergens omheen, aangezien onze dekbedden langer zijn 220 x150 cm. Nadat ik het gewassen had heeft het even op de stapel strijkgoed gelegen. Het overtrek voelde zich meteen thuis en ging dit pand niet meer verlaten. Na wat denk werk besloot ik er vier slopen van te maken. Dol op ruitjes en op slopen en beddengoed in het algemeen. Deze stof voelde zo lekker, het is een ingeweven ruit. Dat betekend dat het bijna aan twee kanten hetzelfde is. Ik knipte er vier stukken van 174 breed x 63 cm. hoog van. Ik maakte ze met de Engelse naad, op school vroeger werd hier veel tijd aan besteed. Het is een mooie afwerking zonder te zigzaggen, bespaard nog draad ook. Ga laten zien hoe ik het doe. Strijk de lappen en knip ze op maat. Deze maat sloop word 70 breed en 60 hoog.

Werk de korte kanten van 63 cm af met een zoom, strijk eerst 1 cm. naar binnen ( naar verkeerde kant van de stof) dan 2 cm. naar binnen strijken. Doe dit aan bijde zijden van de lap. Stikken vlak op de kant.

Sla dan 28 cm om naar binnen ( verkeerde kant)

Klap daar overheen de 70 cm en speld de kanten op elkaar. Het sloop is nu 70 x 63 cm De GOEDE kant van de stof buiten!! Stik de kanten dicht op 0,5 cm. van de kant.

Strijk deze naden plat naar een kant. Dat is makkelijker voor de volgende stap.

Draai het sloop om , de verkeerde kant van de stof zit buiten nu. Duw de punten met een stomp potloot uit tot dat de punten mooi zijn. Strijk plat!

Stik deze naden op 1 cm van de kant.   

Je hebt nu een op staande naad. Mooi he! Draai sloop om en strijk, klaar! Maak er een hele boel van leuke katoen. Veel succes !