Bezoekers

donderdag 6 februari 2014

Bloemsteekvoet

De bloemsteekvoet of flowerstitchfoot is een grappige naaimachinevoet die met een fantasiesteek cirkels borduurt.  Binnen de cirkel borduurt hij verschillende maten. De bloemsteekvoet schroef je op de stang waar de voetjes op gaan. Het voetje en het stangetje gaan er helemaal af en dan zorg je dat de opening van de bloemsteekvoet  precies voor het schroefgaatje komt  en schroef het weer vast. Aan de zij kant zie je een hendel die moet over het stangetje van de naald aan draai schroef komen. Als je zo een voet aanschaft zit er een gebruiksaanwijzing bij waar ook alles in staat.
De bloemsteekvoet kan alleen gebruikt worden als je een naaimachine hebt waarbij de TRANSPORTEUR NAAR BENEDEN gezet kan worden! Ik heb deze bloemsteekvoet bij Matson gekocht voor de pfaff 19.95 euro. Er is er ook een voor Singer 19.95 euro. Janome 30 euro. Toyota 19.95 euro. Bij Toyota home sewing hebben ze een footwork kit met bloemsteekvoet, koordvoet, bandvoet en 3 spoeltjes voor 24.95 euro.

Aan de slag
Om met de bloemsteekvoet aan de slag te gaan eerst de transporteur naar beneden. Dan moet je de stof verstevigen met vlieseline of een dikke/ stevige stof gebruiken. Hier als voorbeeld heb ik 2 lagen jeans stof gebruikt. Je kunt alle soorten garen gebruiken, neem je dikker garen zet dan naald met groter oog in. Omdat de transporteur naar beneden is gaat je werk niet achteruit maar in de RONTE ! Daarom werkt de bloemsteekvoet het beste op kleine projecten. Heb je een grotere lap dan moet je de zijkanten op rollen en vast zetten met spelden. De stof mag niet tegen de zijkant van de naaimachine aan komen als je stikt! Anders kan de bloemsteekvoet niet verder bewegen en stikt steeds op de zelfde plaats, word niet mooi. Voor dat je begind met stikken kun je de onder draad naar boven halen net zoals je  altijd doet. Houd de draden vast en  stik een paar steken, knip draden af en stik verder. Zo raken de draden niet verstrikt in het stiksel.

Experimenteren
Een leuke voet om mee te experimenteren, gebruik al je steken uit. Elke bloem ziet er dan anders uit. Ook met de breedte knop kun je de breedtes veranderen. Op de voet staan streepjes en een plus en min. Daar mee kun je de grote van de cirkel veranderen. Stik cirkels door elkaar of maak er bloemen van door er stelen aan de stikken. Ook kun je er een cirkel of in een bloem geknipte  gedesineerde stof onder leggen en stik daar de cirkel op, je hebt dan een leuke applicatie. Je kunt ook twee of drie maal over het zelfde stiksel heen stikken word het stiksel dikker. Op vilt en leer gaat het ook heel goed want dat is lekker dik.  Met deze voet kun je leuke dingen doen zonder borduur machine.  Het is natuurlijk wel even oefenen op wat proef lappen!  Zo blijven we lekker bezig! Groetjes Marie.

4 opmerkingen:

 1. O, maar dat is heel leuk speelgoed, Marie :-)))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk, nooit eerder gezien, weer wat geleerd van je!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel voor deze duidelijke uitleg, heel inspirerend!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. het is een super leuke naaivoet. Alleen is het nog niet mijn grote vriend geworden. Ik heb de stof verstevigd met vliseline, maar mijn draad breekt steeds na een paar steken. Als ik de bovendraadspanning strakker of losser zet, lijkt het niets uit te maken. Help, wat doe ik verkeerd?
  groetjes Paulien

  BeantwoordenVerwijderen