Bezoekers

maandag 30 juni 2014

Haakrandjes met Zigzagband

Haakrandjes met Zigzagband, Rick Rack crochet zigzag band gehaakt met Scheepjeswol MAXI in ecru kleur no: 087 en donker ecru kleur no: 089. Om de serie haakrandje af te sluiten heb ik een prachtige in naturel tinten zigzagband gekocht en op drie manieren gehaakt. De eerste aan bijde zijde een smal randje, de tweede aan de bovenkant een smal en onder een schulp randje. De derde aan bijde zijde een schulp randje. De patroontjes staan hier onder in schrift en schema tekeningen. Dit prachtige band is van 100% katoen en zeer makkelijk te doorboren met de haaknaald.  Dit is randje no: 7 en voorlopig de laaste,  niet dat ik geen inspiratie meer heb hoor. In tegendeel ik ga er nog veel meer ontwerpen, breeder en meer kantachtig omdat ik dat zelf erg mooi vind. De 7 haakrandjes, in de blog berichten hier onder zijn voorlopig genoeg om iedereen te inspireren om het ook eens te proberen. 

Berg en Dal
De bovenste, uitspringende bocht noem ik "berg"
De middelste lage binnebocht noem ik "dal".

Materiaal
ZigZagband 12 mm breed en van berg naar berg is 2 cm.
Haaknaald no : 1,5 mm.
Stopnaald om draad af te hechten,  naald en naaigaren om band plat te naaien.
Dun glad garen bv. Scheepjeswol MAXI bevalt mij het meest en in heel veel kleuren te koop.  Of ander dun garen voor pen 1,5 mm.

Smal haakrandje
1e toer: begin in dal, 4 L, ☆ 1v.  op de berg, 3 L, 1 st. in het dal, 3L ☆ herhaal, eindig met 1 st. in het dal, draai.
2e toer : ☆ 3L, 1v. om L. boog, 3 L, 1 v. op v, 3 L, 1 v. om L. boog, 3 L, 1 v. op st. ☆ herhaal, hecht af.

Schulp randje
1e toer : begin op een berg,  4 L, ☆ 1st. in het dal, 3L, 1 v. op de berg,  3 L. ☆ herhaal,  eindig met 1 v op de laaste berg, draai.
2e toer : 1L, ☆ haak dan op het st. van de vorige toer; 5 dub. st. met 1 L. er tussen,  er voor en er na ook 1 L, 1 h.v. op de v. van de vorige toer ☆ herhaal,  eindig met een heel schulpje en h.v. op de laaste steek, hecht af.

Let op:
Als je aan bijde kanten een schulpje haakt; begin en eindig dan de tegen over liggende kant met een half patroontje;  begin in dal met 5 L, 1 dub. st, 1 L, 1 dub.st,  1 h.v. op v. enz.. zie ook getekend schema.

L = losse,  st = stokje,  dub.st= dubbel stokje,  v. = vaste, h.v.= halve vaste,  wat tussen de ☆ staat herhaalen. 

Zo dit was Haakrandje no: 7 veel plezier er mee. Ik ga nu wat ander werk af maken groetjes Marie. 

zaterdag 28 juni 2014

Haakrandjes met Zigzagband

Haakrandjes met Zigzagband, Rick Rack crochet gehaakt met Scheepjeswol MAXI.  Dit keer kocht ik zigzagband met een werkje er in, ze zijn in heel veel kleuren te koop. Ook in hele mooie naturel tinten,  waar ik ook nog iets mee ga doen. Vandaag alweer haakrandje no: 6 en nog staat mijn brein niet stil, ik ben dan ook vroeg wakker met zo'n meeuwen nest op mijn dak. Kan ik de slaap niet meer vatten lig ik om 4.15 in de nacht aan haakrandjes te denken pfffff.... Maar goed ik vind het leuk om te verzinnen,  al slokt het uit schrijven van het patroon en het hier in typen met een vinger op een pad wel veel tijd op. Ok, genoeg geklaagd hier presenteer ik weer met trots randje no: 6 !

Berg en dal: de bovenste hoogste bocht in het Zigzagband noem ik "berg en de tussen liggende lage binnen bocht noem ik "dal".

Materiaal:
Zigzagband 12 mm breed en van berg naar berg is de afstand 2 cm.
Haaknaald no: 1,5 mm.
Stopnaald,  naald,  dun garen om band af te hechten.
Dun glad haakgaren bv, Scheepjeswol MAXI in veel kleuren te koop en zit heel veel op bol, +- 5 euro voor 100 gram. Of ander dun garen voor pen 1,5 mm.
Ik gebruikte MAXI kleur rood no: 722 en geel no: 645.

Patroon Haakrandje no:6 boven en onder het zelfde.
1e toer: hecht aan op een berg, 1 L,  ☆ haak in het dal als volgt,  1 dub. st, 2 L, 1 dub . st,  2 L,  1 dub . st,  dan 1 v. op de berg ☆ herhaal,  eindig met 1 v op de berg, draai.
2e toer : 3 L, ☆ 3 st. in L. boog, 3 L, 3 st. in de volg. L. boog ☆ herhaal,  eindig met 1 st. in de laaste steek.

L = losse, st. = stokje, dub.st = dubbel stokje,  volg= volgende,  wat tussen de ☆ staat herhaalen.  

Als je de andere kant haakt kun je om de zijkanten verticaal te laaten kloppen,  beginnen met een half patroontje,  begin dan met 4 L, in het dal, 2 L, 1 dub.st, 1 v. op de berg enz..
Hier onder nog een schema tekening en wat foto's van af werking. Komt het band nergens tussen dan zou je aan de zijkanten nog wat stokjes kunnen haken om het mooi te maken.
Veel plezier met dit 6e Haakrandje groetjes Marie. 

vrijdag 27 juni 2014

Haakrandjes met Zigzagband

Vandaag randje no: 5 weer een nieuw Haakrandje met Zigzagband,  Rick Rack crochet gehaakt met Scheepjeswol MAXI.  Dit is een randje met twee verschillende kanten. Aan de bovenkant een simpele losse met vaste rand, maar ook heel leuk is om aan bijde kanten de schulp rand te haken. Aan jou de keus. Het donker paarse garen is kleur no: 183 en het ecru is no: 087 bijde van MAXI.  Haak het randje in felle kleuren en versier een jurkje of mouwtje. Haak het in ecru en versier een kussen of andere items, verzin het maar. Het is leuk om te doen en met een bol MAXI haak je heel veel!

Berg en dal: de uitspringende zigzag bocht noem ik berg, en de lage tussen liggende binne bocht noem ik dal.

Materiaal:
Zigzagband met een breedte van 12 mm. En van berg naar berg is 1,5 cm.
Haaknaald 1,5 mm.
Stopnaald om evt. gaatjes voor te prikken, het meeste band gaat goed met de haaknaald. En om haakgaren af te hechten.
Naald en naaigaren om uit einde band dicht te naaien.
Glad dun haakgaren bv. Scheepjeswol MAXI of ander dun garen voor pen 1,5 mm.

Schulp randje no:5
Patroon:
1e toer: begin op berg, 5 L, 1 v. op de volg.  berg ☆ 4 L, v. op de berg ☆ herhaal,  eindig met een v. op de berg, draai.
2e toer: 4L, ☆ 1v. om L. boog, 7 L. ☆ herhaal,  eindig met 4 L. en 1 v. op de laaste steek, draai.
3e toer : 2 h.v. in de eerste 2 L, 5L, 1 v. in de L. boog ☆ 4 L, 1 v. in de L. boog☆ herhaal,  eindig met 5 L, en 1 v. in het laaste L. boogje, draai.
4e toer: 1L, in de L. boog als volgt; ☆ 1h.st, 2 st, 1 dub. st, 2 st, 1 h.st, dan 1 v. op de v. van de vorige toer ☆ herhaal,  eindig met een heel schulpje en 1 v. op de laatste steek, hecht af.

Randje boven:
1e toer: begin in dal, 3 L,  ☆ 1 v. op berg, 3L, 1 v. in dal, 3 L. ☆ herhaal,  hecht af.

L = losse, v. = vaste,  st. = stokje,  dub. st. = dubbel stokje,  wat tussen de ☆ staat steeds herhalen. 

Afhechten:
Bij zijkanten kun je de draden weg steken tussen het garen, band met draad naar verkeerde kant vast naaien.  Evt. Kun je nog wat vasten of stokjes haken om de zijkanten mooi te maken.  Veel plezier met dit 5e Haakrandje met Zigzagband groetjes Marie. 

woensdag 25 juni 2014

Haakrandjes met Zigzagband

Haakrandjes met Zigzagband,  Rick Rack crochet, gehaakt met Scheepjeswol MAXI. Vandaag randje no: 4. Door twee verschillende kleuren Zigzagband in elkaar te draaien, wat heel goed gaat. Krijg je meteen al een leuk effect. Haak je er dan ook nog een kantje aan word het super leuk!  Als je het band in elkaar gedraaid heb, uiteinde vast naaien gaat het niet meer los. Je kunt met een haaknaald 1,5 mm meteen gaatjes prikken in het band, dat heb ik gedaan. Je heb voor het haken een dunne glade draad nodig. Scheepjeswol MAXI bevalt mij het best en is in heel veel mooie kleuren te koop. Ik gebruikte hier kleur rood  no: 722.  Er zit veel op een bol, goede koop +- 5 euro per bol. Als je stug zigzagband heb kun je voor prikken met een dikke stopnaald. Voor meer van deze Haakrandjes en info zie hieronder op deze blz.
Berg en Dal: de uitspringende,  hoge bocht van het band noem ik berg,  de tussen liggende lage noem ik dal.

Materiaal:
Zigzagband 12 mm breed, en van berg naar berg is 1,5 mm.
Haaknaald 1,5 mm.
Stopnaald om evt gaatjes te prikken, naald en naaigaren om de uiteinden vast te naaien.
Garen: Scheepjeswol MAXI,  of andere dunne glade draad voor pen 1,5 mm.

Patroon:
Haakrandje no:4  boven en onder het zelfde patroon.
1e toer: begin op een berg, 3 L, ☆ v. op de volg. berg, 2 L, ☆ herhaal,  eindig met 1 v. op een berg, draai.
2e toer: 5L, 1 st. op de volg. v. ☆ 2L, 1 st. op de volg. v. ☆ herhaal, eindig met 1 st. op de laaste steek, draai.
3e toer: 3L, 2 st. om de L. boog, ☆ haak op het volg. stokje 1 st, 1L, 1 st, in de zelfde steek, 2 st. om de L. boog, sla een L. boog over in het volg. hokje 2 st. ☆ herhaal,  hecht af. 

L= losse, v= vaste, st = stokje, volg= volgende,  Wat tussen de ☆ staat herhaalen. Hier onder nog een schema tekening. 

Als het band aan de uiteinden nergens tussen komt, kun je als je alles afgehecht heb aan de zijkanten nog wat vasten of stokjes haken om het mooi te maken. Veel plezier met dit 4e Haakrandje groetjes Marie. 

dinsdag 24 juni 2014

Haakrandjes met Zigzagband

Haakrandjes met Zigzagband,  Rick Rack crochet,  vandaag een simpele randje met een groot effect! Dit is mijn 3e randje alweer en er komen er nog meer. Voor dit randje heb ik twee kleuren Zigzagband in elkaar gedraaid,  dat gaat vrij makkelijk.  De uiteiden vast genaaid zodat het niet uit elkaar gaat. We hebben nu vele bergen achter elkaar.
Berg en dal: de bovenste bocht noem ik een berg en de tussen bocht noem ik dal.
Het haak gedeelte bestaat uit losse en vasten, makkelijk steken dus. Het garen wat ik gebruikt heb is Scheepjeswol MAXI kleur: 298.

Materialen: Zigzagband 12 mm breed en van berg naar berg is het 1,5 mm.
Haaknaald 1,5 mm.
Stopnaald om evt. gaatjes voor te prikken.
Naald en naaigaren om de uiteinden dicht te naaien.

L = losse , v = vaste , volg. = volgende , wat tussen de ☆ staat herhaalen.

Partoon Haakrandje no: 3
1e toer: start op een berg, steek in en trek de draad er door , haak, 3 L, 1 v. op de volg. berg, ☆ 2L, 1 v. op de volg. berg ☆ herhaal,  eindig met 1 v. op de laatste berg, draai.
2e toer: 3 L, 1 v. in de L. boog ☆ 4 L, 1 v. in de losse boog ☆ herhaal,  eindig met 3 L. en 1 v. in de laaste steek,  draai.
3e toer: 1 L, 2 v. in het boogje, ☆ in ieder boogje 3 v. ☆ herhaal,  hecht af.
Hieronder nog een schema tekening.

Als het band aan de uiteinden negens tussen komt,  kun je de uit einden draad af hechten en zigzagband naar binnen slaan vast naaien ( altijd eigenlijk) daarna evt mooi maken met een paar vasten of stokjes te haken. Veel plezier met dit 3e Haakrandje groetjes Marie. 

maandag 23 juni 2014

Haakrandjes met Zigzagband

Haakrandjes met Zigzagband of Rick Rack Crochet dat is mijn verslaving op dit moment.  Ik kan niet meer stoppen met ontwerpen, lig in mijn slaap te bedenken hoe mijn volgende randje er uit gaat zien. Vandaag RANDJE no: 2 met boven en beneden een ander patroontje.  Ik heb ze deze keer lekker fel van kleur gehaakt, maar wat dacht je van een ecru randje en dan aan bijde kanten een zelfde schulp randje dat word prachtig kant. Het garen is van Scheepjeswol MAXI turquoise no: 298 en fel rose kleur no: 786. Voor meer info over deze kantjes zie hier beneden randje no: 1.

Berg en Dal: De zigzag omhoog noem ik berg en de zigzag er tussen in noem ik dal.

Materiaal:
Zigzagband 12 mm. breed en van berg naar berg is 1,5 cm.
Haaknaald 1,5 mm.
Garen, dun, glad katoen bv. Scheepjeswol MAXI, fijn garen goede koop, niet duur.
Dikke stopnaald om evt. gaatjes te prikken in het band, naaigaren, naaldje om band plat te naaien.

Patroon boven kant:
1e toer: Begin op een berg, 5 L, 1 dubbel st. in het dal, 2 L, ☆ 1 st. op de berg, 2L, 1 dubbel st. in het dal, 2 L. ☆ herhaal, eindig met 1 st. op de laaste berg. Draai.
2e toer: 1L. ☆ 2 v. om de L. boog, 1 v. op het dubbele st, 2 v. om de L. boog 1 v. op het st. ☆ herhaal, eindig met 1 v. op het laaste st. Hecht af.

Patroon onder , schulpje:
1e toer: Begin op berg, 5 L, 1 v. op volg. berg, ☆ 4 L, 1v. op berg☆ herhaal,  eindig op een berg met 1 v, draai.
2e toer: 4 L, ☆ 1st, 1L, 1st, 1L, in de L, boog, 1 st. op de v, 1 L. ☆ herhaal,  eindig met 1 st. op de laaste steek, draai.
3e toer: ☆ sla 2 hokjes/ gaatjes over en haak in het volg. gaatje, 1 L, 1 dub. st, 1 L, 1 dub. st, 1 L, 1 dub. st, 1 L, 1 dub. st, 1 L, 1 dub. st, 1 L, 1dub. st, 1 L, 1 dub. st, 1 L, sla weer 2 gaatjes over en in het 3e gaatje 1 v. ☆ herhaal, eindig met een heel schulpje. Hecht af.

Wat tussen de ☆ staat herhaalen
L = losse
v = vaste
st = stokje
dub. st = dubbel stokje
volg. = volgende

Tip:
Neem je Zigzagband aan weerskanten 5 cm langer zodat je wat speling heb om af gehechten. Komt het band aan de zijkanten nergens tussen dan zou je daar nog wat vaste of stokjes kunnen haken voor de afwerking.
Veel plezier met dit haakrandje groetjes Marie.