Bezoekers

dinsdag 10 mei 2016

Gehaakte tas deel 1

Ik haakte een tas met granny's en een leuke fantasie steek gecombineerd met vasten en schrijf het gratis patroon hier op in een aantal delen.  De tas is 32 cm breed en 39 cm hoog en heeft een diepte van 10 cm. Er kan dus lekker veel in. Ik zag op Pinterest gehaakte tassen en maakte mijn eigen versie in het Nederlands beschreven.  Ik voerde de tas, zakken er in en gehaakte handvatten met aan de onderkant stof. Gebruikte steken zijn ;
Lossen = l,  halve vasten = hv, vasten= v,  stokje= st. Ik gebruikte 6 bollen Catania helemaal op en haakte met een Clover Amour 3mm. Catania is een 100% katoen wat een mooie glans heeft, er zit 50 gram op een bolletje, 125 meter, kleur 0248 linnen. Je kan andere katoen gebruiken, maar als die dikker is word de tas wat groter en heb je meer katoen nodig!  Dunnere katoen en de tas word kleiner. Het patroon is niet moeilijk maar je moet al wel redelijk kunnen haken. Ik geef een aantal maten op, maar doordat iedereen op een andere manier haakt kunnen deze maten niet persies kloppen met jou haakwerk, dus meet alles na!
Je hebt het volgende nodig:

7 bolletjes Catania,
Haakpen 3 mm,
Steken tellers of gekleurde draad,
Dikke stopnaald met stompen punt,
Centimeter, schaar, potlood,  meetlat, spelden,
Voor de voering; 60 cm stof van 140 breed, neem een stevig katoen, keper katoen of dikke linnen,
Rits 22 cm lang,
Magneet sluiting of klittenband,
Voor de bodem, stuk karton of plastic uit een boodschappen tas of stuk lamel zodat de bodem recht blijft,
Naaimachine,  je kunt ook alles met de hand naaien, neem dan  stevige scherpe naalden,
Klos garen in de kleur van het haak katoen en voering.

Patroon tas deel 1,
Als eerste moet je 8 granny's haken volgens het schema hier onder,
Hecht de middelste draaden goed af, laat de buitenste draad hangen 30 cm,
Naai de 8 granny's aan elkaar met de over gebleven draden tot een lange sliert,  maar Let op! De granny heeft aan de zijkanten 21 stokjes, met aan weerszijde lossen, naai 1 losse, 21 stokjes en 1 lossen aan elkaar.  Zie foto met paarse steken tellers. Zo blijven de granny's vierkant.
Hecht af met 6 steken heen en 6 steken terug zie foto's. 
Naai de granny's tot een cirkel, leg 4 granny's naar boven met de goede kant naar buiten en steek op de zijnaden links en rechts twee opvallende stekentellers of neem gekleurd draad. Laat deze stekenmarkeerders zitten tot dat de tas helemaal af is, we moeten de zijnaden goed in de gaten houden!

Dat is het voor deze keer,  vlug komt de rest van het patroon voor de bodem in vasten.
Haken jullie mee?! Groetjes Marie. 

4 opmerkingen: