Bezoekers

zondag 31 mei 2015

Gehaakte sokjes deel 3

Het laaste gehaakte deel van het sokje is vandaag aan de beurt de hiel. Voor meer info lees Gehaakte sokjes deel 1 & 2 in blog bericht hieronder.
De hiel haken is niet moeilijk, alleen stokjes en halfafgehaakte stokjes om te minderen en samen te haken. Halfafgehaakte stokjes zijn stokjes waarbij je de eerste 2 lussen afhaakt en dan de lus op de pen laat staan om samen met de andere 2 steken af te haken.

Hiel patroon:
1e toer: hecht de draad in de hoek aan, 3L, haak op elk stokje 1 stokje, om elke lossen 1 stokje, om elke groep van 3L 3 stokjes, sluit met hv.
2e toer: in deze toer gaan we 8 steken minderen, we doen dit door in de hoeken ( dus voor en achter) aan de linkerkant en rechter kant van de hoeken steeds 3 steken samen te haken. We beginnen meteen: 2L, in de volg. 2 steken 2 halfafgehaakte st, haak 3 steken samen af, op elk stokje een stokje haken tot 2 steken voor de volgende hoek, 2 halfafgehaakte st, haak deze 3 steken samen af, 2 halfafgehaakte stokjes, haak 3 steken samen af, op elk stokje een stokje tot 2 steken voor het begin van de toer, 2 halfafgehaakte stokjes, haak 3 steken samen af, sluit met hv in het eerste groepje samen gehaakte steken. Door het zo te doen zie je dat het patroon mooi naar zich toe trekt door de mindering.
3e toer: zelfde als toer 2
4e toer: zelfde als toer 2
5e toer: zelfde als toer 2
6e toer: zelfde als toer 2, er worden nog 4 extra steken geminderd, doe dit ergens midden in, sluit met hv. en naai de hiel dicht met de zelfde draad.

Naai de teen en hiel dicht door aan weerszijden een steekje op te nemen. Dit is dunner dan dicht haken. Inmiddels ben ik een sokje aan het haken met dunne sokkenwol van Scheepjes INVICTA EXTRA en dit is ook een prachtige wol 75% polyamide 25% om dit patroon op haakpen 2,5 mm mee te haken. Ik wens jullie veel plezier met het haken van de sokjes! Inmiddels zijn er op twitter al een aantal dames met de sok begonnen en heb ik al een paar foto's gezien! Dit gaat hem worden, sokken haken! Zal gauw met een heren variant moeten komen denk ik, heb ik in de vakantie ook weer wat te doen. Deel het patroon zo vaak als je wilt, graag met een verwijzing naar dit blog. Heb je nog vragen mail me marienaailes@ziggo.nl Groetjes Marie Bartels.

4 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend leuk, deze sokjes. Ik heb ze meteen gepind. Dank je wel voor het patroon.
  Groetjes, Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Knap hoor !!! Dank je wel voor het patroon.

  Lieve groetjes, Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een makkelijk beschreven patroon! Had nog een bol onmogelijk garen liggen en heb hiervan een paar sokjes gehaakt. Zeer goed gelukt. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo, hoeveel stokjes heb je als je toer 2 gehaakt hebt?

  BeantwoordenVerwijderen