Bezoekers

woensdag 3 juli 2013

Zwaard naald of Wing needle

Nadat ik het boek "Fine Machine Sewing" van A tot Z had gelezen ging ik aan de slag op mijn Bernina 780. Daar zitten heel wat fantasie steken op. Ook de Ajoursteken die ik in dit project heb gebruikt. Op jou naaimachine zitten misschien ook wel steken die je voor de Zwaard naald of Wing needle kunt gebruiken. Eerst heb ik wat proef lappen er bij gepakt en een steek of wat uit geprobeerd. Eerst met een gewone naald om te kijken of de steek geschikt is. Een steek is geschikt als de naald meerdere keren in het zelfde gaatje stikt. Dat kan een bloemetje zijn of een randje. Maar ook met een "gewone " zigzag steek kun je het effect van gaatjes krijgen. Hoe? Ik ga het je vertellen.
Maar eerst de belangrijkste dingen voor het naaien met een Zwaard naald of Wing needle. De naald is breder dan een gewone naald dus moet je de BREEDTE van de steek aan passen! Bij machines met een maximale steek breedte van 5 mm, zet je de breedte op 3.5 mm en gaat dan met de hand het wiel naar je toe draaien en kijk of de naald niet tegen je voetje komt. Heb je nog ruimte kun je breedte 4 mm. proberen enz.... Als bij jou de steek breedte 9mm is ga je naar 7mm steek breedte.
Dan is het ook handig als je een open voetje heb, zoals ik heb gebruikt zie foto's. Een doorzichtig voetje kan ook als je maar goed zicht heb op je steken.
De stof die je gebruikt moet niet te dik zijn, probeer wat uit. Ik heb linnen gebruikt. Een te dunne stof is ook niet mooi of je zou hem moeten verstevigen met vlieseline anders trekt de stof in elkaar. Dan moet je er ook voor zorgen dat je recht van draad stikt. Op scheve stof word het niet mooi en gaat de steek vervormen. Het garen kan ook iets bijdragen aan het effect , de kleur of dikte. Ik heb Aurifil no: 40 dikte gebruikt. Bij een steek breedte van 7mm.  Probeer eens wat uit met wat je hebt.
De Zwaard naald is van Schmetz. dikte 100/16. Er bestaan ook dikkere voor grove stoffen. Zwaard naald en andere naalden te koop bij: http://www.bisanpagifts.nl

Aan de slag:

Voor de middelste steken rij heb ik een Ajoursteek 720 de picot steek gebruikt. De steek ziet er uit als een kam. Je begint recht van draad te stikken, als je vlak bij het eind bent stop je met de naald in het midden en naar beneden.
Draai de stof en stik nu persies in de zelfde steek terug. Dit kun je dus ook met een "normale" zigzag steek doen. De naald komt meerdere keren in het zelfde gaatje en daardoor ontstaat er een groter gaatje.
Voor de rij er naast heb ik de steek 711 Daisy gebruikt. Dit bloemetje zit op veel naaimachines.

Zoom met zigzag band:

Voor de bovenkant zoompje van 1 cm. naar de goede kant om gestreken. Daarna nog een zoompje van 2cm. om gestreken . Zigzag band er tussen gelegd en smal op de kant gestikt.
Veel succes met uit proberen , doe meer met de naaimachine!

2 opmerkingen:

  1. wat een mooie randjes :D de vraag is natuurlijk: wat werd het??

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is een zakje geworden wat ik gesloten heb met een parelmoeren knoop. Op de eerste foto in close up te zien.

    BeantwoordenVerwijderen