Bezoekers

woensdag 26 oktober 2016

Naaitips

Deze keer 3 handige manieren om te beginnen met naaien op dunne of moeilijke stoffen. Heb je wel een meegemaakt dat je wilden gaan stikken en je stof verdween in het gaatje van de steek plaat? Hier voor zijn de volgende drie oplossingen :

Manier no: 1 , Bij hele dunne of jersey stoffen, knip een stukje scheurvlieseline en leg dit onder het begin. Stik de naad, en trek later het scheurvlieseline er af. Dit stukje kun je vaker gebruiken.  Zie eerste foto. Scheurvlieseline kun je kopen bij Fournituren winkels of naaimachine zaken, je kunt dit voor vele doeleinden gebruiken om tijdelijk je werk te verstevigen. 

Manier no: 2, Deze methode kan voor elke stof gebuikt worden. Begin met een klein lapje te knippen van een restje en vouw dit dubbel( 10 X 5 cm)  lapje altijd van dubbele stof! Anders verdwijnt dit ook nog in het gat van de steekplaat.  Stik eerst over dit lapje heen, sluit dan je werkstuk aan door je voetje een heel klein beetje op te tillen. Soms is het niet nodig je voetje op te tillen, duw het gewoon er onder. Eindig weer met een ander lapje, knip draaden achter dit lapje af.  Ik heb altijd een stapeltje van deze lapjes naast mijn naaimachine liggen, ze kunnen vaak opnieuw gebruikt worden. 

Manier no: 3, Deze manier word vaak door Quiltsters gebruikt. We noemen dit ketting stikken. De steeklengte gaat naar 1,5mm,  je hoeft dan niet af en aan te hechten!  We beginnen weer met dat dubbele lapje, ( manier no: 2) dan duw je de stof steeds door zonder je voetje op te tillen.  Lapje na lapje tot er een lange ketting ontstaat van lapjes.  Eindig weer met een lapje wat je onder het voetje laat zitten. Door deze methode gaat het patchwork super snel en je bespaart veel draad en tijd! Groetjes Marie. 

maandag 17 oktober 2016

Naaimachines met verschillende steekbreedte

Er zijn naaimachines met verschillende soorten steekbreedte nl. 5,  5.5, 6, 7 en 9 mm breed, dit is de maximale steekbreedte die ze kunnen stikken. De meeste naaimachines hebben een maximale steekbreedte van 5 mm. Dit is genoeg om alle naaiwerk te kunnen doen. Maar sinds dat de computer zijn intrede deed zijn ook de naaimachines gecomputeriseerd. Met een druk op de knop kun je de steekbreedte smaller of breder maken, bij de mechanische machines is daar een draai of schuif knop voor. In die zelfde tijd vond men ook de sier of fantasiesteken belangrijker worden, men wilde die ook met de naaimachine kunnen naaien. En al gauw was daar de extra brede steekbreedte 7 en 9 mm. Voor de huis tuin en keuken steken, niet zo heel belangrijk. Alhoewel ik een lekkere brede overlock steek vaak gebruik. Bij bv jogging pakken of truien, ik knip dan 1 cm naad aan en lock af met de 9 mm steekbreedte. Maar speciaal voor de fantasie steken is een 7 of 9 mm breedte heel mooi. Ik heb wat proef lapjes gemaakt zie foto's. Daar op zie je een groot verschil, de fantasie steken komen heel mooi uit.

Naaimachines met 5 of 5,5 mm steekbreedte
Niet getreurd als je een 5 mm naaimachine hebt! Je kan er nog steeds heel veel mee doen! Wat dacht je van lint of band op stikken met een fantasie steek, of zoals op het proeflapje meerdere steken naast elkaar of tegen elkaar aan  stikken. Dan is je steek opeens 10 mm breed!
En er is nog een groot voordeel van de 5 of 5,5 mm naaimachine, je kan er beter mee  kleine dingetjes stikken, je voetje is smaller! Ook door stikken op kragen en manchetten gaat beter omdat het voetje smaller is. De tanden van de transporteur liggen dichter bij elkaar, waardoor er meer trekkracht is. Vooral over naden/punten van een kraag. Ik ben dit "probleem " tegen gekomen toen ik van een 5 mm naar een 9 mm naaimachine ging. Als je focus ligt op kleding maken zou ik altijd een 5 of 5,5 mm naaimachine aanbevelen.

Naaimachines met 7 of 9 mm steekbreedte
Deze machines zijn zeker duurder en er zitten vaak vele mogelijkheden op, altijd computer gestuurd.  De steken menu's zijn bij elk merk verschillend, maar zeker goed aan te leren. Begin er niet te laat mee, zodat je op je oude dag er ook nog mee om kunt gaan. Deze machines hebben dus bredere voetjes er op omdat de breedte waar de naald naar beneden komt minimaal 10 mm moet zijn.  Op deze machines kun je extra voetjes kopen, die dunner zijn en het "hoek" probleem wat ik hier boven beschreef op kan vangen. Ook zijn er veel verschillende naald standen in te stellen, waardoor je het doorstik werk bij kragen op kan vangen om dicht tegen de kant te stikken. Waardoor er meer trekkracht ontstaat. Op deze machines zijn de sier en fantasie steken zo mooi, dus als je van borduren houd en veel dingen wilt versieren is dit zeker het over wegen waard. Ook zijn er heel veel mogenlijkheden. Voor mensen die heel veel creatieve mogelijkheden willen dus een goede keus.

Naaimachines met dwarstransport
In de hele dure klasse, zijn er naaimachines met dwarstransport,  dat houd in dat de machine niet alleen naar voor en achter stikt. Maar ook van links naar rechts. Deze naaimachines kunnen ook vaak borduren.  Daardoor kunnen er steken van wel 5 cm breed gestikt worden. Op een van de proeflapjes zie je er een paar. Deze zijn genaaid op mijn Bernina 780.  Deze steken zijn zo verschrikkelijk mooi, daar moet ik echt eens wat mee doen!

Discussie
Heb jij een 5, 6, 7 of 9 mm naaimachine? En ben je wel eens tegen een probleem aan gelopen met een 9 mm machine? Wat vind jij een lekkere steekbreedte?  Wat zijn je ervaringen?  Laat het me weten! Groetjes Marie

zondag 16 oktober 2016

Handige etui's

Ik maakte twee handige etui's van kunst leer met een rits er in. Het kunst leer kocht ik op de Albert Cuipmarkt, aan de achter kant is deze stof gewoon jersey,  de ritsen zijn wat grover en van ijzer, merk optilon.  De etui's zijn 20 cm breed en 25 cm hoog en geborduurd met patronen van "Urban Threads". De leukste site voor hand en machine borduur patronen. Voor mijn man die vaak op reis gaat en zijn arsenaal aan kabels wil meenemen een handig etui en voor mij als ik mijn schaar en mes wil mee nemen.  Zie de foto's onder deze tekst.

Druk druk druk!
Dan heb ik het erg druk gehad de laatste 6 weken, ik ben opgebeld door naaimachine winkel Wouters.  Of ik interesse had om bij hun in de nieuwe winkel in de   Generaal Cronjestraat 46 in Haarlem te komen werken? Wat een uitdaging weer! Dat wilde ik wel dus op woensdag en vrijdag van 1.00 - 18.00 vind je me daar. Er komt eerdaags nog een middag bij als het nieuwe filiaal in Zaandam open gaat.  Toen kreeg ik een telefoontje van " Mooi Hoofd" een website voor mensen met haaruitval die allerlei hoofdbedekking/ mutsjes verkoopt. Of ik in de gelegenheid was om wat proef exemplaren te maken? Tuurlijk!  Kom maar op! En nu dat het weer zijn "normale " temperatuur weer heeft aangenomen ging iedereen weer aan de haak en lopen mijn Haaknaalden etui's ook weer goed. En ik wil ook dit blog nog bijhouden, dus ik heb genoeg te doen! Mijn Naaimachines draaien op volle toeren en ik verwen ze met wat extra olie en streel ze met een kwastje. Ik houd ze goed warm en dek ze af met een hoes.  Zo laten ze mij niet in de steek! Groetjes Marie.