Bezoekers

zondag 17 april 2016

Naaitips

De volgende naaitip is het geheim van de "smit" en waarom mijn naaiwerk er altijd zo professioneel er uit ziet als of je het in een dure winkel heb gekocht. Als je deze rubriek "Naaitips" gevolgd heb weet je dat er nog geen steek genaaid is. Dat klopt voordat je kunt gaan naaien moet eerst de naaimachine op orde zijn en dat waren de eerste 4 tips. Nu wil ik het over de stof hebben die je gaat gebruiken. Het is handig om bij het kopen van de stof te vragen wat voor materiaal het is, hang er een briefje aan zodat je later weet wat het is. En of je nu een kledingstuk gaat maken een tas of een kussen overtrek, voor dat je het gaat knippen, en nu komt hij:

Naaitip no: 5 Strijk de stof met een strijkijzer met stoom!

Dit geld voor de meeste stoffen van katoen, wol, of een combinatie van wol en polyester. 100% polyester hoeft meestal niet, anders met lauwe bout!
Probeer eerst een punt van de stof als je niet zeker weet wat voor stof het is.
Het stomen van de stof heeft vele voordelen;

De stof word mooi plat en je kunt je patroon er beter op legen.
De stof is plat en je kunt er nu beter je patroon met krijt of potlood op tekenen.
Doordat je de stof stoomd/strijkt zie je ook of hij scheef is, en met de bout kun je dit een beetje corrigeren.
Door de hite van de stoom krimt de stof en je krimt hem als het ware voor.
Je stof ziet er nu  beter uit en voelt ook lekkerder.

Het is dus een noodzaak om je strijkplank een permanente plek te geven vlakbij je naaitafel!! Want je hebt de strijkbout bij elke gestikte naad nodig!
En naaitip no: 6

Is dus om al je naden meteen na het stikken te strijken!

Als je naden hebt die je dubbel zigzagd heb , strijk je ze naar een kant. Heb je naden die open moeten, strijk ze meteen open voor dat je ze ergens ander aan vast naaid.  Ik bedoel je naai een bloes, je stikt bv eerst de zijnaden, strijk deze open voordat je de mouwen inzet!   

De strijkplank staat bij mij altijd naast de tafel zie foto. Een eigen werkplekje is een must! Ik schreef daar al eerder over op 29 augustus 2013. Zoek in rechter zijbalk "Werkplek" je zult versteld staan van de kleine ruimte waar ik alles doe! Hoe groot is jullie Werkplek? Groetjes Marie

3 opmerkingen:

 1. Handige tip weer. neem ik mee Ik strijk de stof nooit voordat ik er aan begin maar ga dat zeker nu wel doen...

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De tip om de stof eerst met de stoomstrijkijzer te behandelen is goed. Ik had in de boeken gelezen om eerst de stof te wassen, maar dat kost water, zeep en stroom. Met de strijkijzer is veel voordeliger en sneller.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hee, dat met die stoomstrijkijzer is een gouden tip! In de stoffenwinkel vertellen ze dat je de stof van tevoren moet wassen, maar dat hoeft dus niet!
  Dank je wel voor de tips.
  Groetjes, Jannie

  BeantwoordenVerwijderen