Bezoekers

woensdag 31 juli 2013

Fijn gehaakte kanten rand

Op markt plaats kocht ik een paar maanden geleden een doos vol met fijn haak garen. Het garen, div bollen dmc en 3s en nog wat andere merken waren zo mooi dat ik een bedankje in de mail stuurden. De dame reageerde daar weer op met de vraag of ik ook geïnteresseerd zou zijn in haak boekjes. En dat was ik, de dame had nog 75 boekjes in div talen en maten. Zo stond er drie dagen later een groot pak op me stoep. In de stapel veel boekjes en tijd schriften, ook wat uit gescheurde blz, aan tekeningen en verrassings boekjes. Alle maal over haken. De dame die in België woonde moest stoppen met haken, het ging haar aan haar hart om alles weg te moeten doen. Maar was blij dat het bij mij goed terecht was gekomen. Wat was ik blij met deze aan koop! Er zaten Nedelands, Duits en Franse boekjes bij, waar onder dit kleine dunne boekje. Het bestaat uit 15 blz. en in geschreven in Frans, Duits en Italiaans . Het boekje heet Ricami Diversi album num.6 , er bestaan er dus nog meer van. Geheel in zwart wit en het ziet er oud uit, helaas nergens een datum te vinden. In het boekje staat fijn haakwerk en gaat geheel over randen haken. Bij de beschrijvingen staan gelukkig tekenigen waar goed mee te haken is. In het boekje word gehaakt met DMC nr 70. Die had ik niet en heb een bolletje uit de doos gebruikt nl. Amalfi fild' Ecosse voor naald 1.5 , het 100% katoen 50 gram. Ik haakte een rand van 5 cm breed en 182 cm. lang, toen was het bolletje op. Ik plaats een foto van het patroon, de tekens zijn : O is een lossen. Een dichte zwarte stip is een halve vasten. De streepjes zijn stokjes.
Op zetten 23 lossen, dan 3 lossen voor het eerste stokje. (26 lossen)
Mocht het patroon niet duidelijk op de foto komen, mail marienaailes@ziggo.nl dan stuur ik mail terug met patroon.
Veel haak plezier! Groetjes Marie

zondag 28 juli 2013

Log Cabin van Boerenbonte ruit

Het Log Cabin motief is een van de meest gebruikte patronen om een quilt te maken. Je kunt door middel van de stoffen en de kleuren eindeloos variëren. Vaak zie je klassieke stoffen gebruikt in dit motief . Maar de nieuwe trend is om moderne stoffen voor dit Log Cabin motief te gebruiken. Wat dacht je dan van deze? Ik kreeg van mijn vriendin Ellen op mijn trouwdag een verrassings tas waar onder anderen 5 boeren bonte lappen in zaten. Vijf keer twee meter stof. Dat moest een quilt worden dat begrijp je! Na veel getekend en ontworpen te hebben is het uit eindelijk deze quilt geworden. Mischien wel iets voor op een jongens bed? Daar dacht ik aan omdat er grote zwarte ruiten bij zaten. Deze Quilt is 200x 150 mt. kan op een persoons bed.
Herken Boeren bonte stof:
Boeren bonte ruiten kun je herkennen door aan de achterkant van de stof te kijken. Zie je bijna geen verschil? Dan is het boeren bont. De basis van de geweven stof is wit, daar door heen een kleur in geweven. Dit is de mooiste en de echte!! Vaak te koop tussen de 5 en 7 euro de meter. Let op er is zeker een kwaliteits verschil in.
Er bestaan ook op gedrukte ruitjes, de stof word geweven en geverfd. Daarna bestempeld met ruiten. De ruiten zullen nooit exact recht van draad op de stof komen wat problemen kan veroorzaken bij het naaien van kleding. Deze stof moet je ook nooit scheuren anders zijn je ruiten scheef!

Voor deze Quilt heb ik gebruikt:
2 mt. Zwart in de groter maat , ruit doorsnee 1.6 mm
1.00 mt. Paars met 1 cm ruit doorsnee
1.00 mt. Zwart ruit met 0.5 mm doorsnee
1.00 mt. Lila ruit met 0.4 mm doorsnee
1.60 mt paars mini ruitje 2 mm doorsnee.
Neem ruim stof of neem andere kleuren, dit is maar ongeveer. Maak je eigen combinatie .

Dit is ook voor de achterkant en bies er om heen. De quilt is 200x 150 mt. De blokken zijn af 50 x50 cm.
Ik heb de lappen met stoom gestreken en er stroken van 11 cm. gescheurd . Van elke kleur een paar. Ook 12 midden blokken geknipt van 11x11 cm.
Wat kleuren betreft ben ik geen planner. Ik pakte een midden blok van 11x11 en keek wat ik er leuk bij vond passen. Ik stikte de strook aan het midden blok en knipte de strook er na pas af. Je hoeft dan niet al die lapjes op op maat af te knippen, wat weer tijd bespaard . Ik wisselende klein en grote ruiten af.
Strijkbout aan en na elke strook strijken, ik stikte meerdere blokken tergelijke tijd. Na drie blokken klaar te hebben op bed uit gelegd en gekeken welke kleuren er nog meer bij moesten komen. Ik had had 5 lappen van 2 mt. kon dus alle kanten op. Uit eindelijk zitten er twee dezelfde blokken in, dus zes verschillende blokken gemaakt. Voor de achterkant het laatste stuk grote zwarte ruiten en wat paars aan elkaar gestikt. De bies recht van draad geknipt en ook recht aan elkaar gestikt , ik wilde de ruit niet onder breken. Dan het door stikken, het quilten van de quilt. Dit deed ik voor de biezen.  Ik gebruikte mijn BSR voet op de Bernina. Ik meander uit de vrijehand heen en weer in allerlij bochten. Dit is leuk om te doen en het was zo klaar. De quilt heeft een moderne groffe uit straling dus ook grof/ groot door gestikt.
Er is veel uitleg over de Log Cabin op internet te vinden ook op you tube veel filmpjes. Hoop dat je weer wat inspiratie heb gekregen door het lezen van dit verhaal, mocht je nog vragen hebben hoor ik het wel. Groetjes Marie.

dinsdag 23 juli 2013

Disappearing nine patch

De Disappearing nine patch is een leuk en makkelijk blok om te maken. Ik maakte de "naaister quilt" ook met dit blok, zie rechts in de balk op te zoeken. Je zou op het eerste gezicht niet zeggen dat dit het zelfde blok is want de stoffen zijn totaal anders. Maar toch is dit hetzelfde blok. Met dit blok kun je veel variëren . Deze quilt maakte ik als voorbeeld voor de beginners quilt cursus die in september begint. De quilt is een makkelijke maat om mee te beginnen nl. 135x135 cm. De stoffen waar we mee werken zijn van Riley Blake gecombineerd met wit, rood met stip en een groen en rood ruitje. Ik ga de cursisten leren hoe een quilt te maken op de naaimachine. We beginnen met het knippen van de stof waarmee we eerst een kussen gaan maken om de techniek te oefenen. Het kussen word 58x58 cm. De lapjes die we daar van over houden worden bewaard om later de bies op te oefenen. Als het kussen af is beginnen we met de quilt. Het blok de disappearing nine patch bestaat uit negen verschillende stoffen van 15x15 cm. Die aan elkaar worden gestikt , daarna verticaal en horizontaal door geknipt. Daarna begint het door elkaar gooien van de nieuw ontstane blokken. Sommige cursisten nemen hun eigen stoffen mee , dat kan ook. Voor meer info zie web site: www.BisanpaGifts.nl Ik verheug me nu al op om deze naai lessen te gaan geven, niks leukers dan mensen inspireren om te gaan naaien! Groetjes Marie.

zaterdag 20 juli 2013

Folklore Staphorst stoffen

Samen met de man ging ik een dagje terug in de tijd. Naar Staphorst en Rouveen hier in Nederland. Afgelopen dinsdag want op maandag zijn de winkels dicht. We zagen prachtig goed onderhouden boerderijen met tuinen om van te water tanden. Niet dat ik daar zou willen wonen , het is daar veel te stil. Maar we gingen de leuke textiel winkels bezoeken waarover ik een tijd geleden in de krant heb gelezen.

De eerste winkel die we bezochten was Stegeman's Textiel in Rouveen. En daar hebben ze veel heel veel! Van onderbroek tot klosje garen en alles wat er tussen in zit. De winkel was in een boerderij en was tot het plafond vol gestapeld met stoffen. Ze hadden lekker veel "ouderwetse" spullen, we kochten voor de man meteen drie paar bretels. Ze hadden veel keus. En stoffen veel stoffen in rood wit blauw, maar ook voor klederdracht , streep flanel en kant voor kappen. Katoenen stof in landelijke stijl , panels, Hollandse tegels, kerst en handwerk stoffen enz. Ook 50 soorten tassen beugels stond er in de folder, nou die heb ik gezien erg mooi! Bollen wol en katoen en brei en haak naalden enz. Boeren zakdoeken, petten, boeren kielen en lange onderbroek het was er allemaal. Zo een winkel moet je een keer in je leven gezien hebben. De man en ik vielen nogal op, de paden waren smal en de verkoper moest er steeds langs. Dat gaat niet lukken met ons postuur, dus liepen we steeds heen en weer. Dan zie je nog eens wat! Het personeel een man en twee vrouw waren vriendelijk en behulpzaam. Er liepen best wat klanten, wat me verbaasde omdat het buiten uit gestorven was. Wat een heerlijke winkel met prachtige stoffen, ik kocht daar ook een witte lap met rode in geweven hartjes. En vier bundels met folklore stof en drie mooie thee doeken. Foto 1en 2.
Stegeman's Textiel Oude Rijksweg 413.   7954GH Rouwveen. www.stegemanstextiel.nl

Compagner was de tweede winkel die we bezochten, die voelde zelfs een beetje leeg. Daar was alles " normaal " op gestapeld. Deze winkel had veel moois maar veel minder dan de eerste. Er stond zo waar een jonge dame die druk was met een partoon uit de stof te knippen. Ook was er weer een dame op leeftijd in klederdracht aan het helpen. Ik kocht daar een stapel stoffen in de kleuren rood wit blauw voor een quilt te maken. En een lap van twee meter rood wit blauw met hartjes. Foto 3en 4 . Compagner Oude Rijksweg 2.   7951DJ Staphorst. www.stoffencompagner.nl

K.F. Vloedgraven was de laatste winkel, daar stond een heer op leeftijd . Het is me nu ook duidelijk dat de pensioen leeftijd in deze streken niet van toe passing is. Het was alsof ik in de serie "Are You Being Served" beland was. Die ik trouwens erg leuk vind dvd's staan in de kast. De winkel was ruim en somber en sober ingericht. Een hele lange toonbank en veel van die laatjes, heerlijk dat dit nog bestaat! De mooiste stoffen en boeren zakdoeken. Veel zwart ingeweven folkloren band. Veel kant in div. Breedtes , ondergoed, kleinvak. En een hele baby spullen afdeling enz . Ik kocht daar 5 meter ingeweven katoenen ruit stof. Heerlijk stof voor een dekbed voor zoon. Van deze stof maakte ik al eens slopen, zie slopen met Engelse naad in de zij balk. Ook kocht ik wat wit in geweven band en drie leuke kaartjes met band er op. Foto 5  K.F.Vloedgraven Gemeenteweg 101 Staphorst mail: kfvloedgraven@ online.nl

Het was een leuke dag, de drie winkel zijn makkelijk in een middag te doen en liggen op de zelfde weg. De Oude Rijksweg gaat over in de Gemeenteweg. Kom je er eens in de buurt? Sla dan deze winkels niet over ze zijn heerlijk en je weet niet wat je ziet. Veel plezier!

zondag 7 juli 2013

Opoe's gehaakte pannenlap

Dit is een klassieke ouderwetse pannenlap die ik op school heb leren haken. Zo af en toe kom je dit model nog wel eens tegen, maar vaak tweede hands of er is geen patroon bij. Dit patroon weet ik inmiddels uit mijn hoofd en heb het voor je op geschreven. Ik pas het wel aan op dikker of dunner garen. Dit keer ging ik voor de naturel look maar een kleurtje doet het ook goed. Ik haakte met mijn favoriete garen Durable no:6 super ongebleekte 4 draads breikatoen pen 3-3.5 . Dit geeft een rustieke uitstraling omdat er hier en daar een heel klein pitje in zit. De draad voelt heerlijk in je handen ben gek op dit soort garen. Het is er ook in wit en verschillende diktes ook in glans verkrijgbaar. Voor dit project nam ik een dubbele draad en haakte op pen 4,5.
Pannenlappen zijn fun om te haken klein werkje leuk voor op vakantie mee te nemen. Ook leuk om cadeau te geven of lekker in eigen keuken op te hangen.

Patroon:         

Nodig twee bollen Durable katoen van 100gram ,  met dubbele draad gehaakt. (Durable no:6 ongebleekt)
Haaknaald 4,5.

Algemeen: Voor het eerste stokje aan het begin van de toer 2 lossen haken.

Opzetten : 20 lossen en sluit met halve vasten tot een ring.

1e toer: In de ring 30 vasten haken, sluit met halve vasten, werk niet draaien ga verder met volgende toer.

2e toer: 2 lossen ( is eerste stokje) , 6 stokjes op de volgende 6 vasten, 1 lossen, 7 stokjes op de volgende 7 vasten, draai het werk.

3e toer: 2 lossen , haak nu op elk stokje een stokje , OM de lossen van de vorige toer, 1stokje,1 lossen, 1 stokje, ( in het zelfde gaatje) , dan weer op elk stokje een stokje haken, draai het werk.

Herhaal 3e toer tot je  18 toeren heb gehaakt, hecht NIET af ga door met picotje.

Om haken met picotje :

Ga door met de zelfde draad als volgt, 3 lossen, stop je naald in de 1e lossen die je net gehaakt heb, sla de draad om de naald en trek in een keer door. ( is halve vaste) je hebt nu een hubje garen op een kluitje, een steek overslaan, 1 vaste op volgende steek. Begin op nieuw met 3 lossen enz....
Als je rond bent gehaakt draad af hechten.
Klaar! Veel plezier met haken!

zaterdag 6 juli 2013

Quilt & Zo

Hoera! Ik sta met mijn mini quiltje in de Quilt & Zo. Dat is een Nederlands Quilt blad met leuke ideeën voor quilten en veel andere dingen. Er komen er vier per jaar uit. Zo af en toe hebben ze een wedstrijd en dan doe ik wel eens mee. Toen het blad net bestond , heb ik al eens een vierde plaats behaald in blad no: 3 . Dat was met het tema "lijnen" ik maakte toen een impressie van de vloedlijn van de zee bij laag water. Maar deze keer was het tema "Leve de Koning" . Het moest ook weer een mini quiltje van 30x30 cm. Lees hier over meer bij: Alexander & Maxima in de zijbalk rechts op te zoeken. Ik heb een derde plaats behaald en ben trots dat ik weer afgedrukt sta in de Quilt & Zo no: 22. Het blad ligt nu in de winkel, er staan weer veel leuke dingen in om te maken. Vind het ook fijn dat er  een Nederlands Quilt magazine bestaat , heb alle nummers staan voor inspiratie en tips. De "blaadjes Quilt" uit de video balk, rechts you tube heb ik er ook uit gemaakt. Vorige keer won ik een boek, denk dat er nu ook wel iets mij kant op komt.

vrijdag 5 juli 2013

Zwaard naald of Wing needle

Aan sluitend bij het vorige stuk over de Zwaard naald, nu iets over de zigzag steek die bijna iedereen op zijn naaimachine heeft. Als je geen ajoursteken hebt kun je ook een leuk effect bereiken met de zigzag steek en de lock steek. Ten eerste pas je de steek breedte weer aan. Omdat de zwaard naald twee vleugels aan weerskanten heeft is de naald breder dan een normale naald. Ga van steek breedte 5 naar 3 mm en test met de hand of de vleugels niet tegen je voetje komen. Zet een open of doorzichtig voetje op voor beter zicht op de steek. Stik recht van draad. En stik langzaam. Probeer het uit op een proef lap evt. eerst met een gewone naald. Rekbare stoffen zijn niet geschikt. Deze steken zijn geschikt om sierranden te maken en om projecten te vervraaien. Zie ook mijn vorige stuk over de Zwaard naald of Wing needle . Ik gebruikte linnen voor dit proef lapje.

Aan de slag met zigzag steek:

Stik de eerste rij steken langzaam en niet duwen of trekken aan de stof.
Stop met de naald naar beneden aan de linkerkant van de zigzag steek aan het eind.
Voet omhoog en draai je werk om.
Stik nu langs de steek weer terug , zo dat de naald in het zelfde gaatje komt. Zie foto 1 tot en met 4.
Dit vergt wat oefenen om de naaimachine onder controle te houden. Stik langzaam dat gaat beter , heb je een knop voor slow gebruik die dan.

Lock steek of afwerksteek

Die zit op bijna elke naaimachine. Stik op deze zelfde manier als hierboven omschreven.
Deze steek gaat van voor naar achteren en is geschikt voor rekbare stoffen.
Daarom gaat de steek rechtdoor heen en weer in het zelfde gaatje.
Dat maakt hem geschikt voor een zgn. ajoursteek die we bij een zwaard naald nodig hebben.
Ik wens je veel oefen plezier. Elk uur achter je naaimachine is een  uur goed besteed !

woensdag 3 juli 2013

Zwaard naald of Wing needle

Nadat ik het boek "Fine Machine Sewing" van A tot Z had gelezen ging ik aan de slag op mijn Bernina 780. Daar zitten heel wat fantasie steken op. Ook de Ajoursteken die ik in dit project heb gebruikt. Op jou naaimachine zitten misschien ook wel steken die je voor de Zwaard naald of Wing needle kunt gebruiken. Eerst heb ik wat proef lappen er bij gepakt en een steek of wat uit geprobeerd. Eerst met een gewone naald om te kijken of de steek geschikt is. Een steek is geschikt als de naald meerdere keren in het zelfde gaatje stikt. Dat kan een bloemetje zijn of een randje. Maar ook met een "gewone " zigzag steek kun je het effect van gaatjes krijgen. Hoe? Ik ga het je vertellen.
Maar eerst de belangrijkste dingen voor het naaien met een Zwaard naald of Wing needle. De naald is breder dan een gewone naald dus moet je de BREEDTE van de steek aan passen! Bij machines met een maximale steek breedte van 5 mm, zet je de breedte op 3.5 mm en gaat dan met de hand het wiel naar je toe draaien en kijk of de naald niet tegen je voetje komt. Heb je nog ruimte kun je breedte 4 mm. proberen enz.... Als bij jou de steek breedte 9mm is ga je naar 7mm steek breedte.
Dan is het ook handig als je een open voetje heb, zoals ik heb gebruikt zie foto's. Een doorzichtig voetje kan ook als je maar goed zicht heb op je steken.
De stof die je gebruikt moet niet te dik zijn, probeer wat uit. Ik heb linnen gebruikt. Een te dunne stof is ook niet mooi of je zou hem moeten verstevigen met vlieseline anders trekt de stof in elkaar. Dan moet je er ook voor zorgen dat je recht van draad stikt. Op scheve stof word het niet mooi en gaat de steek vervormen. Het garen kan ook iets bijdragen aan het effect , de kleur of dikte. Ik heb Aurifil no: 40 dikte gebruikt. Bij een steek breedte van 7mm.  Probeer eens wat uit met wat je hebt.
De Zwaard naald is van Schmetz. dikte 100/16. Er bestaan ook dikkere voor grove stoffen. Zwaard naald en andere naalden te koop bij: http://www.bisanpagifts.nl

Aan de slag:

Voor de middelste steken rij heb ik een Ajoursteek 720 de picot steek gebruikt. De steek ziet er uit als een kam. Je begint recht van draad te stikken, als je vlak bij het eind bent stop je met de naald in het midden en naar beneden.
Draai de stof en stik nu persies in de zelfde steek terug. Dit kun je dus ook met een "normale" zigzag steek doen. De naald komt meerdere keren in het zelfde gaatje en daardoor ontstaat er een groter gaatje.
Voor de rij er naast heb ik de steek 711 Daisy gebruikt. Dit bloemetje zit op veel naaimachines.

Zoom met zigzag band:

Voor de bovenkant zoompje van 1 cm. naar de goede kant om gestreken. Daarna nog een zoompje van 2cm. om gestreken . Zigzag band er tussen gelegd en smal op de kant gestikt.
Veel succes met uit proberen , doe meer met de naaimachine!