Bezoekers

maandag 30 september 2013

Doris Chan Shoop-Shoop capelet

Leuke naam he, Shoop-Shoop capelet. Nou het is gewoon een Stola of omslagdoek op vorm. Ik haakte met wol van Katia planet print op haak pen 5 mm. Kleur 53. 100gram het is 100% acryl 200 mt op een bol. Ik gebruikte 3 bollen en een heel klein beetje. De Shoop-Shoop was in het boek korter maar ik haakte door tot ik hem lang genoeg vond. Het haakte vlot weg en werd lekker dik en soepel. Ik koos het patroon uit het volgende boek. (skil level easy)
Amazing crochet lace zo heet dit boek van Doris Chan, een Japanse ontwerpster die er na 50 jaar achter kwam dat haken toch wel erg leuk was. Ze had het vroeger van haar moeder gezien en geleerd, hun huis was vroeger bezaaid met kleedjes en dergelijke. Ze  heeft zich in de materie verdiept en is gaan ontwerpen op latere leeftijd. Haar eerste boek, dit boek kwam uit in 2006 en was een hit. Ik heb het ontdekt pas geleden door op zoek te gaan naar "luchtig" haakwerk en zag deze mooie patronen op internet. Ze heeft fijn haakwerk uit gewerkt tot grof luchtig haakwerk. Kanten kleedjes op geblazen tot een Stola. Ook in het boek kleding, tops, sjaals, jurk, vesten, truien , rok, jas enz...  Maar allemaal op pen 5 a 6 mm. Dit was wel wennen voor mij zo grof gehaakt, maar deze ontwerpen zullen zeker veel mensen aan spreken.
Waar Doris Chan ook om bekend staat is het dat ze bij de hals begind met haken en dan naar beneden haakt. Even wennen ook, als je kleding haakt om het patroon op zijn kop te zien. Maar wat nog leuker is dat het ook met zo min mogenlijk naden gehaakt word, hoef je niet in elkaar te naaien dus. Ik kocht het boek om de sjaals en stola's die er in staan, maar ik heb uit dit boek iets geleerd!! Als je regelmatig kleding haakt en  je zet een op zet rand van lossen op, dan hebben we allemaal de ervaring dat deze op zet lossen te strak zijn. Maar voor in dit boek word er een hoofdstuk besteed aan dit probleem, en een op lossing aan gedragen! Ze heeft deze techniek niet zelf verzonnen maar legt het met schrijven en plaatjes uit hoe je een ketting van lossen op zet, zodat hij makkelijk te tellen is en rekbaar is. Ik heb de ketting voor deze Shoop-Shoop ook zo op gezet en een heerlijk rekbaar nekje als resultaat. Zo zie je maar weer nooit te oud om te leren. Ik ga zeker ook een kleding stuk uit dit boek haken al dan niet voor me zelf. Dan rest me nog te schrijven dat het boek in het Engels geschreven is met de Amerikaanse haak termen. Daar zijn  gelukkig op internet vertalingen van te vinden. Maar ik vind het niet makkelijk, je moet ook goed Engels kunnen lezen. Bij de meeste patronen staat gelukkig een diagram / tekening en kun je het patroon zien. Maar er staan ook patronen in die alleen in letters beschreven zijn. En dat is jammer maar helaas ik ga me er in verdiepen. Op twee foto's hier onder heb ik een ketting van lossen op de "normale" manier gehaakt en een ketting van lossen op Doris haar manier. Alleen daarom vind ik het boek zijn prijs al waard! Groetjes Marie

1 opmerking: