Bezoekers

donderdag 10 oktober 2013

Pfaff hobby 1142 review

Deze keer gaan we de Pfaff hobby 1142  nader bekijken. Twee van deze naaimachines heb ik al ruim 2,5 jaar in gebruik op het atelier. De hobby lijn bestaat uit drie verschillende modellen , de 1122 +-350 euro, de 1133 +-399 euro, en de 1142 +-499 euro. De prijzen variëren per dealer. Ik koos voor de 1142, de duurste omdat daar een een staps knoopsgat op zit. Ik wilde de dames die kleding maken een goed knoopsgat aan bieden. De Pfaff hobby 1142 heeft een harde kap waar de machine in op geborgen kan worden. Er zitten 6 verschillende voetjes bij, quiltgeleider, garenschijf, kwastje, tornmesje, garenpen, schroevendraaier,3 spoeltjes, doosje naalden. De machine heeft een op bergbakje die je er af kunt schuiven en de vrije arm gebruiken. Er zit een goede en duidelijke gebruiks aanwijzing bij. Klikvoetjes gaan er makkelijk op en aan. Spoelen gaat redelijk goed maar langzaam. De machine weegt 8 kg en stikt 800 steken per minuut. Steekbreedte max 5 mm. Steeklengte max 4 mm. Er zit een degelijk voet pedaal bij. De machine heeft een liggend spoel wat met een doorzichtig dekseltje is af gedekt.
Steken: er zitten 25 steken op waarvan ook strectchsteken en overlocksteken voor rekbare stoffen. Alle steken kunnen in de breedte en  of lengte aan gepast worden.
Bij deze machine kan ook de transporteur verzonken worden met een knop aan de achterkant.
Ook de persvoetdruk kan aan gepast worden met kop aan de zijkant.
De steekselectie knop geeft de steek aan, en met het instelwiel kun je de lengte aan passen. Daar mee ook of een  stretch steek wilt of niet.
De draad door de naald steeker is handig als je moeite hebt om de draad door de naald te doen.
Knoopsgat: de voet hiervoor heeft aan de achter zijde een opening om de knoop in te leggen, voor de maat. Er zit een hendel in de machine die je naar beneden trekt voor het automatisch knoopsgat, dan weet hij wanneer die moet stoppen. Met de steek lengte knop kun je de dichtheid van de steken bepalen. Op het proef lapje zie je het bovenste knoopsgat standaard , het onderste knoopsgat met kleinere steek lengte.
Proeflap: op de eerste lap zie je de steken zoals ze er in zitten, op de tweede lap heb ik de steek lengte op bijna 0 gezet. De steken zijn nu mooi dicht bij elkaar. Als je mooie borduur steken wilt krijgen altijd op drie lagen stof of vlieseline er tussen. Maak eerst proeflap.
De Pfaff hobby heeft een mooi geluid als hij stikt, hij stikt ook lekker de flow is goed.
Conclusie :
Deze machines hebben we dus de af gelopen 2,5 jaar veel gebruikt, drie dagen per week ongeveer die uur per dag. Per week dus +- 9 uur vakanties mochten ze rusten. En ik merk nu dat de draaischijf waarmee je de steken in stelt een beetje gaat verslijten omdat je zoeken moet waar het klikje zit.
Het knoopsgat komt er nu ook minder mooi uit als in het begin. Ook hebben we er veel tassen op gemaakt van dikkere stoffen, spijker, badstof enz.  Dat hadden we waarschijnlijk beter niet kunnen doen. Bij een van de machines is de achter uit knop twee maal van binnen verschoven en hing er scheef bij. Achteruit deed niks meer. De dealer heeft het gratis buiten de garantie gerepareerd lief he! Om deze machines te sparen zijn we nu over gestapt op Bernina 430 en 440 die kunnen ons gefreubel wel aan.

De Pfaff hobby 1142 is dus een prima machine om kleding mee te naaien en te verstellen, mits je de uren binnen de perken houd. Een spijkerstof kan hij heus wel aan een mantel ook wel. Maar dikke dekens en leer niet!
Heb je de ambitie om je volledig aan het naaien te wijden raad ik je deze hobby 1142 NIET aan omdat je er niet lang mee zal doen +- 2/3 jaar.
Wil je af en toe wat kleding naaien en toch wat steken tot je beschikking willen hebben dan is deze hobby wat voor jou en kun je er zeker 10 jaar mee doen. En als je hem met een kwastje vaak vertroeteld en je bergt hem droog op wie weet hoe lang?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten