Bezoekers

zondag 31 mei 2015

Gehaakte sokjes deel 3

Het laaste gehaakte deel van het sokje is vandaag aan de beurt de hiel. Voor meer info lees Gehaakte sokjes deel 1 & 2 in blog bericht hieronder.
De hiel haken is niet moeilijk, alleen stokjes en halfafgehaakte stokjes om te minderen en samen te haken. Halfafgehaakte stokjes zijn stokjes waarbij je de eerste 2 lussen afhaakt en dan de lus op de pen laat staan om samen met de andere 2 steken af te haken.

Hiel patroon:
1e toer: hecht de draad in de hoek aan, 3L, haak op elk stokje 1 stokje, om elke lossen 1 stokje, om elke groep van 3L 3 stokjes, sluit met hv.
2e toer: in deze toer gaan we 8 steken minderen, we doen dit door in de hoeken ( dus voor en achter) aan de linkerkant en rechter kant van de hoeken steeds 3 steken samen te haken. We beginnen meteen: 2L, in de volg. 2 steken 2 halfafgehaakte st, haak 3 steken samen af, op elk stokje een stokje haken tot 2 steken voor de volgende hoek, 2 halfafgehaakte st, haak deze 3 steken samen af, 2 halfafgehaakte stokjes, haak 3 steken samen af, op elk stokje een stokje tot 2 steken voor het begin van de toer, 2 halfafgehaakte stokjes, haak 3 steken samen af, sluit met hv in het eerste groepje samen gehaakte steken. Door het zo te doen zie je dat het patroon mooi naar zich toe trekt door de mindering.
3e toer: zelfde als toer 2
4e toer: zelfde als toer 2
5e toer: zelfde als toer 2
6e toer: zelfde als toer 2, er worden nog 4 extra steken geminderd, doe dit ergens midden in, sluit met hv. en naai de hiel dicht met de zelfde draad.

Naai de teen en hiel dicht door aan weerszijden een steekje op te nemen. Dit is dunner dan dicht haken. Inmiddels ben ik een sokje aan het haken met dunne sokkenwol van Scheepjes INVICTA EXTRA en dit is ook een prachtige wol 75% polyamide 25% om dit patroon op haakpen 2,5 mm mee te haken. Ik wens jullie veel plezier met het haken van de sokjes! Inmiddels zijn er op twitter al een aantal dames met de sok begonnen en heb ik al een paar foto's gezien! Dit gaat hem worden, sokken haken! Zal gauw met een heren variant moeten komen denk ik, heb ik in de vakantie ook weer wat te doen. Deel het patroon zo vaak als je wilt, graag met een verwijzing naar dit blog. Heb je nog vragen mail me marienaailes@ziggo.nl Groetjes Marie Bartels.

zaterdag 30 mei 2015

Gehaakte sokjes deel 2

Vandaag haken we de sok langer door in een schelpjes motief, morgen de hiel. Voor meer info zie vorige blog bericht hieronder Gehaakt sokje deel 1.
Wat tussen haakjes staat is voor de iets bredere voet.

Sok patroon deel 2:
We haken met dezelfde draad verder;
1e toer: 3L, dan in dezelfde steek nog eens 1 st, 1L, 2 st, dit is een schelpje. Zie tekening voor motief, wat tussen de ☆ staat  nu herhaalen,
               ☆3 steken oversl, 2 st, 1 L, 2 st, in de 4e steek ☆ sluit met hv.
2e toer: hv op volg. steek, hv om de L, (je kruipt met de hv naar het midden van het schelpje) 3L, 1 st, 1 L, 2 st, in het gaatje van de schelp, ☆haak in elke schelp een schelp☆ sluit met hv.
3e en volgende toeren: herhaal dit motief tot je de goede lengte tot de hiel inzet hebt berijkt, voor maat 36 -12 toeren, 38 -13 toeren, 39 -14 toeren, 40 - 15 toeren, 41 -16 toeren, 42-17 toeren enz. Doe sok om je voet en kijk of hij lang genoeg is tot waar de hiel komt. Nu gaan we een gat maken voor de hiel.
Hielgat:
Haak heel los 28 (33) lossen, sla 28 (33) steken over en in de 29 (34) steek een hv, (je hebt nu 6 (7) schelpjes overgeslagen en op het laaste stokje van de 6e (7e) schelp een hv gehaakt)
Nu haken we 3 lossen (dit is 1 extra steek om het gat wat hier ontstaat klein te houden) ga verder in patroon steek, waneer je de rij lossen tegenkomt haak je 1 extra stokje op de 1e lossen, (weer die extra steek let hier verder niet meer op) 3 L overslaan en schelpje haken , ga verder in patroon steek over de lossen heen, sluit met hv. Haak nu nog 7 toeren schelpjes of net zo lang door tot je hem lang genoeg vind. Hecht draad af.

Morgen verder met de hiel. Veel succes! Groetjes Marie

              
           

vrijdag 29 mei 2015

Gehaakte sokjes deel 1

Een gehaakte zomersok in Catania glanskatoen gehaakt op haakpen 2,5 mm. in schelpjes motief, vanaf de teen in de ronte en in een stuk gehaakt! De draad word niet onderbroken, later word de hiel er apart in gehaakt. Ik heb het patroon zo eenvoudig mogelijk gehouden, er worden lossen, 1/2 vasten en stokjes gehaakt. Een gehaakte sok rekt in het dragen wat uit dus haak niet te los of neem dunnere haakpen. Je kunt ook heel goed een dunne sokkenwol gebruiken daar zit wat meer rek in en is slijtvast. Het patroon van de sok komt in 3 delen op dit blog, vandaag de teen, morgen de sok en overmorgen de hiel. Haak je mee aan deze crochet sock along!?

Nodig: 3 bolletjes Catania glanskatoen (150 gram)  voor pen 2,5 mm. Haakpen 2,5 mm en stopnaald om dicht te naaien. (dit is kleur 0248 linnen)
Of 2/3 bollen dunne sokkenwol voor pen 2,5 mm.

Lees dit!
Algemeen: het patroon is voor de "normale" en iets bredere voet, voor de brede voet staan de te meerderen steken tussen haakjes. Je hebt een "normale" voet als je altijd zo in elke schoen glijd. De lengte van de sok is goed aan te passen, dit komt morgen in de maten 36/42.
Alle toeren beginnen met 3 lossen, die het eerste stokje vervangt.
Alle toeren sluiten met een halve vaste en dat is in de 3e lossen die het eerste stokje vervangt.

Patroon voor de teen:
Begin met 28 lossen, sluit tot een ring met h.v in de 1e lossen.
1e toer: 3L, 27 stokjes op de 27 lossen, sluit. = 28 stokjes.
2e toer: meerder in deze toer regelmatig verdeeld 4 (5) stokjes. = 32 (33) stokjes.
3e toer: meerder in deze toer regelmatig verdeeld 4 (5) stokjes. = 36 (38) stokjes.
4e toer: meerder in deze toer regelmatig verdeeld 4 (5) stokjes. = 40 (43) stokjes.
5e toer: meerder in deze toer regelmatig verdeeld 4 (5) stokjes. = 44 (48) stokjes.
6e toer: 44 (48) stokjes
7e toer: 44 (48) stokjes
Hecht NIET af laat bol aan de teen. Haak nu een tweede teen met een nieuwe bol!

Ik hoop dat er veel dames mee gaan doen met deze crochet sock along! Ik heb het patroon van deze sok zelf ontworpen, deel het zo vaak als je wilt en verwijs graag naar mijn blog.  Veel haak plezier groetjes Marie.

dinsdag 26 mei 2015

Danglez BH

Mijn 4e BH maakte ik van een Danglez BH patroon een gekocht patroon in een grote cupmaat van een Duitse site, die ik per post besteld had. Het model heet Tulip en heeft een cup die bestaan uit 3 delen. Het bovenste deel kun je van kant maken, maar voor deze proef BH gebruikte ik stof die ik nog had. Het patroon heeft ook een lager decolleté wat ik zelf mooier vind. En ik moet zeggen hij zit "bijna" perfect! Deze bh heb ik helemaal gevoerd met powernet een dunne gaas achtige stof. Ik heb er weer veel van geleerd want de naaisteken reageren op elke rekbare stof weer anders. Toen ik de elastische band onder er op stikte had ik de stikkende zigzag te dicht opelkaar staan waardoor hij wat is gaan bobbelen. Als ik hem aan heb zie je daar niks meer van hoor. Het patroon komt in een bundel van div. maten, ik kocht de grootste cup groep G-H-I. Het patroon kun je in je eigen maat overtrekken zo blijf het patroonblad heel. Stel je valt af en je cup maat word kleiner dan heb je weer een andere maat. Deze keer nam ik de grootste cup maat I en 95 cm. omtrek. Ik was ooit is in Duitsland en daar zag ik veel grote cup maten, vandaar zeker dat dit patroon alleen daar te koop is. Ik heb er ook een slippatroon bij gekocht, voor een taille en heupslip in alle maten. Er komt €8,- bezorg kosten bij en word aan de deur afgeleverd waarvoor je moet tekenen, veilig dus. Ik was totaal €29,- kwijt. Bij het patroon zitten alleen Duitse instructies, dus dat is een dingetje. En het duurde 10 dagen voor dat het binnen kwam.  Op de site staan vele lingerie patronen ook fournituren zijn te koop. Leuk om is te kijken Danglez www.danglez.nl groetjes Marie.

zaterdag 23 mei 2015

Doris Chan Abydos Vest

Het gegaakte Abydos Vest komt uit het boek Amazing crochet Lace van Doris Chan. Ik haakte nu de korte versie met een zeer glad viscose bandjes garen op haakpen 5 mm. Het vest is 50 cm lang, maar ik denk dat het in het dragen flink uit gaat hangen. Het glade glanzende viscose garen haakte vreselijk, zo glad dat het van de pen gleed. Afhechten gaat niet want het gleed zo uit elkaar, dus alles met de hand dicht genaaid met naald en draad. Er zit 300 gram garen in van een onbekend merk. Laines pierber B.V. 100 meter/50 gram op streng. Dagen zijn we bezig geweest om het garen uit de knoop te halen voordat er gehaakt kon worden. Maar uiteindelijk is het prachtig geworden! Er zit een mooie glans op en het is grijsgroen van kleur.

Het boek Amazing crochet lace van Doris Chan heeft prachtige patronen van open haakwerk. Er staat kleding, sjaals en omslagdoeken in. De patronen worden van boven naar beneden gehaakt, dat is even wennen maar heeft vele voordelen. Zie ook mijn vorige review van dit boek bij Doris Chan abydos vest. Het is in het Engels geschreven met Amerikaanse haaktermen. Er staat veel uitleg in dit boek, maar een lijstje met de termen er naast is handig. En je moet Engels kunnen lezen, alles word met leters beschreven. Wel staan er schema's van het te haken motief in. Een heel apart haakboek, ik ben er dol op. Groetjes Marie.

woensdag 6 mei 2015

Lingerie Secrets

Ik maakte uit het boekje "The Secrets of Sewing Lingerie" een satin camisole & french knickers van een satijnen voeringstof. Een proefmodel om het boek en de patronen uit te testen. Ik gebruikte een polyester kant van € 0,60 ct en de stof was € 2.50 per meter. Er gaat 1,5 meter in de set. De stof kocht ik bij Yakkeaf op de Albert cuypstraat/ markt 250, 1073 BP Amsterdam. Daar verkopen ze heel veel glans en party stoffen, voering, zijde en veel meer. Enkele weken geleden kocht ik dit boekje omdat ik mijn op de bh's had gestort en alle info kon gebruiken. Ik wist niet persies wat voor boek ik kocht, maar het bleek een goede aankoop. Er staat lingerie in met een knipoog naar Vintage, mooi gefotografeerd heerlijke om in te kijken. Niemendalletjes met veel kant en zijde stoffen. Maar er staat ook een "normale" slip in. En daar zou je mee moeten beginnen. Ik naaide een setje voor mijn dochter. Voor de grote maten staat er niets in, dat wist ik hoor maar moest dit boek gewoon hebben.

The Secrets of Sewing Lingerie review,
Het boek is 21 cm breed en 22 cm hoog en achterin zit een pocket met 2 patronen vellen van stevig papier. Je kunt je eigen maat over trekken, zo houd je de vellen heel en kun je steeds iets anders over trekken.
De maten zijn in size 8 tot en met size 18. Dat is vanaf bovenwijdte 81 tot en met 106 cm. Taillewijdte 65 tot en met 90 cm.   Heupwijdte 81 tot en met 106 cm.
Er staat heel veel informatie in, maataanduiding, maatnemen, stoffen, knippen, recht van draad, patroon uitleg enz. Aan de patronen zitten al naden toegevoegd, maar dat is niet veel. Er zit 0,5 cm naad aan, en waar het op het patroon er bij staat 1 cm. (10 mm) ze leggen uit waarom.
Nog meer info over proefmodel, pasmaken, kleuren, design, verven, wassen enz. Dat begind het boek met de "normale" slip met woord en illustraties uitgelegd. Een schatje! Dan komen de Knickers, thong van kant, cotton french knickers evt met geborduurde initialen, tulle mini, skirted thong, lingerie sets, bra's, camisole, lace bra & brazilian, jersey vest & shorts, zo'n modern horizontaal broekie, chiffon camisole  & tap pants, silk & lace longline bra & waisted brief, suspenders, triangle suspender belt, twee verschillende, tie-side minis, broekie met strikkie opzij, eye mask, wedding garters, twee stuks enz. Daarna een hoofdstuk met hoe te naaien, zomen ook met de hand. Er staat best veel uitleg in over sluitingen, haakjes, drukkertjes, naden afwerking, kant aan zetten, zomen, applique join, coupe naden, borduurwerk, tekst en uitleg over alle modellen. Woordenlijst en opleg schema's voor op de stof te leggen. Index. Aderessen, niet in Nederland we moeten naar Kantje Boord. Al met al een pittig boekje over onze kleinste en vaak mooiste niemendalletjes. Het boekje is geschreven door Karherine Sheers & Laura Stanford die ook voor Victoria Secrets hebben gewerkt. Bedankt dames! voor dit heerlijke boekje! ISBN 978-0-85783-237-5 groetjes Marie.

zondag 3 mei 2015

Textielwarenkennis

In 1986 deed ik een opleiding textielwarenkennis bij Detex, ik ronde de twee tentamens af met het cijfer 8. Ik werkte toen op de stoffen afdeling van de Bijenkorf. Met twee andere collega's volgde we een avond opleiding en onze werkgever betaalde de cursus. Wat heb ik daar een plezier aan gehad, ik vrat de cursus op! Ik hield er twee dikke mappen aan over, gevuld met staaltjes stof en heel veel informatie. En een klein loepje om de stof uitvergroot te kunnen zien. Je kan daarmee de draden tellen en de vezels goed bekijken. Deze cursus was leuk voor mij maar beslist geen katten pies! Er zaten een stel loodgieters in de klas die ook "even" een "papiertje" nodig hadden. Maar als je niet geïnteresseerd bent in stoffen en mode en interieur, dan word deze cursus een zware dobber. Ze waren dan ook allemaal gezakt, een handje vol kreeg een voldoende waaronder wij drieën. De eerste map gaat  over alle soorte vezels en geloof mij dat zijn er veel meer dan je denkt dat er bestaan. Dierlijk, plantaardig, kunstmatig, synthetisch enz. Dan worden de garens, breisels, nonwovens, samengestelde enz. behandeld. En etikettering. Herkenning van de vezels was voor mij heel interessant, vooral de brandproef. Waarmee je stoffen kan herkennen. Het spinnen der garens en hun bindingen. Van elke stof voor normale kleding zit er in in de map met een beschrijving er bij. Heel uitgebreid! Op de voorkant van het kaartje wat het is, aan de achterkant de binding enz.
De tweede map gaat over wooningtextiel, huidhoudtextiel, babyartikelen, het konfektioneren, maataanduiding, pasvorm, mode stijlen, overkleding dames heren en kinderen, damesbovenkleding, herenbovenkleding, gelegenheidskleding, kleinkonfektie, randassortiment, onderkleding, nachtkleding, foundation, bad en strandkleding, bedrijfskleding, bont en leer. En weer heel veel staaltjes stof en beschrijving. Een pittige cursus dus die nog wel bestaat maar in een moderne versie. Er is bij de  detex ook een 3 daagse cursus textielwarenkennis voor €450,- (workshop) Maar de uitgebreide cursussen zijn er ook nog voor als mode en textiel je ding is. Met zo'n cursus weet je ook alles van confectiematen en het verschil tussen een ruche en een volant. Alle kragen, zakken, mouw inzetten komen voorbij. Kant, handschoenen en brandweerkleding, ik weet er alles van. En wat ik vergeten ben zoek ik op in deze twee detex boeken. Een cursus voor het leven groetjes Marie.