Bezoekers

maandag 15 mei 2017

Heren Boxershorts

Heren Boxershorts naaien dat stond al een tijd op mijn to do list. Toen ik zaterdag weer eens bij KantjeBoord was kocht ik oa 1,5 meter prachtige katoenen stretch stof en 3 meter taille elastiek met sterren er op. Wat een heerlijk winkel die KantjeBoord!  Ze hebben zo veel, lees eens in de rechter zijbalk.  Ik maakte eerst een proef model en die was iets te klein, dus deze boxer word een kado voor iemand.  Maar de tweede derde en vierde was perfect.  Mijn zoon vond hem "vet" En hij zit fantastisch! Zeer Cool!

Ik gebruikte voor een boxer 40 cm stretch stof en 75 cm elastiek, voor de maat L. De stof was €14,95 per meter, elastiek was €2,- per meter. Omgerekend komt de slip met garen op €8,- Deze boxerslips zijn in de winkel zo'n €30,- per stuk. Ik ben dus wel benieuwd of deze zelfgemaakte lang mee gaan en of ze de prijs van €8,- waar zijn.

Patroon Boxershorts :
Voor het patroon heb ik een goed zittende boxer uit elkaar geknipt. Het mag geen uit geleuberde slip zijn want dan krijg je geen goed patroon. Een nieuwe van de Zeeman kan ook, als de maat maar goed is.
Eerst knip je vlak langs de band het elastiek er af. Dan bestudeer je je slip noukeurig , je ziet dat het piemel  gedeelte van dubbele stof is gemaakt!
Pers de slip nu plat, geen bobels of hobbels. Rek de slip niet uit met strijken!
Knip nu vlak langs de dubbel gestikte naden de delen uit elkaar, geef met zwarte stift aan waar boven, zoom, mv,  ma zit. Het piemel gedeelte is rond geknipt en dat moet zo blijven, niet recht trekken maar in de vorm laten liggen. Zorg dat je een piemel gedeelte heb, een rond stuk wat daar aan vast zit, een zijpand,  en dan een achter pand. Gooi de rest weg.  Strijk dit achter pand door de helft op ma,  knip de helft er af, gooi weg. Je hebt nu een half achter pand zet er op MA is middenachter.  Die leg je straks tegen de vouw van de stof! We willen geen naad daar!
Dan leg je alle delen op patroon papier en spel vast. Trek met potlood een naad van 0,6 mm er om heen , en voor de onderkant zoom 2 cm aan tekenen.  Geef op het patroon alles aan zoals , MV, MA, zijpand, maar ook boven en zoom.
Knip papier uit en leg de delen die aan elkaar horen tegen elkaar aan, kijk of de lengtes kloppen.  De delen met de bochten rond draaien en of aan elkaar spelden.  Leg op stof in de lengte richting,  en MA aan de vouw. Knip het piemel gedeelte 4 keer.

Naaien boxer:
Begin met naaien altijd met een klein dubbel lapje, zodat je stof niet in de naaimachine verdwijnt als je begint met naaien.
Stik eerst over lapje tot het eind, til voetje op en schuif je werk aan, voetje naar beneden en stik verder.
Stop een goede stretch naaimachine naald in de machine,  we willen geen gaatjes in de stof! We stikken met stretch steken.
We leggen de panden 0,6 mm over elkaar heen en stikken met een wafel steek de naden plat.
Zie proeflapje : van links naar rechts 1e steek de Wafel steek, om allen pander op elkaar te naaien. Steek breedte minimaal 5 mm !
2e steek de dubbele overlock om de kruis naad mee dicht te stikken. Steekbreedte minimaal  5 mm.
3e steek de gestikte zigzag om het elastiek aan de slip te naaien. En de band aan elkaar te naaien. Steekbreedte  minimaal 5 mm.
Naaien:
Naai eerst het piemel gedeelte MV op elkaar met de wafelsteek,  doe dit twee maal het piemel gedeelte is van dubbele stof. Naai dan deze twee stukken op elkaar 0,3 mm van de kant met een gewone stiksteek. daarbij de goedekant stoffen buiten!
Je hebt nu een een dubbel stuk, naai hier links en rechts de zij stukjes aan, kijk van het dubbele stuk welke kant je de mooiste vind.
Daarna naai je de twee zij passen er aan.
Dan het achter pand er aan.
Draai de slip om en stik de kruis naad dicht met de dubbele overlock. Deze naad staat dus wel iets op van binnen. 
Knip de band recht af en legt die mooi tegen elkaar aan en stik vast met de gestikte zigzag steek, draai om en naai er nog een over heen.
Verdeel de band over de slip en spelt aan op de verkeerde kant elastiek. Aan de onderkant 0,6 mm van af de kant op naaien met de gestikte zigzag.
Daarbij de band iets uitrekken,  er mogen geen plooitjes in de stof komen.
Dit is het moeilijkste stukje van de slip, houd vol!  Als laaste een zoompje van 2 cm omslaan en met de wafelsteek plat stikken aan de verkeerde kant. Houd rafels binnen de steek. 

Steken tip
Het kan zijn dat deze stretch steken iets te wijd in jou naaimachine zitten. Ik heb ze in de steeklengte twee klikjes in gekort. Dat is mooier om de steek aan te laten sluiten. Zie het proeflapje op de foto.  Ik stikte met een steekbreedte van 5,5 mm dat is het breedste wat ik op mijn Bernina 530 heb. Heb je breder kun je ook 6 of 7 mm naaien. 
Naai de naden zo dat er geen rafels onder vandaan komen op de goede kant. Aan de achterzijde zie je het niet.
Veel plezier met naaien,  groetjes Marie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten