Bezoekers

maandag 24 februari 2014

Bernina overlock boek

Heb je een lockmachine dan is dit een boek voor jou!  Bomvol met info en tips over de methoden en voorbeelden. Mooie foto's en duidelijke beschrijvingen. Alles wat er mogelijk is   met de lockmachine staat er in. Het boek begind met de Bernina lockmachines te beschrijven, de steken, knoppen, naden en instellingen. Vanaf blz. 14 begind de uitleg over de naalden en het garen gebruik. Dan een hoofdstuk over de accessoires waarin oa de voetjes besproken worden. Hoofdstuk basistechnieken waar iedereen die een lockmachine heeft, zeer veel aan heeft. Want ja, hoe hecht je nou eigenlijk af met zo'n lock?  Hoe neem je een bocht? Hoe verstevigd je een naad? Hoe neem ik een binnen bocht? Echt alles komt aan bod, met foto's en tekeningen en beschrijving. Veel heel veel handige tips! Over rimpelen, inzetstukken, ingenaaid elastiek, ritssluitingen, biezen, schelpzoom, vulkoord, paspel, kralen en pailletten. Hoofdstuk over, platte naad (flatlock) 3 - draads grijper - platte naad, rimpels, smockwerk, ajourzoom, kant aanzetten. Hoofdstuk rolzoom enz. Hoofdstuk cover & kettingsteek, patchwork & quilten, doorstikken, coversteeknaad, boorden vast naaien enz. Hoofdstuk over verschillende soorten steken enz. Verklarende woordenlijst, storingen. Een lekker dik boek met spiraal band zodat je het plat open op tafel kan leggen. Slappe kaft. A4 formaat, 145 blz. met info die je zelf niet had kunnen bedenken. In het Nederlands geschreven!

JE KUNT NIET ZONDER
Als je ooit een lockmachine aanschaft, inversteer in dit boek om alles uit je lock te halen.Ik heb 3 Bernina's maar geen lock. Ik bezit nog een  Leeuwenstein lock van 20 jaar oud. Je hoefd dus niet perse een Bernina te hebben om te profiteren van dit boek. De basis van de lock is het zelfde. Het is te koop bij de Bernina dealer. Ik kocht het op een beurs, na wat babbelen voor 40 euro. In de winkel kost het 50 a 60 euro. Dat is niet goedkoop, maar voor zo,n kleine markt valt het me nog mee. Het is natuurlijk een speciaal boek. Als je een Bernina lock koopt krijg je het er vast wel bij.  Een boek voor mensen die graag achter de lockmachine zitten. Groetjes Marie.

woensdag 19 februari 2014

Naaldenmapjes

Om mijn verjaardag te vieren ga ik vrijdag met zes vriendinnen een high tea doen in een strandtent. Ik ben nog nooit bij een high  tea geweest maar hoor er goede berichten over. Om deze dames iets mee te geven als het feestje is af gelopen, heb ik zes naaldenmapjes gemaakt als klein presentje. Ik werd weer geïnspireerd door Pinterest, waar ik uren heb zitten bladeren door alle foto's. Het zijn lieve kleine mapjes geworden waarbij ik mijn restjes stof kon op maken. De buiten kant is van linnen met daar op een hartje van vrijstikwerk , afgewerkt met drie kleine poppen knoopjes die ik een keer op een beurs kocht. Binnen kant van dunne katoen, daar tussen in een restje quilt vulling zodat het lekker dik is. Op het lapje vilt een stukje lint en kant op gestikt. Om te sluiten een klein drukertje. Uit geklapt meet het mapje 17 x 9 cm. Ik heb er wat spelden , naalden en 3 veiligheids spelden in gestoken. Dit kleine "hebben dingetje" neemt weinig plek in en kan overal mee naar toe, dicht gevouwen 8,5 x 9 cm. Het was een leuk project om te maken en voor herhaling vatbaar. Groetjes Marie.

zondag 16 februari 2014

Speldenkussens

Speldenkussens je kan er niet genoeg hebben! Ik heb er zeker wel 8 in gebruik thuis. De dames die ik les geef op het atelier, zijn vaak op zoek naar hun speldenkussen als ze er al een hebben. Ik wilden ze er een geven. Zo ontstond dit idee, ik ging voor inspiratie op zoek op "Pinterest". Wat een tijd rovende "klus" was. Als je er op zit kom je er niet meer vanaf, voor dat je er erg in heb is er een uur voorbij. Zo leuk dat Pinterest! Ik vond een makkelijk te maken idee, met vrijstikwerk uit de losse pols. Ik knipte 30 lapjes van 16 x 12 cm. en 15 stukjes quilt tussen vulling. Van restjes stof knipte ik  losjes cirkels uit, niet te mooi een beetje wiebelig. Met de transporteur naar beneden en een stop/ borduur voet, stikte ik ze niet te mooi op. Dit is een bepaalde stijl, het geeft ook vrijheid om los te gaan. De naald word een pen op de stof, alsof je tekent. Met een kleur garen die op valt begin je in het midden met een klein rondje wat steeds groter word. Je beweegt de stof in het rond en maakt de cirkel steeds groter. Het hoeft niet mooi juist niet! Eindig met een steel naar beneden en ga terug voor wat bladeren. Daarna achter kant stof er op stikken, goede op goede kant. Met 0,5 cm zoom, stukje open laten om te keren. Deze keer heb ik op gevuld  met polyester vulling van de Hema. Ook in hobby winkels te koop. (fiberfil) De linnen is van Ikea en hebben ze in verschillende kleuren. Dicht gestikt met zelfde kleur garen als steel, zodat het de grond lijkt. Af zijn ze 15 x11 cm geworden.  Woensdag ben jarig, en wie jarig is trakteerd! Dus mogen de dames er een uit zoeken uit het mandje, wat lekkers er bij en het is feest. Ik word tenslotte maar een keer 56! Groetjes Marie.

vrijdag 14 februari 2014

Accidental Landscapes quilts

Accidental Landscapes van Karen Eckmeier is een geweldig boekje als je eens een uitstapje wilt maken naar het vrije stikwerk. Ik kocht dit boekje jaren geleden en was er meteen weg van. Het gaat over hoe je vrij simpel gequilten landschappen kunt maken met lapjes stof. In haar boekje beschrijft ze met geschreven tekst in het Engels en met foto's stap voor stap hoe je zo'n kunst werkje kan maken. Ze laat zich inspireren door landschappen zoals bergen en zeeën. Precies in mijn straatje want daar hou ik van. Karen heeft ook nog twee andere boeken geschreven; Happy Villages dat gaat over dorpen en steden. En Layered Waves dat over golf bewegingen gaat, lijkt me ook wel leuk maar heb ik nog niet. Ik vind het een zeer inspirerend boekje en ben toen meteen aan de slag gegaan. Je moet wel een voorraad met kleine lapjes hebben, hoe meer hoe beter. Het met de lapjes laag over laag techniek is niet moeilijk even een weetje, het stikwerk er na vergt veel oefening. Maar dat was voor mij het leukste gedeelte. Het vrije stikwerk word gedaan met de transporteur naar beneden, alleen als ik rechte lijnen wilden deed ik hem weer om hoog. Daarna worden er quiltjes van gemaakt.  Ik heb zoveel plezier aan dit boekje beleefd en de werkstukken die ik nog thuis heb zie je hieronder. In het boekje staat best veel ook hoe je anzichtkaarten moet maken, die heb ik al weg gestuurd. Accidental Landscapes 28 x 21,5 cm. 63 blz. , mooie foto's, duidelijke instructies in het Engels. ISBN: 978-0-9792033-1-2 te koop bij quilt winkels  en Amazon of bestellen. Groetjes Marie.

Landschap met bomen
Dit quiltje is 43 hoog x 48 breed. Inspiratie bron was een foto uit een  ANWB blad. Stoffen uit quilt winkel batik van katoen. De lucht stof was zo bedrukt ik hoefde alleen daar de lijnen van de wolken te volgen. Voor de bomen schetste ik met dun potloot, en ging op en neer stikken. Alles uit de vrije hand. Alles met Guttermann garen gestikt.

Bergen
Dit quiltje is 43 x 48 cm. Stoffen uit quilt winkel batik 100% katoen. Inspiratie uit boekje. Minder vrij stikwerk, zon met vliesofix op geplakt. De bergen met techniek uit boekje.

Olifant
Gemaakt voor vriendin die van olifanten houd. Inspiratie uit een Wereld natuur fonds boek. Olifant in water met ondergaande zon.  57 x 45 cm. Div. katoenen stoffen. Om het water te laten glanzen heb ik goud garen gebruikt. Olifant heb ik van dikke zwarte jeansstof gemaakt, beetje ruwe huid na gebootst. Je ziet nog de rafeltjes, olifanten zijn harig.

Strand door kijk
Klein quiltje 41 x 31 cm. Inspiratie een vakantie foto uit Portugal. Hier houd ik van , ver gezichten met veel zand. Zand is linnen stof gecombineerd met katoenen lapjes. Het groene wier op de zwarte rotsen heb ik met groen stiksel nagebootst.

donderdag 13 februari 2014

Crochet Along 2014

Dit is mijn 5e up date van de gehaakte deken. Verleden week heb ik over geslagen omdat ik toen druk met het gehaakte heren vest bezig was. De afgelopen 14 dagen heb ik er 14 toeren bij gehaakt. De deken is nu 125 breed en 44 cm hoog. Nu ben ik op het punt aan gekomen om de tweede rij Catharine Wheels te haken en ik heb een ander patroon gevonden dan op het blog Not Your Average Crochet. Dit word iets anders gehaakt, het zit op meer punten vast. Het ziet er wel het zelfde uit. Ik ga dit van de week even testen. Foto van patroon hier onder. Ook las ik op het blog Not Your Average Crochet dat ze er versteld van stond dat er nu duizenden haaksters over de hele wereld "haar" deken aan het haken waren. En ze wilde benadrukken dat het oorspronkelijke patroon niet eens van haar was! Dat komt van het blog Littel Woolie. Kijk ook eens daarop dus. Hoe gaat het met jullie deken? Want inmiddels zijn er heel veel haaksters een soortgelijke deken aan het haken. Leuk he! De verschillende steken en kleuren wol of katoen zijn zo verschillend. Op Pinterest heb ik een bord gemaakt met de titel Crochet Along 2014 en daar probeer ik alle foto's van de dekens te verzamelen. Erg leuk om inspiratie op te doen. Groetjes Marie.

maandag 10 februari 2014

Bloemsteekvoet

Hier nog een voorbeeld van wat mogenlijk is met de bloemsteekvoet. Knip uit de vrije hand lapjes stof uit en stik ze vast met de voet. Zo als in het vorige stuk beschreven zet je de transporteur naar beneden. Op deze foto's kun je ook zien wat ik bedoel met het lapje op rollen en met spelden vast zetten. Omdat de bloemsteekvoet in de ronte  draait loopt de lap vast tegen de zijkant van de naaimachine. Daarom moet je het lapje kleiner maken zodat het vrij in de ronte kan draaien. Voor de stelen van de bloemen heb ik een zigzag gebruikt met normale stik voet, transporteur weer omhoog gezet.  Voor meer info over deze bloemsteekvoet  zie mijn vorige geschreven stuk. Groetjes Marie.