Bezoekers

woensdag 23 september 2015

Gehaakte Shrug

Ik haakte een simpele "Shrug" van 15 bollen Scheepjes Stone Washed (dunne kwaliteit )een grijze kleur no: 814 Crystal Quartz met haakpen 4,5 mm. Een "Shrug" is niks anders dan een rechthoekige lap. Je kan hem haken of breien in alle soorten wol of katoen, dik of dun. Het is een fijn project voor beginners en gevorderden om s'avonds bij de tv te doen. Het enigste waar je op moet letten is dat je een soepele haaksteek gebruikt en lekkere zachte wol of zoals ik stone washed in 78% katoen en 22 acryl. De Shrug moet lekker soepel om je heen vallen vooral als je hem lang haakt. Je kan de Shrug in alle maten haken bv lekker lang over de billen of kort  tot over de schouderbladen. Meten is weten.
Meten:
Neem een centimeter en meet vanaf je elleboog over je schouder, lang je hals, schouder naar je andere elleboog. Bij mij was dat 115 cm. Dit noem ik de breedte. Meet dan van af middenachter bij de nek naar beneden, bij mij was dit 95 cm.
Ik haakte dus een lap van 115 breed bij een hoogte van 95 cm. Een flinke lap dus. Ik zocht een leuke steek uit, kan van alles zijn iets met gaatjes lijkt me ook leuk. Je haakwerk kan ietje uitrekken, maar met dit model kan dat geen kwaad! Vind je mijn haaksteek leuk hij staat op Pinterest op mijn bord Marie Bartels, onder Haaksteek Shrug het laaste bord wat ik gemaakt heb.
Als dit gehaakt is vouw je de lap dubbel, de hoogte van nek tot bil (95 cm)  je hebt nu 47,5 x 115cm breed liggen.
Naai de zijkanten aan weerskanten 28 cm dicht er blijft 19,5 cm open zodat je arm er door kan, vouw de Shrug open en hij is klaar! De hals rolt vanzelf om een heel makkelijk model.
Zelf ben ik nog even doorgegaan en heb er nog een stukje mouw aan gehaakt +- 15 cm. Ook heb ik nog rondom de Shrug 5 cm "boord" gehaakt met dezelfde steek, deze steek eindigt in een zaagtand en dat vond ik wel leuk. Maar dit hoeft niet, maak de lap niet te klein. Hoe groter hij is, hoe lekkerder hij om je heen valt. Dit is een heerlijk project om nu mee te beginnen, een rechte lap haken lekker makkelijk is ook eens fijn!
Een TIP:  haak de opzet ketting met lossen zeeeeeer los! Doe dit met een lekkere grote haaknaald! Twee keer zo dik als je haakpen waarmee je gaat haken. Als je opzet lossen te stak zijn wat vaak het geval is, gaat je lap daar trekken. Ik zet ook altijd veel meer lossen op dan gewenst, je weet nooit persies hoe je steek uitkomt. Er blijft dan een staartje hangen, geeft niks kun je later uit halen. Dat is stukken makkelijker dan al die lossen tellen, het komt zelden goed uit. Haak dus een flink stuk met lossen!
Ren nu naar de winkel voor een zak met wol en haak je eigen "Shrug" ! Groetjes Marie.

Foto van steek die ik gebruikte onderaan bijgevoegd 

13 opmerkingen:

 1. Mooi geworden en lekker warm als het straks wat kouder wordt. Veel plezier ervan..

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Supermooi zeg! Bedankt voor de beschrijving :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Marie ,
  Ik kan niet op pinterest kan ik op een andere manier je patroon krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Patroon steek heb ik op de ondersre foto bij gezet. Groetjes Marie

   Verwijderen
 4. wat leuk, nu wil ik hem tot aan de pols hebben
  Reken ik dan van pols
  tot pols toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Joke, ja dat kan je krijgt dan de zogenaamde vleermuis mouwen. Je krijgt dan een grote lap te haken en het geheel word zwaarder. Ik zou een dunne wol adviseren voor een mooie valling van de shrug. Je heb ook iets meer wol nodig. Groetjes Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk! Ik had er nog nooit van gehoord. Je hebt het heel goed uitgelegd en prachtig gedocumenteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoihoi. Ik had er al meerdere gezien, maar ik vond het resultaat te saai. (En dat met gemengd draad) Dit patroon is erg leuk, dank je!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. heel hartelijk bedankt voor een goede en simpele beschrijving, (ben een beginneling), maar ben er met volle moed aan begonnen!!! jouw shrug is supermooi!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Marie. Deze is wel erg mooi, was al lang op zoek naar het patroon. Ik ga hem in Millitair groen maken op betselling, als hij klaar is maakik er een foto van.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. als je van elleboog tot elleboog meet,is dat met je armen naar beneden ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, als je iemand heb die meet. Anders als je het zelf meet horizontaal dan. Groetjes Marie

   Verwijderen