Bezoekers

zaterdag 2 april 2016

Naaitips

Mijn naaitip voor deze week gaat over naaimachine naalden van Schmetz.  De vorige tip ging over de klos garen op je naaimachine, om alles te laten kloppen is ook de naald van groot belang! Op het oog zie je het niet, maar er zit veel verschil tussen naaimachine naalden! Hier onder een foto van de punten van de naalden, zie je het verschil? Het is van groot belang om de juiste naald bij de juiste stof te gebruiken. Moet ik alle soorten naalden in huis hebben? Dat is een kostbare zaak, daarom is mijn tip:
Naaitip no: 2
Koop bij een nieuw te beginnen project een doosje naaimachine naalden die bij de stof past.
Zo bouw je vanzelf een verzameling naalden op. Om te beginnen zou je een doosje universal naald no: 80 voor normale katoenen stoffen en een doosje jeans naalden no: 90/100/110 (zit in een doosje) in huis kunnen hebben voor de meest voorkomende klusjes. Ik heb over dit onderwerp reeds een flinke Lap geschreven,  kijk in rechter zijbalk onder "Schmetz naaimachine naalden "
Een goede kwaliteit naalden is dus van belang en daarbij ook de "staat" van naald. Gebruik je een verkeerde naald dan gaat deze naald bv krom of word snel bot of breekt!! En jij maar denken dat het aan jou naai kunsten ligt. Ga je een dikke katoen of spijkerstof naaien met een normaal no: 80 naald dan vraag je om problemen.  Deze naald breekt of gaat krom en veroorzaakt dat het stiksel gaat lussen of slaat steken over! Wat doet een naald eigenlijk!? De naald pikt de draad van het spoelhuis op mee naar boven en dit luister zeer nauw! Is de naald krom, kan de machine nooit geen mooi stiksel naaien. Is je naald bot dan komt hij ook op de verkeerde positie onderin het spoelhuis terecht en word het stiksel negatief beïnvloed. 
Extra tip:
Om te voelen of een naald bot is, haal ik de naald over mijn lip heen! Je voelt meteen of hij glad is of hakerig.  Voorkomen is de beste oplossing! Ga je dus nieuwe naalden kopen neem de lap stof mee en vraag advies in de winkel/kraam.
Lees ook mijn uitgebreide informatie in de rechter kolom zoek; Schmetz naaimachine naalden. 
Er was ook nog een vraag over tweeling naaimachine naalden. Dit is zo'n uitgebreide materie dat ik er een apart blog bericht aan ga wijden.  Groetjes Marie. 

3 opmerkingen:

 1. Handige tips.. Ik ga zeker een doosje halen als ik iets nieuws ga maken... Ik wist niet dat je zoveel verschllende naalden had.

  Lieve groet, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Marie, wat een eye opener, al die naalden die zó verschillend zijn. Ik heb een vraagje: welke naalden zijn nu eigenlijk geschikt voor een lockmachine?
  Groetjes, Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Jannie, ik gebruik voor de lockmachine ook Schmetz naalden; System HA X 1 SP 15 x 1 SP maat 75/11. Deze naald is ook goed voor jersey stoffen of voor een laag stof om af te werken. Groetjes Marie Bartels

  BeantwoordenVerwijderen