Bezoekers

donderdag 22 september 2016

Smarter by Pfaff 260c review

In dit review bespreek ik de 3e naaimachine in de Smarter by Pfaff line de 260c van  €399,- deze is niet met draaiknoppen maar met toetsen, er zit een computertje in. Een info display lcd scherm, waarop het nummer staat van de steek die je ingetoetst heb. Elke steek heeft een nummer, dat staat op de machine met een tekening van het steekje er bij. Makkelijk dus alles bij de hand. Links naast het scherm vind je toetsen om de steek breder/smaler of langer/korter te maken. Er kan dus veel met de steken gespeeld worden. Er zijn 27 steken om uit te kiezen, 12 steken die je echt nodig hebt ook jersey steken natuurlijk en een knoopsgat, 6 quilt steken en 9 fantasie steken. Waaronder ook en deze noem ik even apart de "blanket stitch" bij ons bekend als de festonsteek, die je veel bij applicaties gebruikt. Steek 13 staat hij links om en steek 14 rechts om. Steek breedte max 6 mm. Steek lengte max 4,5 mm. Dan heeft deze machine ook nog een ander leuk "dingetje" om te vermelden, als je vergeet je voetje naar beneden te doen dan piept hij! Voor beginnende Naaisters ideaal. Ook zit er een afhecht knop op die een paar steken op de plaats maakt en dan automatisch stopt. En een verrassend knoopsgat die meteen de eerste keer mooi er uit kwam. Het knoopsgat zit er standaard in op 0,4 mm steek lengte, bij het naaien van het tweede knoopsgat heb ik de steeklengte op 0,3 mm gezet en dan vind ik hem nog mooier. Maar dat hangt ook af van de stof die je gebruikt. Dan is dit een lichte naaimachine 5,9 kilo en dat kan een voordeel zijn als je niet zwaar wilt tillen. De steken hebben een mooi kwaliteit en de machine loopt lekker. 

Wat nog meer?
Start/stop naaien zonder voetpedaal,  naald omhoog/om laag knop, verzinkbare transporteur,  harde opberg kap, draad insteker,  een staps knoopsgat, div naald positie, klik voetjes, draad afsnijder, regelbare naaivoetdruk,  liggend spoelhuis met ruitje, inclusief 5 voetjes en meer, En niet te vergeten een schuifknop om hard of zacht te gaan!  Draad spannings knop. En vast nog wel iets wat ik vergeten ben, er zit veel op.

Conclusie : Een zeer lichte compacte naaimachine die er leuk uit ziet, de zijkanten zijn turquoise en lichter als op de foto's.  Makkelijk te bedienen voor jonge maar ook zeker oudere mensen. Een hele volwaardige naaimachine die heel veel mogelijkheden heeft, met een mooie steken kwaliteit. Maakt een goed geluid niet te hard. Een mooi knoopsgat en nog 26 andere steken om uit te kiezen. Die ook de laatste nieuwe "dingetjes" er op heeft en dat is heel veel voor een naaimachine met een advies prijs van €399,- En daarom ben ik op mijn hoede, waar hebben ze op bezuinigt? ? Wederom op het plastic omhulsel aan de buitenkant, dat is dunner dan bij de duurdere modellen.  Dus oppassen met stoten. Dan claimen ze dat je er zo'n beetje alles op kan stikken, nouja behalve paarden dekens en tentzeilen dan. En daar moet je mee oppassen, deze machine zou ik niet adviseren voor zwaar gebruik en is jeans en tassen maken jou ding dan is dit niet de machine voor jou. Deze naaimachine is op zijn best met de "normale " katoenen stoffen, stretch en jogging of gebreide stoffen.  Een spijkerbroekje kan hij heus wel aan maar wil je vaker zware stoffen naaien dan is deze niet naaimachine niet geschikt.  Neem een wat dunnere spijkerstof, dan doe je deze naaimachine een plezier.  En praat tegen hem en vertroetel hem met een kwasje tegen het stof en vuil. Met deze wetenschap heb ik het idee dat je hier een hele leuke naaimachine aan zult hebben. Groetjes Marie.  

Deze Smarter by Pfaff 260c is oa te koop bij Wouters in de van Woustraat 71 in Amsterdam, geopend Di tot en met zaterdag van 10.00- 18.00 uur. Of bij Wouters in de Generaal Cronjestraat 46 in Haarlem geopend van Di tot en met zaterdag van 1.00 - 18.00 uur. Je krijgt daar ook les en gaat met een goed gevoel weg. Groetjes Marie. 

zaterdag 17 september 2016

Smarter by Pfaff review

In dit review bespreek ik de  Smarter by Pfaff naaimachine 140s in wit met appeltjes groen en de Smarter 160s in wit met fel rose. Het merk Pfaff staat al 150 jaar in de top drie van beste naaimachines. Pfaff naaimachines staan voor kwaliteit en degelijkheid, maar ze willen ook mee doen aan de opkomende naaitrend. En een Pfaff naaimachine voor iedereen haalbaar maken. Dus hebben ze twee fris uitziende trendy lichtgewicht naaimachines in het assortiment opgenomen. Het zijn de goedkoopste Pfaff naaimachines die er zijn, de zogenaamde instap modellen voor de nieuwkomers onder ons. Wat niet wil zeggen dat een gevorderde hier niet mee door een deur kan en dat leuke kleurtje vinden we ook helemaal niet erg! Allereerst is het dus een lichte compacte machine van 6,2 kilo. Er zit een harde afdek kap op ook met een gekleurd randje om het gat aan de bovenkant waar het hengsel door heen komt. Het is een makkelijke te bedienen naaimachine doormiddel van draaiknoppen, hij is mechanisch. Er zitten genoeg steken op om direct mee aan de slag te kunnen, ook stretch steken. De klik voetjes zijn van dezelfde kwaliteit als op de andere Pfaff machines en zijn makkelijk op en af te halen.  Het geluid wat hij maak bij het stikken is zeer goed! Ik was verbaasd wat een mooi zacht geluid, het zelfde als bij de duurdere mechanische Pfaffs. Hierop maak ik uit dat ze hun best hebben gedaan op het binnen werk van de machine.  Dan waar het uiteindelijk allemaal om gaat, hoe stik ie? Op mijn ecru proeflap heb ik met rood garen gestikt zodat je de steken goed kan zien. Ik vind dat hij een prima stiksel heeft, alle steken zijn zowel in de lengte ( 4 mm max) als in de breedte (6 mm max) te verstellen. Door deze mogelijkheid kun je dus met de steken spelen, je kunt ze dichter maken waardoor je leuke fantasie steken krijgt. Ook in de breedte veel mogelijkheden  (zie foto) om bv een smalle of brede cordonsteek te maken. Het pakket stretch steken is makkelijk voor t shirt en jogging of gebreide stoffen.  Over het stik gedeelte met de steken ben ik dik tevreden. Alleen het knoopsgat is niet heel mooi, zie foto. Maar rood op wit zie je alles hè,  binnen het gebied van het knoopsgat plaatje kun je nog draaien naar een dichtere steek, zie tweede knoopsgat. Maar voor een machine van €299,- niet gek toch?

De bediening; 
Een woord makkelijk. De onderste grote knop is voor het instellen van de steek door te draaien.  De bovenste knop is voor de steeklengte in te stellen, hier mee stel je ook de stretch steek in door op S te zetten en er staat een knoopsgat op. Bovenop de machine rechts een draaischijf voor de steek breedte en links een draaischijf voor de draad spanning. Een knop waar we zo min mogelijk aan zitten. De achteruit knop is zwart en zit links boven voor. Hij heeft een liggend spoelhuis onder de naald, je kunt er makkelijk bij. Het spoeltje valt er zo in, het moet echter wel goed!  Laat dit je in de winkel goed uitleggen!  Het afdekplaatje is doorzichtig zodat je kun zien of je spoel op is. 

Wat nog meer?
Er zit een super led licht op, heel modern. Een draad insteker, vrije arm, draad afsnijder, verschillende naald standen, regelbare naaivoetdruk, makkelijk spoelen. Er zitten nog wat accessoires bij; 3 spoeltjes, tornmesje,  5 voetjes, waaronder een doorzichtig exemplaar handig voor applicatie, rits voetje, knoopsgat voet, blindzoomvoet, normale voet, kapjes, schroevendraaier enz. zie foto.

Wat is het verschil tussen de 140s en de 160s.
Smarter 140s kost €299,-  is appeltjes groen en heeft 21 steken en een 4 fasen knoopsgat,  die ik heb getest. Door aan de knop te draaien maak je in 4 stappen een knoopsgat. 
Smarter 160s kost €329,- is rosé en heeft 23 steken en een een staps knoopsgat,  in een beweging gaat de machine zelf het knoopsgat naaien.

Conclusie;
Een naaimachine met een  leuke fris en modern uitstraling, voor een klein prijsje. Geschikt voor beginnende naaisters met  makkelijk te leren knoppen. Ook leuk voor jonge kinderen vanaf 12 jaar. Maar naai je niet elke week dan is het ook een goede machine voor de verstel klussen die we allemaal hebben! En omdat hij licht in gewicht is makkelijk op te bergen. Hij kan heel wat stoffen aan, maar voor de zwaardere stoffen niet geschikt. Een middelmatige dikke spijkerstof zal hij wel doen, maar is jeans jou ding dan is dit niet de machine voor jou. Leer of plastic is ook af te raden. Deze schatjes zijn op hun best met de normale katoentjes en tricot stoffen eigenlijk waar je mee begind als je leert naaien. Daarbij ziet hij er leuk uit en maakt weinig geluid. De steken kwaliteit is goed, alleen het knoopsgat vind ik niet zo. Maar een beter knoopsgat krijg je niet bij een naaimachine van rond de €300,- Ik heb wel het idee dat het plastic van de machine een mindere kwaliteit is, daarop is bezuinigt, dus voorzichtig met stoten! Maar wij zijn altijd zuinig op onze naaimachine toch! Uiteindelijk heeft deze naaimachine heeft me blij best verrast om dat het geluid zo mooi is, maar ja daar val ik op hè!  Groetjes Marie. 

Deze naaimachines zijn oa te koop bij Wouters in de Van Woustraat 71 Amsterdam open Di t/m Za 10.00-18.00 uur  en Wouters Generaal Cronjestraat 46 te Haarlem open Di t/m Za van 1- 18.00 uur. Je krijgt daar ook les en gaat tevreden de deur uit! 


donderdag 15 september 2016

Toilet tas

Toilet tasjes kun je nooit genoeg hebben, dus toen mijn dochter geld vroeg voor haar verjaardag maakte ik er een voor haar. Ik kon het geld en nog wat andere leuke spulletjes er in doen, de perfecte verpakking!  Ik borduurde op kunstleer een patroon van Urban Threads , wat ik daarna op een stuk gordijnstof appliceerde met de zogenaamde  blanket stich.  (festonsteek) Ik zette er een ijzeren rits in van 22 cm. Het tasje is 24 hoog en 4 cm diep ( box corners ) Ik voerde het met de hand met blauwe stof, waarop ik eerst een etiket naaide met de naam van mijn dochter. Ik ga er nog een voor mezelf maken, maar het is zo warm bij mij boven de laatste weken, dat er niets uit mijn handen komt. Mensen wat is het warm! Nee HEET ! is het! Als ik thuis ben zit ik achter de wapper! Ze hebben verkoeling belooft,  gelukkig!  Groetjes Marie. 

zondag 4 september 2016

Tornmesjes review

Het grote tornmesjes seam ripper  review  met de merken Prym Clover Seamfix Burda style Sorbo en Ikea. Er zijn veel tornmesje te koop, op de markt kun je al een tornmesje kopen vanaf €1,- Omdat daar geen merk op staat kun je ze onderling niet vergelijken deze zijn dan ook niet in de test opgenomen. Het Hema  tornmesje is uit het assortiment in de filialen waar ik geweest ben dus doet niet mee helaas. Op dit moment zijn er ook een aantal ergonomische tornmesje te koop met een groter handvat.  Deze modellen kun je beter vasthouden en dat is een groot voordeel als je bv een rits uit een kleding stuk moet tornen.  Een tornmesje gebruik je voor verschillende doeleinden,  uiteraard bij naaiwerk wat verkeerd gegaan is. Maar ook om een kleding label uit de hals te halen. Knoopsgaten open maken. Borduurwerk uithalen, rubbere elastiekjes uit het haar verwijderen of knopen af halen. Maar het meeste gebruik ik het voor verstelwerk, het uithalen van ritsen. Het is dan ook geen gek idee om meerdere mesjes in huis te halen!
Waar heb ik op getest:
Of het mesje scherp is en of het metaal glad is. Past het puntje onder een steekje van 1,5 mm voor het uit halen van kleine stik steekjes. 2 mm / 3 mm steek lengte.  Hoelang is het handvat en kan ik het goed vasthouden. Waarvoor is dit tornmesje geschikt, licht of zware stoffen. Kun je er een knoopsgat mee open tornen. Kun je er een spijkerbroek rits mee uit halen. Zit er een dopje op en de prijs.
Omdat ik nu 11 verschillende tornmesjes heb kon ik ze goed met elkaar vergelijken. Toen ik ging testen merkte ik meteen dat de mesjes met een wat groter handvat mijn voorkeur hadden. Ik beplakte de mesjes met een nummer, ging testen en dan kregen ze per onderdeel een goed - gaat wel- slecht - bot. Bij de echt scherpe mesjes een prima! Ik naaide wat knoopsgaten en stiksteek en pakte een stapel spijkerbroeken en ging aan de slag!
En hier volgt de uitslag:

Op de 1e plaats het witte tornmesje van Clover; €5,40 lengte 12 cm, zeer scherp mesje, houd heerlijk langdurig vast, goed grip door zwart rubbere randje, geschikt voor kleine steekjes 1,5 mm steek lengte, scherp puntje, zeer scherp mesje! rolt niet weg, gaat door de stof als een mes door de boter. Voor dunne en dikke stoffen. Spijkerbroek rits uitstekend! Heeft mooi glad metaal mesje met clover er in gefreesd. Nadeel heeft geen dop werd geleverd met een plastic hoesje. Het beste mesje wat mij betreft. Te koop bij quilt en fournituren winkels.

Op de 2e plaats Clover met bruin plastic handvat; € 4,50 lengte 11,5 cm, met dopje, presteert het zelfde als no: 1, handvat dunner dan no: 1 daarom op tweede plaats.

Op de 3e plaats De Seam-fix ! €5,95  lengte 12 cm, ik zag dit tornmesje overal op duiken en ik ben onder de indruk van dit mesje! Houd goed vast, met grote dop, super scherp, gaat door dik en dunne stoffen. Goed voor knoopsgat,  kleine steekjes 1,5 mm geen probleem,  heerlijk voor de spijkerbroek rits, scherp mesje en punt en aan de dop zit een rubber ding wat je kunt gebruiken voor de uitgehaalde draadjes weg te vegen. Uitstekend tornmesje.
Waarom dan toch op de 3e plaats? Die van Clover zijn net even mooier afgewerkt.  

Gedeelde 4e plaats voor Prym mesje (610931) €3,95  is een ergonomisch mesje maar ik vind het nog te klein, lengte 8,5 cm, ook met dopje achter op , niet dik genoeg om lang vast te houden. Punt aan de achter kant die in je hand prikt. Jammer want hij presteert goed. Is scherp, scherpe punt, gaat makkelijk onder een steekje van 1,5 mm. Ook voor spijkerbroek rits uit halen prima. Knoopsgaten prima. He jammer dat Prym hier het handvat van het grotere tornmesje no: 610930 niet aan vast gemaakt heeft.

Ook op de 4e plaats: Prym klein mesje ( 611205) €2,70 lengte 7 cm met dopje er op 10,5 cm lang. Redelijk mesje, steekjes uit halen vanaf 2 mm. De rest hetzelfde als hier boven. Iets te klein om langdurig ritsen uit te halen. Ik zou zeggen geschikt voor kleine klusje.

Ook op de 4e plaats : Burda style  €3,95 lengte 9,3 cm met dop er op 10 cm lang. Hou ietsje beter vast om dat het handvat dikker is. Redelijk scherp, knoopsgat goed, gaat met puntje onder een stiksel van 1,5 mm. Spijkerbroek rits goed.  Voor de kleine klusjes.

5e plaats Prym ( 610930) €4,95 lengte 12,5 cm met dop er achter op 15 cm lang. Ligt lekker in de hand, voor langdurig gebruik, hier zit een groter mesje op, goed voor uithalen van spijkerbroek ritsen, of mantel stoffen, redelijk scherp mes maar grof, stik steken uit halen vanaf 2 mm steek lengte.  Best een goed tornmesje geschikt voor het groffe werk. Hadden ze dit handvat maar met het mesje wat op plaats 4 staat!

6e plaats Prym (611203) € 2,90 lengte 13,3 cm met dopje wat niet achter op past. Ook hier een groter mes, handvat groter , houd beter vast dan klein mesje. Punt duidelijk botter daarom niet voor knoopsgat open te maken, niet zo voor spijker stoffen en ritsen, steekjes uithalen vanaf 2 mm. Voor Prym kwaliteit vind ik dit een slecht mesje, moeten ze uit het assortiment halen.

7e plaats Sorbo (73015) €1,87 klein mesje amper 7 cm, met dopje aan achterzijde er op 10,2 cm, Dit mesje is echt niet scherp! Niet kopen.

8e plaats Sorbo (73016) €2,78 wat een miskoop!

9e plaats Ikea dit tornmesje zat in een doos met fournituren.  Wat slecht zeg! Meteen weggooien!