Bezoekers

dinsdag 28 januari 2014

Reviews Haakboeken

HAKEN VOOR MANNEN de titel van dit boekje zegt alles al. Er staan hele grappige patronen in om voor mannen te haken. Het is geschreven door Theo Sundh ja een man, hij woont in Engeland. Ook heeft hij een blog: www.crochetbloke.blogspot.com waar oa op staat waar hij zijn inspiratie vandaan  krijgt. Hij leerde haken van zijn moeder en oma op jongere leeftijd. Dit is zijn eerste boek en kwam eerst in Zweden uit, daarna is het in het Nederlands vertaald. Toen ik voor het eerst in dit boekje keek lag ik in een deuk! Whaha! Wat een dolle haak patronen. Er staan dus veel mannen dingen in zoals; stropdassen, broche, anjer, vlinderstrik, scheermuts, whaha! pantoffels,vest, hoed, laptophoes, handschoenen, zadeldekje, sportsokken, tas, das, mutsen, wanten, ijsberenmuts, doodskop enz. enz. Maar de boxershort en peniswarmer zijn hilarisch!  De laatste heb ik ook even gehaakt gisteren, ik kon het niet weerstaan. Whaaa! Wat kan een mens lol hebben met een boekje van 7,95 euro echt geen geld. Leuk voor je zelf of om een haaker of haakster cadeau te doen. De patronen zijn in letters beschreven en goed te volgen. Alleen in de eerste toer geeft hij aan hoe je begind en moet eindigen , dat word in de volgende toeren niet meer herhaald. Achterin het boekje afkortings lijst en foto's met beschrijving hoe de steek moet. Beetje haak ervaring vereist. Op het atelier is de hoed gehaakt en die is ook heel leuk geworden. Een heel grappig boek met nog meer verrassingen die ik niet verklap. Er staan 36 patronen in. Harde kaft, 112 blz. 16 x 22 cm. ISBN 978-90-8998-278-8. Bij Bol.com 7.95 euro.

PENISWARMER
Deze haakte ik met Catania kleur no: 0246 licht lila/ rose op pen 2,5 mm. In het boekje doen ze het met dunne wol op pen 2 mm, dan word hij soepeler. Die van mij kun je recht op zetten ha! ha! Groetjes Marie.

zondag 26 januari 2014

Granny troost deken

Dit verhaal wil ik ook met jullie delen, het gaat over de lieven mensen op twitter. Ik zit al een paar jaar op twitter en het heeft mij veel goeds gebracht. Ik volg oa een groep creatieve dames die van alles en nog wat maken en daar over twitteren. Zo las ik ook over het fenomeen "swap's", dat is het ruilen van zelf gemaakte spulletjes. Dat kan van alles zijn gehaakt, gebreid, papier of gekookte spullen of de thee swap is ook erg leuk.  Je kunt het zo gek niet bedenken of het word "geswapt" Een dame in mijn tl ( time line) de groep twitter dames die ik volg, verzind de swap's en dat is Mariska. Ze heeft twee accounts haar persoonlijke @Mariska0810 en de swap account @MariskaSwapt je kunt haar volgen op twitter. Neem ook is een kijkje  op haar blog: mariskaswapt's Blog.

Troost Deken
Op deze swap account deed Mariska in december een oproep die ik las. Ze zocht haaksters die granny's wilden haken voor een troost deken. Granny's zijn gehaakte oma vier kantjes die je later aan elkaar haakt of naait om er iets van te maken. Tot haar verbazing kreeg ze heel veel bijval voor dit plan, ook op facebook veel reacties.  De deken was voor Danielle een dame die net gehoord had dat ze ongewenst kinderloos zou blijven. Danielle schreef het heel mooi op haar blog: http://www.openzenuw.nl/eerlijk/ kun je er meer over lezen. De granny's moesten +- 10 x 10 cm zijn, ik haakte er zes en haakte ze met wit garen aan elkaar, wat de op dracht was. Wat moet Mariska een lol gehad hebben toen ze die brieven bus elke dag hoorden klapperen. De granny's kwamen in allerlei kleuren en materialen binnen. En toen begon het puzzelen, ze maakte er een deken van 130 breed  x 240 cm hoog. Haakte er ook nog een rand omheen. Het is een leuk en zeer kleurrijk geheel geworden. Mariska heeft de deken persoonlijk bij Danielle afgeleverd en daarna zijn er heel wat tranen gevloeid.

Etiket
Een andere dame uit mijn tl vroeg mij of ik niet een etiket kon maken? Stom dat ik dat zelf niet bedacht had.
Ik kreeg de twitter namen door en ging aan de slag met de letters op mijn Bernina 780. Een goede oefening want die had ik nog niet zoveel gebruikt. Ik gebruikte rode katoen die ik twee maal met vlieseline verstevigde. De letters en bloemetjes moesten steeds op nieuw in gevoerd worden. Hoe nauwkeurig ik dat ook deed, ben ik een letter vergeten. In mirandameldt ontbreekt de letter d. Het etiket zit op de achterkant van de deken.

Foto's
Hier onder wat foto's van de deken en het gepuzzel gemaakt door Mariska en fam.  En het etiket in close up. Ik vind het heel bijzonder dat er nog steeds mensen zijn die vrijwillig iets voor een ander willen doen.  Bedankt allemaal! Jullie zijn schatten!! Groetjes Marie.

zaterdag 25 januari 2014

Reviews Quiltboeken

Het boek PATCHWORK PROJECTENBOEK is een fris en  modern boek. In het Nederlands met 176 blz. vol met wel 50 verschillende ideeën om te naaien. Het is niet echt een Quilt boek maar er staan een paar makkelijke Quilts in die niet door gestikt worden. Ze worden met draden of knopen op elkaar genaaid. De stoffen die gebruikt worden zijn kleurrijk en fris. Bijna allemaal van katoen wat ook het makkelijkste te verwerken is. Er is een poef die van wollen lapjes gemaakt word erg leuk. De meeste projecten zijn makkelijk na te maken er staan gekleurde getekende schema's bij. Ook met woorden beschreven stap voor stap. Er staat veel in, een hoofd stuk relax alles voor de huiskamer, kussens, gordijnen enz. Hoofdstuk aan tafel, tafelkleed, servet/ ring, placemat, onderzetters , thee muts enz. Stoel hoezen, div. Quilts, dekens, overtrekken, sloop, pyamazak . Ook leuke dingen voor baby enz. Schrijfmap, zakjes, tassen enz... kortom te veel om op te noemen. Een boek voor de beginnende naaister die van lapjes houd om te Patchen. Je krijgt veel inspiratie van dit boek en je moet op stoffen jacht om je voorraad aan te vullen! Een beetje naai ervaring op de naaimachine is wel vereist. Of bij het kijken naar al dit moois ga je misschien wel op naailes. Achter in het boek staan de patronen die je trouwens niet bij elk project nodig hebt. Soms moet je alleen lapjes knippen. De patronen zijn niet op waren grote, dus moet je met het boek naar de copy winkel om ze te laten vergroten. Dit zou een min punt kunnen zijn. Maar dit leuke boek kost 17,95 euro. Als de patronen op ware grote zouden zijn kost dit boek veel meer geld. Nu vergroot je alleen wat je gaat gebruiken. Ook staat er een tijdsduur per project weergegeven waarvan ik denk dat moet je niet doen. Waarom moet een versierd kussen sloop in 1,5 uur  af zijn? Het gaat toch om het plezier wat er aan beleefd om het te maken? Plak over die tijdsduur een bloemetje en laat je niet op jagen. Dit is een leuk boek met veel kijk en maak plezier. 27,5 x 21 cm, 176 blz. ISBN 978-90-230-12726 Bij bol.com 17.95 euro.  Groetjes Marie.

vrijdag 24 januari 2014

Reviews Haakboeken

HIP HAAK WERK geschreven door Jan Eaton die al heel wat haakboeken op haar naam heeft. Het is een goed en fris boek voor de beginnende haakster. Er staan 5 basis patronen in, muts, sjaal, tas, wanten en sloffen. Voor in het boek beginnen ze met de uitleg van de steken, geschreven tekst met foto's erg duidelijk. Dan de technieken, hoe hecht je een draad aan bv. Zelfs een blz. over het op spannen van het werk. Overal zie je foto's wat erg makkelijk is. Dan de 5 patronen, die worden duidelijk beschreven. De modellen zijn daar simpel en met uni wol uit gevoerd. Dit komt iets saai over maar er zijn zulke leuke wolletjes in de handel, het is maar net wat je koopt. Het boek heeft 128 blz. En wat ik net beschreef waren de eerste 30 blz. Dan komt de lol! De rest van het boek gaat over hoe deze basis patronen op kunt fleuren met kralen, knopen, pompons, gehaakte bloemen, gehaakte granny's, gehaakte ruche's sluitingen, hengsels en andere versieringen. Een stuk over div. steken vervilten en plastic haken enz.  Ik vind het een leuk beginners boek wat ook van af een jaar of 12 gebruikt zou kunnen worden. De patronen worden op haaknaald 6 a 7 gehaakt lekker snel dus. Ik heb het boek al een tijd in huis en je kunt het hier en daar nog steeds kopen. De prijs varieert van 15 tot 23 euro. ISBN 978-90-5877-7348 Slappe kaft, 26 x 21 cm. Een simpel en snel te haken modellen boek in het Nederlands handig om in huis te hebben. Groetjes Marie.

donderdag 23 januari 2014

Crochet Along 2014

Dit is update no: 4 Het is nu 24 januari en de deken word steeds leuker. Afgelopen week 9 toeren bij gehaakt, de af meting is nu 125 x 31 cm. De noppen rand vond ik heel leuk om te doen. En ook de zigzag rand staat leuk. Ik kwam niet helemaal uit op het eind, ik de steken tellen. Oeps er waren 4 steken verdwenen. Dus in de laatste toer er 4 steken bij geflanst. Nu heb ik weer 194 het zelfde aantal als ik begon. De kanten bobbelen nu wel wat maar ik ben van plan er een rand om te haken dan trekt het vanzelf weer recht. De hele deken bobbeld dat komt denk ik door de verschillende steken. De ene steek neemt veel meer draad dan de andere, het word dan plaatselijk dikker. Dat word op spannen als het klaar is. Waarop geen idee. Ik haak nu het Engelse patroon van het blog Not your average crochet, dat staat online. Terrays leven ging me iets te laagzaam met 2 toeren per week. Groetjes Marie.

zondag 19 januari 2014

Punchmachine

De Punchmachine is geen naaimachine, al lijkt hij er wel op. Er wordt geen naaigaren gebruikt en er zit geen spoeltje in. Er zit ook geen transporteur in, je moet de stof zelf met beide handen bewegen. De Punchmachine word ook wel viltpunchmachine genoemd omdat je er mee kan vervilten. De speciale naalden slaan de stoffen door elkaar. Een lapje breiwerk of een oude trui leg je onder de naalden van de machine, drukt het pedaal zo diep mogenlijk in en de 5 naalden met weer haakjes  doen de rest. Het enigste wat je moet doen is de stof heel langzaam bewegen. De 5 naalden worden beschermt door een transparant beschermkapje zodat je er ook niet met je vingers onder kunt komen. Het is ook mogenlijk om met minder naalden te Punchen, die draai je er gewoon uit. Als er een naald breekt kun je die apart vervangen. Beter is om naald breuk te voorkomen en de juiste handelingen te verrichten. Let er ook op als je een Punchmachine aan schaft dat er een "needle up" op zit. Dat houd in dat als je stopt met Punchen de naald om hoog dus uit de stof komt. Dit is belangrijk omdat als je per ongeluk aan de stof trek wanneer je klaar bent en  de  naalden zitten nog in de stof breken ze af. Er zijn 4 verschillende naald diktes in de handel, grof 32, middel 38, fijn 40, extra fijn 43. Prijs vanaf 10 euro per doosje van 5 stuks.
De "versier" machine zoals ik hem noem is zeer geschikt om allerlei  kleding , slaals, plaids, mutsen enz. mee te versieren. Maar ook om stoffen te verfraaien. Een saaie lap stof tover je zo om in een nieuw design. Wollen stoffen met wollen draden er op kosten gauw al 20 euro de meter. Als je zelf een rok knipt en eerst versiert, dan in elkaar naait ben je goed koper uit. Als voor beeld heb ik op de foto's hier onder een lap spijker stof genomen en de draden op de verkeerde kant gepunchd. Op de voor kant zie je een zacht fluweel effect. Ik heb het uit de lossen pols gedaan maar wil je een strakker design kun je het er gewoon op tekenen. De spijker stof is nu aan beide kanten leuk. Moeilijk kiezen. Voor applicaties is het leuk vilt lapjes te gebruiken, heel makkelijk je knipt bv een hartje legt dit op je das en schuift dit onder de naalden. Druk je pedaal zo diep mogenlijk in en beweeg langzaam de das heen en weer en punch over het hart.

TIP:
Voor deze machine is er geen naai ervaring nodig, beter nog vergeet alles wat je geleerd heb op naailes!!
Normaal stik je langzaam maar nu druk je zo hard mogenlijk op je pedaal.  ( dit moet is beter voor alles) Je kunt immers niet scheef er zijn geen draden die in de knoop kunnen slaan. Vandaar dat deze machine ook door kinderen gebruikt kan worden. Waar je op moet letten is dat je het werkstuk LANGZAAM heen en weer beweegt over het te punchen spul. En als je klaar bent ..wachten tot de machine geheel tot STILSTAND gekomen is. Dan het werk er onder uit halen.
Rest mij nog te zeggen dat je werk stuk krimpt omdat je de stoffen door elkaar slaat, hoe groter het te punchen oppervlak hoe groter de krimp. Houd hier rekening mee als je een lap knipt.  

Tasje:
Een lap van 75 cm breed en 41 cm hoog en voor hengsels 10 x 155 cm. Heb ik met dikke  acryl draden gepunchd. De stof word iets kleiner door het punchen. Zij en onderkant dicht gestikt. Zoom de boven kant. Hengsels zoom 1 cm naar binnen en plat gestikt. Aan de tas gezet. Ik stop me haakwerk er in.

BOEK TIP : Magical Machine Needlepunch
Als je een Punchmachine aan schaft koop dan dit boek er bij!!
Het is geschreven door Bea Demmers en Liesbeth Ouwerkerk.
In dit mooie boek staan alle mogenlijkheden voor de punchmachine, werkstukken en uitleg. In het Nederlands Engels en Duits. Het is een fantastisch boek en ik kocht het eerst om te zien of ik een punchmachine wilde aan schaffen. ISBN 978-90-817961-1-8 Het kost 29.95 maar is de prijs dubbel en dwars waard. De tips en tricks wil je niet missen als je een punchmachine hebt!

Ik heb de Happylock sp1100 gekocht voor 199 euro. Bij Wouters Van Woustraat 71-77 in Amsterdam.  Er zit een kwastje, schroeven draaiertje voor de naalden bij. En 5 reserve naalden. Er zit een knop op voor aan en uit. Voet pedaal en dun plastic hoesje.
Heb je nog vragen? Laat hier een bericht achter. Groetjes Marie.