Bezoekers

dinsdag 29 november 2016

World Map etui

Landkaarten, plattegronden en atlassen ik ben er dol op dus toen ik deze stof in de winkel zag liggen kocht ik er een stuk van om Haaknaalden etui's van te maken. Elk etui heeft zijn eigen unieke print. Op Marktplaats staan ze weer te koop, bij elke advertentie zitten twee extra foto's met een nummer. Daaraan kun je zien welke je besteld. Dit stoere haaknaalden etui sluit met linten van touw en kost €19.50.  Dan heb ik ook op vele verzoek nog een gebloemd exemplaar gemaakt van cyclaam kleurige stip met bloemetjes inzet met kant €18,50. Al mijn haaknaalden etui's staan op Marktplaats zoek " Haaknaalden etui " Groetjes Marie. 

maandag 21 november 2016

PTT Post tas

Ik maakte een tas van een echte oude PTT Post zak en dat was een hele klus! Mijn dochter werkte heeeeel lang geleden op zaterdag bij de post en vlak voor dat ze naar Utrecht vertrok, zeurde ik weer " neem zo'n oude zak" mee! Deze zak heb ik twee maal gewassen op 60 graden en heet gestreken, maar daar is hij eigenlijk niet voor bedoeld. Er zit een was laag op de stof om hem waterafstotend te maken. Maar ik wilde niet zo'n vies ding onder mijn neus, dus moest hij schoon. Het is een vreselijk dikke en harde stof en geen pretje om mee te werken. Maar ja ik had er al uren aan besteed, niet het wassen maar het uit elkaar halen van de zak. Uren heb ik zitten uithalen met een tornmesje.  Er zaten hier en daar gaten in die heb ik gerepareerd.  Ik heb hem in elkaar gestikt op mijn juki naaimachine want op mijn andere durfde ik dat niet. De stof is zo vreselijk dik, zeker toen ik het handvat wat al drie dubbel was aanstikte.  Ik gebruikte Gutermann no: 30 van dikte en een topstitch naald die na afloop in de prullenbak kon. De naden heb ik afgewerkt met rode biasband aan de binnenkant. Er zaten 4 D ringen aan de zak, waarvan ik er twee op de tas genaaid heb. En een aan het etui, want er was nog een stukje stof over. Super stevig etui voor potloden en zo. Ik ben blij dat ik toch de moeite heb genomen om de tas te maken, deze gaat nooit stuk! Het is een plaatje van een tas!  48 cm hoog en breed, met een diepte van 18 cm. Etui is 20 X 13 cm. Maar nooit meer deze stof! Mijn handen doen er nog pijn van. Volgende keer koop ik PTT Post stof aan de meter, die is een stuk makkelijker te verwerken. De tas en etui is natuurlijk voor mijn dochter een verrassing!     Groetjes Marie. 

maandag 14 november 2016

Naalden Mapje

Een naalden mapje met patroon voor een klein Kerst project die natuurlijk ook van vele andere stofjes gemaakt kan worden.  Je kan het voor jezelf maken voor in de naaidoos of voor op reis mee te nemen.  Rijg dan wat naalden in met verschillende kleuren garen, steek in het vilt en zigzag de draad om de naald.  Zo heb je altijd wat draad bij je, dat je zo kan pakken. Het mapje is ook een leuk kado voor je moeder, vriendin of je kind die het huis uit gaat. Maak het dan in een lekker stoer stofje, van een oude jeans broek of zo. Ik heb voor een katoentje gekozen wat ik nog in huis had en dat heb ik verstevigt met een laag plakvlieseline.  Je hebt er niet veel voor nodig, hier onder een lijstje en een beschrijving hoe te maken. Het patroontje is gratis, mail me en "de man"  verstuurd de patroontjes na 21.00 uur. marienaailes@ziggo.nl En nu gauw kijken wat je nog in huis hebt! Succes!

Nodig:
-Stukje stof van 26 cm hoog en 45 cm breed.
-Stukje plakvlieseline van 26 X 23 cm.
- 1 lapje wol vilt of dikker vilt van 30 X 20 cm.
-2 cm klittenband of drukkertje.
-2 klosjes garen in de kleur van de stof en vilt.
-Potlood, spelden, schaar, evt kartelschaar,
-spulletje om er in de doen.

Maken naalden mapje
-Strijk het lapje goed plat met stoom, knip door de helft.
-Strijk het plakvlieseline op de achter kant van een van de lapjes, laat afkoelen.
-Teken het patroon op het vlieseline met potlood.
-Leg de lapjes op elkaar, goedekanten naar binnen.
-Spelt vast en stik op de potlood lijn, laat klein stukje open om om te draaien. Staat op patroon aangegeven.
-Knip zoom smal af en geef tussen de bochten en bij het lusje een klein in knipje, voorzichtig niet in het stiksel!
-Draai het met beleid om door kleine stukjes stof door het gaatje te duwen. Niet alles in een keer, dat gaat niet.
-Duw nu met je vingers aan de binnenkant de naden uit en de lus voorzichtig met potlood.
-Neem nu aan de goedekant de naden tussen duim en wijsvingers en rol de naden rondom goed uit. Dit zal je bochten veel mooier maken.
-Vouw de naden van het open stukje mooi naar binnen en strijk er met je nagel overheen, dat het plat is.
-Pers nu met stoom alles plat.
-Stik vlak langs de kant rondom zodat het gaatje ook dicht is.
-Stik nu eerst het klittenband op. Een stukje op de binnenkant van de lus. Ander stukje op de buitenkant,  vouw etui in zodat je ziet waar.
-Teken op het vilt de patronen, knip uit evt met de kartelschaar.  Je kunt ook 4 X het grootste stukje knippen.
-Verdeel de stukjes vilt aan de binnenkant etui, spelt vast en stik op. Zet eerst de kleur garen van het vilt op de bovenkant op de naaimachine.  Begin en eindig in de punten met op naaien.
-Vouw mapje in elkaar , klittenband dicht en klaar!
Veel succes en plezier met naaien groetjes Marie. 

zaterdag 12 november 2016

Keperband

Het veelzijdige keperband word in vele kleuren,  maten en diktes verkocht. Het heeft zijn naam te danken aan de ingeweven ribben/strepen die je op het band ziet. Er zijn veel verschillende breedtes te koop, van 10 mm tot wel 3 of 4 cm breed. Het meeste gebruik ik wit keperband van 100% katoen voor nieuwe lusjes te maken aan hand en theedoeken.  Dit smallere witte keperband ( 12 mm ) word veel op kaartjes verkocht maar ook als bosje of aan de meter in fournituren winkels/ markten.  Je kunt het voor heel veel dingen gebruiken omdat het oersterk is, niet rafelt en je er leuke dingen mee kan doen. Ik geef de voorkeur voor 100% katoen, kan heet gewassen en gestreken worden. Maar er bestaat ook keperband van polyester.  Hieronder beschrijf ik drie manieren om een lusje aan hand en theedoeken te maken.

Lusjes van Keperband 12 mm.
Lusje 1, knip een stukje van 10 cm af. Vouw 0,5 cm naar binnen, een kant naar beneden een kant om hoog. Leg in driehoek op de hoek, stik op in een vierkantje. Ik heb met blauw garen gestikt zodat je het goed kan zien.
Lusje 2, dit is een lusje wat uitsteekt.  Knip 15 cm band af, vouw dubbel en sla een kant om de rafels, zie foto's.  Stik in vierkantje op.
Lusje 3, knip 10 cm band af. Vouw aan bijde zijde 0,5 cm om. Stik aan bijde zijde in een vierkantje op. Het midden stuk blijft open, zodat je het daaraan op kan hangen.

Veel zijdig Keperband
Keperband word ook gebruikt voor het bedrukken van letters. Je kan er zelf op stempelen. Maar ook leuk om je decoratieve steken of namen op te naaien met de naaimachine.  Er worden ook labels van gemaakt. Het bredere keperband kan gebruikt worden voor vlaggenlijnen te maken. Als afwerking langs rechte beleggen en biezen.  Veel tassen zijn met dit band afgezet of er worden hengsels van gemaakt. Ik heb wel eens twee banden op elkaar gestik voor een dikker handvat. Ik zie het ook als sleutelkoorden,  reparaties aan slaapzakken en tenten. Heb het ook wel eens als extra verstevigen gebruikt om een rand met knoopsgaten op te naaien. Kortom het katoenen keperband is multifunctioneel,  het enigste nadeel is dat het recht geweven is. Het is dus niet te gebruiken voor bochten en rondingen. Daarvoor hebben we biasband nodig wat schuin geknipt is. Heb jij wel eens wat met keperband gedaan? Groetjes Marie

zondag 6 november 2016

Decoratieve steken met Metallic garen

De meest mooie Decoratieve of siersteken op je naaimachine maak je wel met Metallic garen. En zeker nu de Kerstdagen steeds dichterbij komen. Ik maakte twee placemats van linnen en ging los op mijn Bernina 780.  Is het moeilijk om met Metallic garen te naaien? Nee maar er zijn wel een paar dingen die je moet weten om tot een goed resultaat te komen en draad breuk te voorkomen. Met deze tips lukt het iedereen!    

Metallic garen
Aller eerst het metallic garen, dat is in veel merken en kleuren te koop. Niet alleen in goud en zilver maar ook gekleurd en koper goud enz..
Ik had nog wat Brother goud in huis no: 999,   300 mt. Dus dat maak ik eerst op, ik gebruik dit ook voor de borduurmachine.  Dan is er ook van het merk Brildor metallic te koop, in klossen van 500 mt en 2500 mt. Maar de meeste keus is er in het merk Madeira, kleine klosjes van 200 mt tot klossen van 1000 mt.
Ook in verschillende kleuren maar ze hebben metallic garen wat wasbaar is van 60 graden en ook voor 90 graden was. Voor als je op linnen goed wilt borduren. Ook veel keus in glans; normaal, soft, sparkling of brilliant. Houd er rekening mee dat de dichte satijnsteken veel draad nemen. Ik gebruikte twee klosjes van 300 mt. Hier mee maakte ik ook een proeflapje. Let op koop wel garen wat geschikt is voor de naaimachine! En nu de tips;

Borduren met Metallic garen de TIPS !
1e Gebruik de goede naald! Die van Schmetz metallic needle 80/12 of de Schmetz metallic 90/14 dit zijn speciale naaimachine naalden met een groter oog. Zie foto daar zie je de pakjes naalden. De metallic draad heeft veel te verduren en schuurt in het oog van de naald. Doordat deze naalden een groter oog hebben word het leed verzacht.
2e Stik veel langzamer dan je gewend bent! Heb je een knop om de snelheid te verlagen zet deze op halve snelheid!
3e Zet je klos recht op zodat de draad makkelijker afloopt.  Je moet de letters op het klosjes goed kunnen lezen recht op dus.
4e Verstevig je werkstuk met div lagen scheurvlieseline aan de achterzijde van je werk.  Later scheur je dit makkelijk weg. Of strijk er strijkvlieseline in wat blijft zitten in de binnenkant.  Of doe allebei. 
5e Maak een proeflapje om de dikte uit te testen.  Gaat je stof trekken of rimpelen, moet er meer versteviging gebruikt worden. Dit hangt af van de dikte van de stof die je gebruikt. Hoe dunner de stof hoe meer lagen scheurvlieseline er gebruikt moet worden. Te koop in fournituren op naaimachine zaken, vraag om scheurvlieseline. 
6e Neem voor het ondergaren in de spoel dezelfde kleur als boven op je werk. Goud onder vond ik te duur, dus ik koos Gutermann 968 bij Brother goud 999. Hier mee voorkom je dat als je onder draad perongeluk omhoog komt, het boven op te zien is.
7e Oefen de steken eerst met wat gewone restjes garen om te kijken of je de steek leuk vind. Je kunt dan ook zien hoe de steek in de machine zit. Misschien is het nodig om de boven spanning ietsje losser te zetten, zodat de steek er mooi boven op komt te liggen. Of dat je misschien de steeklengte moet aanpassen.  Is de steek te open, zet dat de steeklengte iets korter/ dichter op elkaar. Ook de steekbreedte is vaak te veranderen. Probeer en naai wat steken uit. In het echt zijn ze veel mooier dan dat plaatje op je naaimachine. 
8e Gebruik een naaimachine voetje voor decoratieve steken, zeker als je de satijn steken gebruik zoals ik gedaan hebt. Deze voetjes hebben een opening aan de onderkant waardoor de dikke steken er makkelijk onderdoor gaan. Met dit open voetje kun je ook alles mooi zien waar je stikt en ik gebruik het veel voor applicaties op te naaien. Met deze tips gaat het je zeker lukken om met Metallic garen te naaien.

Dit gebruikte ik voor deze twee placemats; 
80 cm linnen van 140 cm breed;  80 cm plakvlieseline, 2 klosjes van 300 mt metallic garen, Klos onder garen voor spoel, pakje Schmetz metallic naaimachine naalden, spelden, lat, potlood, schaar,naaimachine met steekjes.

Maken Placemats:
Knip 4 X een lap linnen van 40 cm hoog en 50 cm breed,
Knip 2 X een lap plakvlieseline van 40 X 50 cm, strijk dit op de achterkant linnen.
Leg de 3 lagen op elkaar met de vlieseline aan de binnenkant, spelt goed vast en stik rondom een hulpstiksel, spelden er uit.
Trek met potlood en lat een lijn rondom 2 cm van de kant.
Hierlangs , voetje van de kant naai je aan de zijkanten div. siersteken, de volgende rij steeds voetje van het vorige stiksel enz..
Als die allemaal genaaid zijn, naai rondom een satijn steek om af te werken, over de potlood lijn heen.
Knip als laatste vlak langs het stiksel af, ongeveer 1 mm er vandaan.
Veel succes met je werkstuk groetjes Marie!