Bezoekers

zondag 20 oktober 2013

Schmetz naaimachine naalden

De naaimachine naald, daar is heel veel over te vertellen. Het allerbelangrijkste wat je weten moet over dit kleine onderdeel van je naaimachine zet ik nu op een rij. Allereerst de kwaliteit van de naald, ik gebruik thuis en op het atelier alleen maar Schmetz naaimachine naalden. Lang geleden wees een dealer mij op het belang van een goede naald. Je bereikt veel betere resultaten. Op het oog zie je misschien geen verschil tussen de naalden maar het is levens groot. Het materiaal , hoe het gemaakt is de afwerking enz. Dan bestaat er voor iedere stof een andere naald, er zijn er heel veel. Hebben we die allemaal nodig? Nee gelukkig niet. Als je een paar verschillende naalden onder de loupe zou zien, zie je heel veel verschillen. De punten van de naalden zijn anders zo ook de geul en het oog. Hier onder een foto van verschillende punten van naalden en een close up van een naald. Vaak word er veel met de verkeerde naald gestikt. Ook naald breuk komt vaak voor. Als er een "gewone" naald word gebruikt om jersey te stikken vertoond de stof gaatjes. Er kunnen veel dingen mis gaan zonder de juiste naald. Vaak komt het voor dat de draad gaat op "stropen " er komt dan een hupje draad voor het oog van de naald en wil er niet meer door. Je hebt een naald gekozen met een te klein oog en  of verkeerd garen. Mijn advies is.
Als je een nieuw project start koop dan de goede naald er bij, een naaimachine dealer kan je goed adviseren neem de stof mee.

Simple vuistregel : hoe dunner de stof, hoe dunner de naald, hoe dunner het garen, hoe kleiner de stik steek bv. 1,5 mm.
Hoe dikker de stof, hoe dikker de naald, hoe groter de stik steek bv 3mm
Naaimachine garen: het gaat om het hele plaatje alles moet kloppen, koop een goed garen er bij. Twijfel je over het garen , neem dan een alles naai garen zoals Gutermann, dit is voor alles en nog wat te gebruiken. 
Wat zou je in huis kunnen hebben? Op de eerste foto zie je universal needle no: 80 en jeans needel div diktes in een doosje , deze moet je zeker in huis hebben. De universal naald is voor de gewone katoentjes en de jeans naald voor spijker stoffen, daar mee kun je de meest voor komende klusjes doen.

De UNIVERSAL naald kun je dus voor de meeste katoenen stoffen gebruiken en is te koop in div maten; no: 60 is voor super dunne stoffen zoals batist , zijde, georgette.  no: 70 batist en dunne katoen. no: 80 voor de meeste katoenen stoffen. no:90 voor dikkere katoen ,  mantel of wollen stoffen   en no:100 voor zware katoenen stoffen en mantel stoffen, linnen. No:110 heel dik katoen. Als ik dikke katoen stik ga ik vaak  meteen over op een jeans naald.

De JEANS naald ook in verschillende maten te koop in een doosje, zie foto. Maten 90, 100, 110. Hoe dikker de stof hoe dikker de naald moet zijn. Ook te gebruiken voor zware keper katoenen stoffen, tent zijl en kanvas. Stik je spijkerstof met een gewone naald zet dan een veiligheids bril op want dat gaat niet goed! Stik je niet te dikke jeans kun je een doosje met maat 90 kopen 5 stuks oa in doosje te verkrijgen.

De MICROTEX SHARP needle deze is voor die dicht geweven stoffen vaak zit er een glanzend laagje op. Ook geschikt voor dicht geweven zijde of kunst zijde. Zijn vaak synthetische stoffen. In div maten te koop 60,70 en 80. Doosje met div maten zie foto.

De STRETCH naald we kunnen niet meer zonder met al die stretch en  jersey stoffen. Deze hebben een afgeronde punt die makkelijker door het fijn gebreide spul gaat zonder het weefsel te beschadigen.  En na het wassen geen gaatjes in de stof, de moeite waar dus!
Er is ook een KUGELSPITZE BALLPOINT naald voor de wat dikkere gebreide stoffen en voor foundation , bh, slip en badpak te maken. Ook te gebruike voor speciale gordijn stoffen. Deze naalden zijn weer in div maten te koop. Hoe dunner de stof , hoe dunner de naald.

De TOPSTITCH naald, deze heeft een veel groter oog. Daar door te gebruiken met dikker garen. Om projecten mee te verfraaien of om een mantel boven op door te stikken. Daar is speciaal garen voor te koop.

De QUILTING needle is voor het patchwork en daarna kun je er de dikke quilt er mee quilten. Doosje op foto is leeg, gebruik ik veel.

De EMBROIDERY needle is voor het borduren op de naaimachine. In het raam of met de vrije hand. Ook geschikt om de siersteken op jou machine mee te stikken. Je gebruikt dan een leuk/ mooi garen er voor. Ik borduur ook met metaal en effectgarens en dat gaat super met deze naald. Deze naald heeft een diepere groove en groter oog. De draad heeft veel te verduren onder het naaien en dat vangt de naald op.

HANDICAP naald, dit is een naald die opzij van het oog een opening heeft. Daardoor kun je de draad door drukken, voor slecht ziende. Heb dit is geprobeerd , werk wel maar de naald is dik. Niet vaak te koop en zeker niet in div maten. Kan ook niet anders zou hij breken met zo een opening extra. Maar een nood op lossing voor een speciaal persoon.

Dit is een kleine greep uit een heel breed assortiment van naaimachine naalden. Voor jou project is er ook een te verkrijgen. Je kunt met een mapje naalden heel lang doen als je de naald uit de machine haalt  en op bergt. De volgende keer zet je dan een andere naald in die bij de stof past. Stik je toch met de verkeerde naald dan slijt hij meer dan nodig of breekt af. Of gaat krom wat allerlei problemen geeft.  Hier onder ook nog een plaatje van een stikkende naaimachine. Daar kun je zien hoe de naald en draad te lijden hebben. Zo zie je ook dat het van belang is dat een naald recht moet zijn. Heb je nog vragen ? dan hoor ik ze graag. En zal ze beantwoorden groetjes Marie.

5 opmerkingen:

 1. Heel erg bedankt voor dit stuk, al een week was ik aan het twijfelen, of er "merkloos" of deze (Schmetz dus) hier in huis komt, maar dat gaat duidelijk merk Schmetz worden, een voorraadje aan maken kan geen kwaad en beter het juiste merk als straks steeds gerommel omdat het niet lukt, de naald kapot gaat of erger... de spoelhuls weer kapot en nieuwe bestellen (was bij mijn Fiff machine, er werd gezegd dat alles wel goed afgesteld was maar door de verkeerde naald dat dit kapot was gegaan, vind het aan de ene kant aannemelijk aan de andere kant ook weer niet).

  Misschien een hele brutale vraag, maar komt er ook een review (kon deze niet zo snel vinden) van de Silver Crest van de Lidl?
  Deze heb ik hier in huis, om gewoon mee te beginnen en ondertussen door te sparen voor een andere mocht dit nodig zijn.
  Maar mijn vraag is wat de ervaringen van u en andere zijn met deze machine.

  Alvast bedankt voor uw antwoord!

  Veel liefs,
  Ruby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als een naald krom of beschadigd is kan dit inderdaad niet goed zijn voor je spoel huis. Als je naald krom is dan komt deze op de verkeerde plek langs of in je spoelhuis en dat is niet best. Ook als er afgebroken stukje naald ergens in het binnen werk van de machine blijft zitten foute boel. Als je dit vermoed, alles schoonmaken, spoel en alles er uit en met kwastje schoonmaken. Beter is het verkomen van naald breuk, De goede naald bij de stof en niet duwen of trekken aan de stof. Als de stof er niet onder door wil, neem een grotere steek lengte bv 3 of 4 mm. Laat de naaimachine het werk doen! Dik stuk? Druk niet op pedaal maar doe het met de hand door het wiel aan de zijkant naar je TOE te draaien. De naaimachine Silver Crest van de Lidl ken ik heelaas niet anders zou ik er Review over doen. Mischien kom ik hem nog eens tegen. Groetjes Marie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank u wel voor het zo geduldig uitleggen hoe het kan komen, morgen langs de naaimachine winkel in Waalwijk en vragen naar de juiste naalden en toch maar de Fiff ook laten nakijken.

   Mocht u in de buurt komen en tijd hebben mag u gerust de SilverCrest lenen, vergeleken met uw Bernina niet te vergelijken (wat een machine ongelooflijk) natuurlijk, maar wel leuk om te weten hoe of wat.

   Nu rustig een leuk bedragje vanaf januari gaan sparen tot een leuke tweedehands goede naaimachine of misschien wel een goede nieuwe.

   En complimenten voor uw blog, vind het heerlijk om te lezen de tips en alles, echt heel fijn.

   Veel Liefs,
   Ruby

   Verwijderen
 3. Beste ,

  Ik kocht 2 jaar geleden een goedkope SilverCrest naaimachine in de Lidl,
  een juweeltje om mee te werken , voordien had ik jaren een duurdere 200 € Singer naaimachine gekocht ik heb dit onding buiten moeten doen je kon er gewoon niet mee werken heb er nooit een fatsoenlijke steek uit gekregen, een kennis van mij had ook een Singer met het zelfde probleem als de mijne destijds .

  Mijn SilverCrest uit de Lidl 69 € is mijn beste koop ooit ,die gaat nooit mijn deur uit .

  Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je leuke stofjes gekocht heb maar niet weet of het katoen is of iets anders kun je dan een naaldentest doen ? dwz met de naald door de stof heen prikken en dan je keuze bepalen welke naald te gebruiken. Je weet wel of het een dunne/dikke,soepele of stijve, glanzend of mat, gebreid of geweven stof is, maar dan......

  BeantwoordenVerwijderen