Bezoekers

dinsdag 26 april 2016

Naaitips

Over naaitip no:7 kan ik uren vertellen, ik heb er zelfs een "Detex diploma" voor gehaald zie in de rechter zijbalk mijn verhaal daar over. Bij de vorige tip hebben we de stof voorbereid en nu gaan we het patroon op de stof leggen of tekenen. Verreweg moeten de meeste patronen in de lengte richting op de stof gelegd worden, uitzondering daargelaten. Daarover ga ik het ook nog hebben. Goed, de lengte richting van een stof kun je herkennen aan de zelfkant. De zelfkant zijn de zijkanten van een stof. Je koopt bv 1,50 mt stof in de winkel , je hebt nu 1,50 mt zelfkant gekocht aan weerszijden van de stof. Deze lap vouw je een paar maal open en dicht en  verdwijnt in de kast. Op het moment dat je wilt gaan knippen weet je niet meer wat de lengte of breedte is van de stof.

Naaitip no:7 Herken de zelfkant van een stof! Dat is belangrijk om de lengte richting te bepalen.  De lengte richting van een stof is altijd STERKER en rekt vrijwel NIET. Maak je een broek of rok is het van groot belang dat je dit advies opvolgd om onnodige slijtage te voorkomen.  Maar ook andere kledingstukken vallen mooier en scheuren minder gauw uit.

Natuurlijk zijn er weer uitzonderingen, sommige stoffen hebben een rand motief ingeweven of opgedrukt en die worden expres andersom geknipt. Of je hebt een klein lapje en wilt dit  perse gebruiken. Maar normaal leggen we alle patroon delen in de lengte richting op de stof. De meters stof die je koopt is dus ook de lengte richting.  Hieronder op de eerste foto drie stoffen van Ikea, de 1e is gepluist,  2e bruine stof heeft een wit draadje in de zelfkant geweven, de 3e stof een bijna onzichtbaar gepluist randje.
Foto 2 : de eerste stof is een geruite linnen, hier zie je gaatjes en rafels. In het midden jeans / spijkerstof een vast geweven zelfkant witte rafels. De 3e stof is bege linnen hier zie je gaatjes met een ingeweven randje van een lichter kleur draad.
Foto 3: een gedesineerde satijn katoen met ingeweven rand en witte rafels. 2e stof is een quilt stof met een over duidelijke letter print op een witte zelfkant en je zie ook de gaatjes. 3e stof is een blauw wit ingeweven boerenbont ruitje hier zie je duidelijk gaatjes in de zelfkant. 
Foto 4: de eerste stof een rode linnen met een ingeweven wit draadje in de zelfkant. De tweede stof is een nep linnen van katoen, maar heeft bijna geen herkenbare zelfkant. De 3e katoenen ecru lap heeft een bijna mooie ingeweven rand, maar als je goed kijkt bobbeltjes het er naast.
Foto 5: een grijze en zwarte jersey,  bijna niet te zien maar ze hebben alleen gaatjes en de zelfkant bobbelt.  De laatste stof is een wollen lap met een prachtige zelfkant die je zo in een sjaal zou kunnen verwerken, je ziet twee gekleurde draaden ingeweven en lange rafels.

Zoveel stoffen zoveel verschillende zelfkanten bestaan er! Maar let op deze meest voorkomende;
Gaatjes, daar heeft de stof aan het weefgetouw vastgezeten toen hij werd geweven.
Gedrukte letters, een merk wil meestal zijn naam er op drukken.
Mooie rafels.
Een mee geweven gekleurde draad.
Vaak is een zelfkant dikker en strakker dan de stof zelf.

Naaitip no: 8 Gebruik een zelfkant NOOIT !!

Daar ga je spijt van krijgen al is hij nog zo mooi. Een zelfkant gaat bobbelen of trekken in je werkstuk. Of je ziet opeens de gaatjes in je naad tevoorschijn komen! De gaatjes gaan er nl niet uit! Een zelfkant van een stof zit er alleen maar om de stof bij elkaar te houden tot hij verwekt word, het is een naar en strak stukje stof wat je mooie werkstuk goed kan verpesten!  Uitzondering;  er zijn mensen die alle zelfkanten afknippen en dat heel leuk in een project verwerken,  dat zijn meestal leuke zelfkanten van katoenen quilt stoffen. Ook zie ik vaak dat ze de zelfkanten gebruikt worden in gordijnen, laat dat de enigste uitzondering zijn! De laatste foto is van het net en is een weefgetouw,  hier zie je waarschijnlijk een theedoek geweven worden. De lengte is het aantal meters wat er geweefd word, zowel links als rechts ontstaat er een zelfkant. Groetjes Marie

maandag 25 april 2016

Zeeman Cotton wafel pannenlap

Ik haakte van de resten Zeeman Cotton een vaatdoek en twee pannenlappen in Wafel patroon, van het haak blog "Karin aan de Haak!" In mijn vorige bericht schreef ik al een review over de Zeeman Cotton, ik kocht 3 bollen van 100 gram. Op Karin haar blog staan div pannenlappen,  maar deze is makkelijk en door de reliëf steek word hij lekker dik! Ik zette meer steken op, ik begon met 39 lossen, lekker groot. Inmiddels heb de 2 andere pannenlappen gewassen een op 60 en een op lauw handwas. Op 60 graden krimpt deze Zeeman Cotton flink op zich voor pannenlappen geen probleem,  haak ze wat groter.  Zie ook mijn andere review voor meer was info. Ik kocht 1 bol Jeans blauw no: 60 en 2 bol offwhite no: 01. Die zijn nu op, ik heb alles op gehaakt. Deze pannenlappen zijn goed te haken bij de tv of eerdaags in de tuin! En voor kleine projecten is deze Zeeman Cotton van 85% katoen en 15 % polyester een mooie aankoop, € 1,49 bol van 100 gram.  Groetjes Marie. 

dinsdag 19 april 2016

Zeeman Cotton review

Ik zag weer een nieuw bolletje garen liggen bij de Zeeman een bol van 100 gram ziet er uit als katoen maar is 85 % katoen en 15% polyester dus tijd voor een review.  Er zit 150 meter op en is geschikt voor pen 4/5 mm. Het voelt lekker aan in je handen, ik had er geen erg in dat er 15% polyester in zat. Het ziet er ook uit als katoen. Ik zag verschillende kleuren bij de Zeeman en kocht 2 bolletjes color: 01 beetje off white en 1 bol  jeans blauw color: 60. Ik haakte er twee pannenlappen van en gebruikte 120 gram. Het patroon vind je hier, kijk in de rechter zijbalk, zoek "Opoe's gehaakte pannenlap". Dit patroon is het meest bekeken blog bericht ooit. Een makkelijk patroon wat je net zo lang kunt haken als je zelf wilt. Ik haakte nu totaal 22 toeren lang. Als je er 20 toeren haakt krijg je twee pannenlappen uit een bol! Terug naar het garen; het is redelijk dik en de draad is los getwijnd, maar het haakte best lekker. Ik haakte met pen 4 mm. een Clover Amour haakpen , lekker glad zijn deze. De prijs van zo'n bol is €1,49 en dat is een koopje voor 100 gram. En voor kleine projecten is dit garen niet gek, pannenlappen,  tassen, keukendoek, sjaal evt een muts. Voor kleding vind ik dit garen niet mooi genoeg, daarvoor vind ik het te dof. Hoe dit garen in de was blijft is gissen voor deze prijs zijn mijn verwachtingen niet hoog. Op de verpakking staat 30 graden was advies en dat zal te maken hebben met de 15 % polyester die er in zit. Voor een mooi werkstuk zou ik zeker 30 graden aan houden. Maar mijn pannenlappen gaan gewoon op 60 graden mee. Van de blauwe bol haak ik er nog een paar evt gecombineerd met off white. Conclusie voor de prijs geen gek garen voor kleine projecten. Kennen jullie dit garen al? Groetjes Marie. Update: ik heb inmiddels een pannenlap gewassen op 60 graden in de wasmachine en hij is 2 cm gekrompen.  Vrijwel alleen in de lengte, zie onderste foto, ook is hij een tijdje tintje lichter geworden.  De pannenlap was eerst 30 cm, nu 28 cm. Dat is voor een pannenlap niet erg, haak gewoon een paar toeren extra.  Hij is ook wat vaster/stijver geworden, ook niet erg. De tweede pannenlap heb ik later op de lauwe handwas gewassen en die is helemaal goed gebleven.  Dus als je het zou wassen op wolwas 30 graden blijft het goed. Neemt niet weg dat deze katoen erg zwaar word voor bv een trui, moet je het spul liggend drogen.  Ook een lang was programma zou ik niet doen, was het zo kort mogelijk.  Groetjes Marie 

Up

zondag 17 april 2016

Naaitips

De volgende naaitip is het geheim van de "smit" en waarom mijn naaiwerk er altijd zo professioneel er uit ziet als of je het in een dure winkel heb gekocht. Als je deze rubriek "Naaitips" gevolgd heb weet je dat er nog geen steek genaaid is. Dat klopt voordat je kunt gaan naaien moet eerst de naaimachine op orde zijn en dat waren de eerste 4 tips. Nu wil ik het over de stof hebben die je gaat gebruiken. Het is handig om bij het kopen van de stof te vragen wat voor materiaal het is, hang er een briefje aan zodat je later weet wat het is. En of je nu een kledingstuk gaat maken een tas of een kussen overtrek, voor dat je het gaat knippen, en nu komt hij:

Naaitip no: 5 Strijk de stof met een strijkijzer met stoom!

Dit geld voor de meeste stoffen van katoen, wol, of een combinatie van wol en polyester. 100% polyester hoeft meestal niet, anders met lauwe bout!
Probeer eerst een punt van de stof als je niet zeker weet wat voor stof het is.
Het stomen van de stof heeft vele voordelen;

De stof word mooi plat en je kunt je patroon er beter op legen.
De stof is plat en je kunt er nu beter je patroon met krijt of potlood op tekenen.
Doordat je de stof stoomd/strijkt zie je ook of hij scheef is, en met de bout kun je dit een beetje corrigeren.
Door de hite van de stoom krimt de stof en je krimt hem als het ware voor.
Je stof ziet er nu  beter uit en voelt ook lekkerder.

Het is dus een noodzaak om je strijkplank een permanente plek te geven vlakbij je naaitafel!! Want je hebt de strijkbout bij elke gestikte naad nodig!
En naaitip no: 6

Is dus om al je naden meteen na het stikken te strijken!

Als je naden hebt die je dubbel zigzagd heb , strijk je ze naar een kant. Heb je naden die open moeten, strijk ze meteen open voor dat je ze ergens ander aan vast naaid.  Ik bedoel je naai een bloes, je stikt bv eerst de zijnaden, strijk deze open voordat je de mouwen inzet!   

De strijkplank staat bij mij altijd naast de tafel zie foto. Een eigen werkplekje is een must! Ik schreef daar al eerder over op 29 augustus 2013. Zoek in rechter zijbalk "Werkplek" je zult versteld staan van de kleine ruimte waar ik alles doe! Hoe groot is jullie Werkplek? Groetjes Marie

zaterdag 16 april 2016

Labello hoesje sleutelhanger

Ik beken ik ben verslaafd aan Labello en ik ben de enige niet, daarom heb ik nu handige stoffen hoesje gemaakt die je als een sleutelhanger aan of in je tas of broek lus kun hangen. De verslaving is niet ernstig je vind alleen in elke jaszak, broekzak, tas, toilettas, koffer of elke andere opening een of meerdere Labello's.  Als klein meisje had ik al gesprongen lippen en dat deed pijn, mijn moeder kwam toen eerst met een cacaoboter stick. Dat voelde hemels op mijn strakke lippen met kloven, maar die cacaoboter ging er toen snel af. Mijn moeder kocht toen Vaseline en dat bleef beter zitten op mijn lippen.  Ik weet niet meer waneer ik overgestapt bent naar Labello, maar die bevalt mijn het beste, gewoon die normale blauwe vaak per twee in pakje voordeliger. Soms maak ik een uitstapje naar een ander merk voor de lol om te testen maar ik kom steeds terug bij Labello. Die heb ik in div uitvoeringen, heb nu Labello hydro care licht blauwe doorschijnend SPF 15. En om te zonnen Labello sun protect waar ik uren mee op het stand kan zitten SPF 30. Natuurlijk vind je hier en daar een blikjes Vaseline in mijn huis er moet nl overal verspreid wat liggen! Ik heb de sticks nooit verzameld, maar andere dames wel kijk eens op YouTube. De hoesje die ik heb genaaid zijn handig om overal aan te hangen en je stick smelt niet meer, ik had er altijd een in de broekzak. Nu hangt er een hoesje aan! Hier wat foto's van de nieuwste hoesjes,  je vind ze weer op Marktplaats onder "Labello hoesje" Hoesje zonder klep € 3,- Met klep en sluit met klittenband  €4,- . Hebben jullie ook veel Labello's in huis? Ik ben zo benieuwd naar jullie zakken en tassen! Groetjes Marie. Mail:  marienaailes@ziggo.nl

zondag 10 april 2016

Naaitips

Het is weer tijd voor de volgende naaitips en die zijn deze keer simpel maar Oooo zo belangrijk.  Het zijn twee tips om je leven achter de naaimachine makkelijker te maken, want wie wil er nou tijd investeren in het uithalen van steken die fout gegaan zijn? Als je een nieuwe naaimachine naald heb ingezet of de naaimachine op nieuw hebt ingespannen met garen;

Naaitip no: 3 Begin altijd eerst met naaien op een PROEFLAP! 

Een proeflap is een DUBBEL stuk stof van minimaal 15 cm lang bij +- 5 cm breed. Gebruik het liefst een restje van dezelfde stof waarmee je aan het naaien bent. Een proeflap doet veel voor jou; als je de spoeldraad en de bovendraad onder het voetje door naar achteren doet, schuif je eerst de proeflap onder de voet, zet nu de voet neer op de proeflap en houd de draaden met je rechterhand vast. Geef klein beetje gas en stik, na een paar steken kun je de draaden los laten. Stik nu zeker minimaal 15 cm om zeker te weten of je naaimachine goed naait, kijk ook naar de onderkant! Om er zeker van te zijn dat je onder stiksel ook goed is!

Naaitip no: 4  Houd altijd bijde draaden vast achter je werk met je rechter hand als je begint met naaien!!

Dit verkomt dat de draad in het spoelhuis slaat en een prop draad aan de achterkant van je werk veroorzaakt. 
Dit verkomt dat uberhoud dat er iets mis zal gaan! Ook je draad vliegt niet meer uit de naald. Ook kun je zien of de steek die je hebben wilt goed staat en je kunt de draad spanning aan passen. Of je gaat zigzaggen en na 10 minuten wil je stikken Aiii de zigzag steek stond nog aan, uithalen dan maar. Door een proeflapje te gebruiken, zul je minder kostbare tijd besteden aan het onnodig uithalen van je werk!
Gek genoeg staan deze twee tips bijna nergens in een boek. En toch zijn ze de belangrijkste als je wilt gaan naaien op de naaimachine. Het zal je leven achter de naaimachine een stuk beter maken met deze twee simpele tips. Zelf gebruik ik altijd proeflappen  zie eerste foto,  heb altijd stapel proeflapjes om mijn machine heen liggen. Daar op kijk ik ook naar de steek en hoe de kleur garen bij mijn stof past. Op foto 2 zie je twee kleinere proefjes; ik wilde de dikte testen, dit doe ik door een hoek te stikken, naad schuin af knippen en om te draaien en nogmaals door te stikken op de kant. Op die manier krijg ik een aardig gevoel hoe de stof zich houd bij dikke hoeken, naaden en zomen. Het is misschien even wennen een stapel lapjes naast je machine maar het zal heel wat ergenis besparen in de toekomst.  Groetjes Marie. 

zaterdag 9 april 2016

Naaldenmapjes

Ik ben ook dol op naaldenmapjes en ze zijn nog handig ook om even mee naar beneden te nemen en iets te naaien of in de vakantie koffer mee te nemen.  In augustus heb ik weer een marktkraam in Zandvoort en ik wilde wat kleine "hebbedingetjes" maken. Een serie met beertjes die voor € 6,- weg gaan, en een mapje van centimeter stof die voor € 4,50 verkocht word. In de mapjes zit een vulling, aan de binnenkant vilt met een lint op gestikt, waar op de naainaalden geprikt kunnen worden. Het mapje word opgestuurd met de naainaalden er in, zo is het ook leuk om cadeau te geven bv voor Moederdag. De mapjes staan ook weer op Marktplaats of mail me.    Groetjes Marie.    marienaailes@ziggo.nl

vrijdag 8 april 2016

Haaknaalden etui

Mijn laatste twee nieuwe haaknaalden etui's staan ook weer op Marktplaats,  zoek onder "Haaknaalden etui " en daar kom je al gauw bij mij uit. De eerste nieuwe is van een vrolijke blauwe stof die veel weg heeft van het merk "Pip" gecombineerd met een wit stipje op blauw. (€ 17,50) elk etui van deze stof is uniek,  omdat de patronen op de stof steeds ergens anders zitten. Ik heb er dan ook div gemaakt. Het tweede etui is van een leuk stofje met naaispulletjes er op, gecombineerd met een wit stipje op camel, afgezet met bege Frans katoenen kant (€18,50) Dit etui doet door de kleuren combinatie een beetje "vintage" aan. Inmiddels heb ik nu een hele collectie Haaknaalden etui's en er is voor iedereen wel iets bij wat men leuk vind. Van "hip" modern vintage of romantische met kant tot stoffen met "Skulls" er op. Hier een paar foto's groetjes Marie. marienaailes@ziggo.nl

zaterdag 2 april 2016

Naaitips

Mijn naaitip voor deze week gaat over naaimachine naalden van Schmetz.  De vorige tip ging over de klos garen op je naaimachine, om alles te laten kloppen is ook de naald van groot belang! Op het oog zie je het niet, maar er zit veel verschil tussen naaimachine naalden! Hier onder een foto van de punten van de naalden, zie je het verschil? Het is van groot belang om de juiste naald bij de juiste stof te gebruiken. Moet ik alle soorten naalden in huis hebben? Dat is een kostbare zaak, daarom is mijn tip:
Naaitip no: 2
Koop bij een nieuw te beginnen project een doosje naaimachine naalden die bij de stof past.
Zo bouw je vanzelf een verzameling naalden op. Om te beginnen zou je een doosje universal naald no: 80 voor normale katoenen stoffen en een doosje jeans naalden no: 90/100/110 (zit in een doosje) in huis kunnen hebben voor de meest voorkomende klusjes. Ik heb over dit onderwerp reeds een flinke Lap geschreven,  kijk in rechter zijbalk onder "Schmetz naaimachine naalden "
Een goede kwaliteit naalden is dus van belang en daarbij ook de "staat" van naald. Gebruik je een verkeerde naald dan gaat deze naald bv krom of word snel bot of breekt!! En jij maar denken dat het aan jou naai kunsten ligt. Ga je een dikke katoen of spijkerstof naaien met een normaal no: 80 naald dan vraag je om problemen.  Deze naald breekt of gaat krom en veroorzaakt dat het stiksel gaat lussen of slaat steken over! Wat doet een naald eigenlijk!? De naald pikt de draad van het spoelhuis op mee naar boven en dit luister zeer nauw! Is de naald krom, kan de machine nooit geen mooi stiksel naaien. Is je naald bot dan komt hij ook op de verkeerde positie onderin het spoelhuis terecht en word het stiksel negatief beïnvloed. 
Extra tip:
Om te voelen of een naald bot is, haal ik de naald over mijn lip heen! Je voelt meteen of hij glad is of hakerig.  Voorkomen is de beste oplossing! Ga je dus nieuwe naalden kopen neem de lap stof mee en vraag advies in de winkel/kraam.
Lees ook mijn uitgebreide informatie in de rechter kolom zoek; Schmetz naaimachine naalden. 
Er was ook nog een vraag over tweeling naaimachine naalden. Dit is zo'n uitgebreide materie dat ik er een apart blog bericht aan ga wijden.  Groetjes Marie.