Bezoekers

zondag 10 april 2016

Naaitips

Het is weer tijd voor de volgende naaitips en die zijn deze keer simpel maar Oooo zo belangrijk.  Het zijn twee tips om je leven achter de naaimachine makkelijker te maken, want wie wil er nou tijd investeren in het uithalen van steken die fout gegaan zijn? Als je een nieuwe naaimachine naald heb ingezet of de naaimachine op nieuw hebt ingespannen met garen;

Naaitip no: 3 Begin altijd eerst met naaien op een PROEFLAP! 

Een proeflap is een DUBBEL stuk stof van minimaal 15 cm lang bij +- 5 cm breed. Gebruik het liefst een restje van dezelfde stof waarmee je aan het naaien bent. Een proeflap doet veel voor jou; als je de spoeldraad en de bovendraad onder het voetje door naar achteren doet, schuif je eerst de proeflap onder de voet, zet nu de voet neer op de proeflap en houd de draaden met je rechterhand vast. Geef klein beetje gas en stik, na een paar steken kun je de draaden los laten. Stik nu zeker minimaal 15 cm om zeker te weten of je naaimachine goed naait, kijk ook naar de onderkant! Om er zeker van te zijn dat je onder stiksel ook goed is!

Naaitip no: 4  Houd altijd bijde draaden vast achter je werk met je rechter hand als je begint met naaien!!

Dit verkomt dat de draad in het spoelhuis slaat en een prop draad aan de achterkant van je werk veroorzaakt. 
Dit verkomt dat uberhoud dat er iets mis zal gaan! Ook je draad vliegt niet meer uit de naald. Ook kun je zien of de steek die je hebben wilt goed staat en je kunt de draad spanning aan passen. Of je gaat zigzaggen en na 10 minuten wil je stikken Aiii de zigzag steek stond nog aan, uithalen dan maar. Door een proeflapje te gebruiken, zul je minder kostbare tijd besteden aan het onnodig uithalen van je werk!
Gek genoeg staan deze twee tips bijna nergens in een boek. En toch zijn ze de belangrijkste als je wilt gaan naaien op de naaimachine. Het zal je leven achter de naaimachine een stuk beter maken met deze twee simpele tips. Zelf gebruik ik altijd proeflappen  zie eerste foto,  heb altijd stapel proeflapjes om mijn machine heen liggen. Daar op kijk ik ook naar de steek en hoe de kleur garen bij mijn stof past. Op foto 2 zie je twee kleinere proefjes; ik wilde de dikte testen, dit doe ik door een hoek te stikken, naad schuin af knippen en om te draaien en nogmaals door te stikken op de kant. Op die manier krijg ik een aardig gevoel hoe de stof zich houd bij dikke hoeken, naaden en zomen. Het is misschien even wennen een stapel lapjes naast je machine maar het zal heel wat ergenis besparen in de toekomst.  Groetjes Marie. 

2 opmerkingen:

  1. Dank je wel voor de tips. Eigenlijk logisch, maar wel even wennen. Ik gebruik (bijna) nooit proeflapjes.....tot nu.
    Groetjes, Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die tip van de draden vasthouden heb ik ooit van een reparateur gehoord, sinds dien doe ik dat altijd. Een proef lapje maken doeik niet altijd maar het is wel beter.. Goeie tips weer Marie. dank je wel...

    Lieve groet, dinah

    BeantwoordenVerwijderen