Bezoekers

zondag 20 april 2014

Reviews Naaiboeken

"Gertie's new book for better sewing" moest  ik gewoon kopen. Ik had er al veel over gelezen en wilden dat boek wel eens zien en lezen. Het gaat over Vintage sewing, ouderwetse patronen in een nieuw jasje. Gertie de dame die het boek geschreven heeft is een thuis naaister die van Vintage kleding houd. Ze heeft het naaien van kleding opgepakt omdat ze in de winkels niet meer kon slagen in haar favoriete modellen. Via het internet en naaiboeken heeft ze het naaien van kleding zich eigen gemaakt. Bij het schrijven van dit boek heeft zo ook veel hulp gehad van "echte" naaisters en daar doet ze niet moeilijk over dat staat in het boek. Met veel oefenen op goedkope stoffen leer je veel en dat deed ze. Het boek gaat dus over haar favoriete kleding stijl en ze staat op elke foto in het boek met een model aan wat op het radarblad staat. En ja er zitten 5 raderbladen bij van dik wit papier! 10 verschillende modellen in de maten 2,4,6,8,10,12,14 en 16. Je kunt met deze patronen 24 verschillende modellen maken. Alles is ook in cm. weer gegeven. Maat 2 is voor een bovenwijdte van 81,3 cm. en maat 16 ( 42) is voor een bovenwijdte van 116,8 cm. Net zoals bij de Knip en Burda kun je eigen maat over trekken op papier. Er zijn rokken, jurken, blousjes, jasje met rok en een mantel, en afhankelijk van de stof kun je die als jurk dragen. Ook staat er in hoe je een gerimpelde rok een halve cirkel en een hele cirkel rok kunt teken en naaien.

Inhoud van het boek
Na de introductie veel info over Vintage kleding en Vintage patronen.  Waar te kopen en hoe te gebruiken. Vintage naaitermen,  maten en hoe die aan te passen op jou eigen maten.
Wat voor spullen je nodig hebt, want bij Vintage kleding word er veel gepers en gevoerd. Het stoffen gebruik veel info ook. De naai technieken komen ook uit gebreid aan bod met foto's en tekeningen.  Zelf de soorten steken die je met de hand moet naaien met foto's er bij,  wat zeer duidelijk is. Over de verstevingingen ( vlieseline's) en paardehaar. Zomen en naden, rits, knoopsgaten alles komt aan bod. Dan een uitgebreid hoofdstuk over het passen, het op maat maken van de kleding.
Ook adviseert ze om een "proef" model te maken van muslin, een hele dunne goedkope stof heel veel info hier over.
Dan het hoofdstuk wat ik heel interessant vond het op maat maken van de patronen, hoe een beleg te maken, een patroon te veranderen in een ander model, coupe naden verleggen, kragen tekenen, schoudernaden verleggen enz. Kortom een best volledig naaiboek voor Vintage kleding.
Ook geeft Gertie veel tips om op het internet te zoeken naar Vintage patronen en materialen. En de raderbladen zijn natuurlijk een aanwinst.

Is er nog iets negatiefs aan dit boek?
De maten van de patronen gaan maar tot maat 42. Al vraag ik me wel af of de jurkjes in maat 52 er nog zo leuk uit zouden zien.
Te moeilijk voor de meeste beginners, je moet echt wel wat naai uurtjes achter de rug hebben.
Er word met mooie ( lees moeilijke) stoffen gewerkt en er word veel op voering gezet en daarna nog maals gevoerd met gewone voering.
Er word (en dat moet met mooie wollen stoffen) veel met de hand gezoomd en genaaid.
De modellen vergen veel tijd om te maken op de echte Vintage manier. Maar dit hoord bij de stijl en stoffen. Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen is dat het geen in elkaar flans werk is. Dat de modellen tijd kosten om mooi te maken van mooie stoffen. Voor de liefhebbers van retro en Vintage kleding. Het boek is in het Engels!! Alle tegens zijn voor mij voors omdat ik wel van wat tijd wil besteden aan mooie kleding maken van mooie stoffen. 

De foto's in het boek: De modellen worden door Gertie zelf getoond en ze draagt de jurken erg strak om haar lijf. Dit is haar persoonlijke stijl en dat mag. Mijn persoonlijke menig zou zijn om het iets losser om het lichaam te dragen zodat het minder rimpeld en of kreukt. Dan zijn de zomen op sommige foto's erg rommelig dat komt waarschijnlijk omdat zo schrijft zij, zij  de zoom op de binnen voering vast naait. Dit gaat na een tijdje uit zakken en heb je geen scherpe vouw meer. Ik zou er de voorkeur aan geven om toch de zoom op de stof vast te naaien, weliswaar met de hand ook en de juiste steek. Met de juiste techniek zie je daar niets van. 

Wat is er goed aan dit boek?
Mooi en volledig Vintage naaiboek met stevige kaft en spiraal gebonden aan de binnen kant.
5 Stevige witte rader patronenbladen met 10 verschillende patronen waarvan 23 verschillende modellen van gemaakt kunnen worden in de maten 2 (81.3 cm. BW) tot en met 16 dat is maat 42. (116.8 cm. BW)
Veel info over Vintage patronen in het algemeen en meer. 
Volledige instructies met tekst en tekeningen om de modellen te maken.
Met flair geschreven door een "hippe" getatoeëerde dame die dol is op Vintage kleding. Een nieuw boek met deze modellen zul je niet gauw vinden.

Straalt Vintage uit met 208 pagina's en 1.2 kilogram lees plezier. ISBN 978-1-58479-991-7

Tip van mij:
Maak het je zelf makkelijker door bv de pencil skirt de gladde rok eerst van een twill katoen te maken. Je hoeft hem dan niet te voeren. En je kunt dan de zoom er met de naaimachine in stikken. Is hij gelukt dan kun je hem in een wollen stof na maken. Dit geld ook voor de andere modellen,  neem een goed kopere katoen voor de eerste keer. Je krijgt dan misschien niet helemaal de Vintage stijl van wol en crêpe of satijn maar het maakt het wel wat makkelijker.  Voor de jurken, die ook van mooie stoffen getoond worden neem je bv stevige glanskatoen. Ik vind het een erg leuk boek en heb er veel lees plezier aan beleefd. Nu ga ik mijn vriendin een model uit laten kiezen en dat ga ik voor haar maken, zodat ik de patronen kan beoordelen.  Word dus vervolgd.  Groetjes Marie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten