Bezoekers

maandag 17 oktober 2016

Naaimachines met verschillende steekbreedte

Er zijn naaimachines met verschillende soorten steekbreedte nl. 5,  5.5, 6, 7 en 9 mm breed, dit is de maximale steekbreedte die ze kunnen stikken. De meeste naaimachines hebben een maximale steekbreedte van 5 mm. Dit is genoeg om alle naaiwerk te kunnen doen. Maar sinds dat de computer zijn intrede deed zijn ook de naaimachines gecomputeriseerd. Met een druk op de knop kun je de steekbreedte smaller of breder maken, bij de mechanische machines is daar een draai of schuif knop voor. In die zelfde tijd vond men ook de sier of fantasiesteken belangrijker worden, men wilde die ook met de naaimachine kunnen naaien. En al gauw was daar de extra brede steekbreedte 7 en 9 mm. Voor de huis tuin en keuken steken, niet zo heel belangrijk. Alhoewel ik een lekkere brede overlock steek vaak gebruik. Bij bv jogging pakken of truien, ik knip dan 1 cm naad aan en lock af met de 9 mm steekbreedte. Maar speciaal voor de fantasie steken is een 7 of 9 mm breedte heel mooi. Ik heb wat proef lapjes gemaakt zie foto's. Daar op zie je een groot verschil, de fantasie steken komen heel mooi uit.

Naaimachines met 5 of 5,5 mm steekbreedte
Niet getreurd als je een 5 mm naaimachine hebt! Je kan er nog steeds heel veel mee doen! Wat dacht je van lint of band op stikken met een fantasie steek, of zoals op het proeflapje meerdere steken naast elkaar of tegen elkaar aan  stikken. Dan is je steek opeens 10 mm breed!
En er is nog een groot voordeel van de 5 of 5,5 mm naaimachine, je kan er beter mee  kleine dingetjes stikken, je voetje is smaller! Ook door stikken op kragen en manchetten gaat beter omdat het voetje smaller is. De tanden van de transporteur liggen dichter bij elkaar, waardoor er meer trekkracht is. Vooral over naden/punten van een kraag. Ik ben dit "probleem " tegen gekomen toen ik van een 5 mm naar een 9 mm naaimachine ging. Als je focus ligt op kleding maken zou ik altijd een 5 of 5,5 mm naaimachine aanbevelen.

Naaimachines met 7 of 9 mm steekbreedte
Deze machines zijn zeker duurder en er zitten vaak vele mogelijkheden op, altijd computer gestuurd.  De steken menu's zijn bij elk merk verschillend, maar zeker goed aan te leren. Begin er niet te laat mee, zodat je op je oude dag er ook nog mee om kunt gaan. Deze machines hebben dus bredere voetjes er op omdat de breedte waar de naald naar beneden komt minimaal 10 mm moet zijn.  Op deze machines kun je extra voetjes kopen, die dunner zijn en het "hoek" probleem wat ik hier boven beschreef op kan vangen. Ook zijn er veel verschillende naald standen in te stellen, waardoor je het doorstik werk bij kragen op kan vangen om dicht tegen de kant te stikken. Waardoor er meer trekkracht ontstaat. Op deze machines zijn de sier en fantasie steken zo mooi, dus als je van borduren houd en veel dingen wilt versieren is dit zeker het over wegen waard. Ook zijn er heel veel mogenlijkheden. Voor mensen die heel veel creatieve mogelijkheden willen dus een goede keus.

Naaimachines met dwarstransport
In de hele dure klasse, zijn er naaimachines met dwarstransport,  dat houd in dat de machine niet alleen naar voor en achter stikt. Maar ook van links naar rechts. Deze naaimachines kunnen ook vaak borduren.  Daardoor kunnen er steken van wel 5 cm breed gestikt worden. Op een van de proeflapjes zie je er een paar. Deze zijn genaaid op mijn Bernina 780.  Deze steken zijn zo verschrikkelijk mooi, daar moet ik echt eens wat mee doen!

Discussie
Heb jij een 5, 6, 7 of 9 mm naaimachine? En ben je wel eens tegen een probleem aan gelopen met een 9 mm machine? Wat vind jij een lekkere steekbreedte?  Wat zijn je ervaringen?  Laat het me weten! Groetjes Marie

3 opmerkingen:

 1. Oei, ik heb echt geen flauw idee. Maar zulke mooie steken als jij hebt zitten er bij mij niet op. Maar dat geeft niet..

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goed idee om meerdere steken tegen elkaar aan te gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. thanks! hier had ik nog niet over nagedacht en gaat me helpen te bepalen wat voor naaimachine ik wil. Ik naai voornamelijk kleding dus toch maar bij de 5mm blijven :)

  BeantwoordenVerwijderen