Bezoekers

zaterdag 14 mei 2016

Gehaakte tas deel 4

Het gratis patroon van deze gehaakte tas word al door een paar dames na gehaakt ze hebben zelfs katoen gekocht en zijn reeds begonnen.  Vandaag is het handvat aan de beurt.  Er zijn vele soorten handvatten te bedenken,  je kunt zelf kant en klare kopen maar ik denk aan de centjes en verzon deze gehaakte oplossing met stof aan de onderkant. Dat maakt het ook heel stevig en staat ook nog leuk. Ben je niet handig met naaien, vraag een vriendin met naaimachine te hulp. 

Patroon handvatten haak er twee;
Zet 10 l op;
1e toer: 3 st in de 6e l vanaf de haaknaald, 2 l,  3 st. op de volgende steek, 1 st.op de laatste l,  draai werk.
2e  en volgende toeren: 3 l,  3 st. 2 l. en 3 st. onder de lossen boog,  1 st. op het laatste stokje, draaiwerk.
Haak tot een hoogte van 57 cm, bij mij was dat 49 toeren.
Hecht draaden goed af.

Knippen van de voering en handvatten;
Om de voering, handvatten en zakken te knippen heb ik een tekening gemaakt zie foto. Maak de lap knip klaar door deze goed met stoom te strijken, leg de lap open op tafel en teken de patronen op de stof. De lap moet minimaal 60 hoog en 140 breed zijn.
In de breedte van de stof (140) worden de handvatten geknipt, teken op stof twee maal 10 X 67 cm.
Voor de tas voering een lap van 50 cm hoog bij 95 breed. Kan zijn dat jij losser haakt en dat de tas groter uit pakt. Meet tas in breedte op maal twee plus 3 cm zoom. Teken ook twee zakken van 25 X 25 cm.

Handvatten voeren;
Knip de twee stroken 10 X 67 cm uit de stof. Pak je strijkijzer en strijk de 4 lange kanten 1,5 cm naar de verkeerde kant. Vouw de zomen op elkaar, verkeerde kant stof naar binnen.  Stik smal op de kant dicht.
Spelt of rijg de gehaakte stroken op de stoffen handvatten. Let op aan weerszijden zit een zoom van 5 cm! Dit stuk zoom verdwijnt in de tas en moet zo lang zijn om te naaien en stevigheid te maken. Rek de gehaakte strook niet uit onder het naaien en zorg dat bijde handvatten dezelfde lengte hebben.
Zie wat foto's die ik gemaakt heb om het te visualiseren. Je ziet ook hoe ze aan de voering tas komen te zitten. Volgende keer de voering tas. Groetjes Marie. 

3 opmerkingen: