Bezoekers

dinsdag 17 november 2015

Applicatie met Vliesofix

Vliesofix is een heel handig hulpmiddel bij het maken van applicaties op stof, Vliesofix word in het buitenland ook wel Bondaweb of Wonder Under genoemd. Vliesofix doet drie dingen voor je, het verstevigd de stof, je applicatie raafeld niet en door het opstrijken verschuift hij niet. Vliesofix is papier met een dun laagje lijm op de achterkant. Op de papieren kant word de afbeelding over genomen met potlood, dit gaat heel makkelijk omdat Vliesofix doorschijnend is. Je kun elke afbeelding gebruiken. Ik heb hier een hert op A4 geprint van de site "ManMade" zoek onder "deer". Op deze gratis site staan nog meer leuke afbeeldingen. Ik gebruikte een restje spijkerstof en voor de applicatie een restje Ikea gordijnen stof. Het kussentje is 34x34cm. geworden. Je kunt met Vliesofix overal op appliceren, stoffen dik of dun. Zelfs jersey kan, rek alleen de stof niet uit bij het opstrijken en stik met een jersey naald.

Voor dit kussen gebruikte ik:
Stuk Vliesofix, kost ongeveer  €5,- per meter. Koop je aan de meter rol het dan voorzichtig op en knak het niet anders gaat de lijm er af.
Twee maal spijker stof 35x35 cm. A4 formaat stof voor A4 applicatie.
Rits 30cm, garen, potloot, schaar, naaimachine met applicatie voetje (voetje met goed zicht op de naald)  en zigzag steek, strijkijzer.

Gebruik Vliesofix op deze manier;
1e Teken de afbeelding op de PAPIEREN kant met potloot.
2e Knip de afbeelding RUIM uit.
3e Strijk voorzichtig de Vliesofix met de afbeelding op de VERKEERDE kant van de applicatie stof.
4e Laat afkoelen en knip de afbeelding HEEL NETJES uit de stof, aan de buitenkant van de potloodlijn.
5e Geef met een speld een kruis op de papieren kant en peuter het papier er af. (de lijm zit nu op de stof)
6e Strijk de applicatie nu op de GOEDE KANT van  het kussen met de lijm naar BENEDEN.
7e Stik nu de applicatie op, dit kun je met een stiksteek doen of zoals ik gedaan heb met een zigzag van 2,5mm breed en een steek lengte van 1mm. Je kunt nu ook je eigen fantasie gebruiken, kijk wat voor steken je op je naaimachine hebt en test deze op een proeflap.
Voor dat je voor het "echies" gaat , doe eerst is een test run met een kleine applicatie, bv een hartje. Om de kijken hoe het werkt en de warmte van je strijkijzer te bepalen. LET OP als je polyester stof gebruikt doe er dan een katoenen theedoek tussen anders smelt de polyester. Katoen is nartuurlijk het meest geschikt.
Op deze manier maak ik al mijn applicaties,  ik kan niet meer zonder Vliesofix! Ik gebruik het ook als er een gat in kleding zit of stop het tussen een zoom, bout er op klaar! Groetjes Marie 

4 opmerkingen:

 1. Handig en leuk om te doen lijkt mij. Jij hebt in ieder geval al een heel mooi kussen gemaakt voor de komende kerstdagen.,.

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk gedaan! Ik heb een vraagje over de site waar je de afbeelding van gehaald hebt, die kan ik niet vinden :( manmade zie ik nergens terug nl
  Groet Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Anja, de site heet ManMade DIY crafts for man. Zoek in het rechter boven hoek (in dat zoek balkje) naar; Deer Head Silhouette. Er staan veel hout bewerking op, zo ook dit patroon, maar kan dus ook voor applicatie gebruikt worden. Groetjes Marie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Marie voor je snelle reactie. Heb pas je blog gevonden, maar vind hem erg leuk om te lezen!
   gr anja

   Verwijderen