Bezoekers

maandag 12 juni 2017

Vintage Bernina 533

Je moet een beetje mazzel hebben maar ik vond op Marktplaats een vintage Bernina 533 naaimachine in een top conditie!  Dit schatje is goed verzorgd geweest en heel schoon op geborgen. Er zit een koffer bij met sleutels voor het slot. Een aanschuif blad, 6 verschillende voetjes en 9 spoeltjes totaal in een doosje. Een snoer voor de elektra en een op vouw bare knie hevel om gas te geven. Hoe leuk is dat! Het is een hele simpele te bedienen naaimachine, hij stik recht en hij heeft een zigzag steek en dat is het. Daar zal men vroeger heel blij mee geweest zijn. Met de hand naaien gaat erg langzaam vergeleken met deze naaimachine.  Er zit dus geen knoopsgat op, die moet met de hand. De steken kwaliteit is nog steeds erg goed als ik het vergelijk met wat we nu in de winkel hebben. Helaas zit er geen bon of gebruiksaanwijzing meer bij.
Bovenspanning:
Om de steken goed te krijgen, want dat stond niet goed afgesteld heb ik de zilveren boven spannings knop uit elkaar gedraaid.  Schoon gemaakt en weer opnieuw in elkaar gedraaid.  Er zit een veertje in waaronder de draad komt bij het inspannen van de draad. Die moet vrij kunnen bewegen.  Door de knop te draaien kun je de boven spanning beïnvloeden,  losser of vaster.
Smeren:
Ik heb de bovenkant er af gehaald door het luikje links waar het lampje in zit open te maken en het deksel naar boven te drukken, het is een klik systeem.  Daar zie je rode verf stippen, dat is de plaats voor een druppel naaimachine olie. Gebruik niks anders want dat is niet goed!
Een druppel is genoeg.
Ook de plaat waar je op naait kan er af door het spoelhuis luikje open te doen en met je vinger links boven het hendeltje in te duwen. Daar weer rode stippen voor een druppel olie.
Stof weg halen:
Ook het spoelhuis kan uit elkaar,  door de halve zilveren dinges met het palletje links in te drukken, alles valt er dan uit. Stoffen en smeren en een druppel op de ronde schijf onderaan. Hetzelfde als bij de nieuwe Bernina's,  niks veranderd daar.
Ongelooflijk dat dit systeem nog steeds zo goed werkt. Een keer iets goeds gevonden nooit meer wat anders.
Nieuwe naald:
De naalden die er bij zaten waren bot, krom en gaven een slechte steek. Dus allemaal weg gegooid en nieuwe er in, ik gebruik altijd Schmetz naaimachine naalden deze passen prima.
Stik steek:
Op de rechterkant zit de stik steek de verticale gleuf met cijfers,  je kunt van 0 tot een steek lengte van 4 mm gaan. Heb je deze ingesteld,  vind je aan de rechter zijkant van de machine een draai knop om de steek vast te zetten. Als deze vast gedraaid heb kun je binnen de gleuf het knopje heen en weer doen om achter uit te naaien. De steek lengte veranderd dan niet. Wil je een andere steek lengte dan eerst weer los draaien.
Zig zag steek:
De ronde is voor de Zig zag breedte in te stellen je kunt tot een breedte van 4 mm.
Voetjes:
De voetjes op deze machine zijn weer van Bernina kwaliteit en gaan er super makkelijk op en af. Met een hendel naar boven bewegen en dan komt hij los. Het voetje heeft een gat en dat past persies om het tonnetje. Nog steeds heeft Bernina deze voetjes.
Steekplaat en transporteur :
Dit oude beestje heeft geen verzinkbare transporteur er zit een afdek plaatje bij. Dit klik je er op/af. Met het stop voetje er op kun je dan uit de vrij hand naaien.  Dit heb ik geprobeerd maar het resultaat was erg slecht , dat doet hij niet. De steekplaat zit vast, je moet het hele spul er afhalen om schoon te maken.
Spoelen:
Spoelen doe je aan de zijkant,  zie foto. Zorg dat er strak gespoeld word.

Hoe oud is de Bernina 533 ?
Ik ben super blij met deze vintage Bernina 533,  maar ik zou er wel meer over willen weten. Op het Internet vond ik veel info over de vintage Bernina 530 record die in de jaren 1953 - 1962 verkocht werd. Er is ook een 531, 532 en dat ligt allemaal dicht bij elkaar. En die hebben er sier steken op zitten. Wat ik wel weet is dat de ene met een vrije arm was en dat de andere ingebouwd was in een houten bak. Ook is er veel te vinden over de B 730 record uit de jaren 1963 - 1971. De 730, 731 en 732 hadden een en de zelfde gebruiksaanwijzing.  Er zijn heel veel Bernina gemaakt, maar er is vast wel iemand die er meer over weet. Mocht je iets weten over de Bernina 533 zou ik het graag van je horen. Groetjes Marie Bartels

11 opmerkingen:

 1. wat een geweldig leuke machine Marie. Echt een uit de 'oude doos'

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Marie, ik kocht van de week dezelfde machine voor slechts € 20 + € 8 portokosten. Als ik jouw verhaal lees ben ik daar niet aan bekocht. Ik kijk met spanning uit naar de postbode...
  Met groeten, Hugo van Veen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk Hugo! Laat me weten hoe hij bevalt en in welke conditie hij was toen je hem kreeg. Groetjes Marie Bartels

   Verwijderen
 3. Zal ik doen, en als er nog een boekje bij zit(?)zal ik een copie sturen. Maar het duurt nog even want ik woon in Oost Duitsland en heb die machine vanwege de kosten naar mijn vriendin in Hellendoorn laten sturen. En daar ga ik pas 9 Augustus heen...Maar je hoort van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn moeder had er zo één, gekocht in 1962. Tot 2010 naaide ze al haar kleding hierop. En onze kinderkleding. Onverslijtbaar, geweldige machine!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijke machine! Mijn moeder heeft 'm aan mij gegeven en ik naai er met plezier op. Knoopsgaten kunnen ook hoor, maar je moet alles wel zelf regelen (gebruik dan in ieder geval het voetje met de 3 streepjes). Ik heb het boekje er ook nog bij. Ik hoor het wel als je daar nog een kopie van zou willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kijk dat is leuk heb dezelfde machine nu thuis staan, moeders is niet meer en mijn dochter naait af en toe wat. Aan mij nu de taak om het weer werkend te krijgen, dat de bovenklep eraf kon wist ik nog niet. Hij loopt nog niet soepel maar dat komt vast wel in orde.
  Gebruiksaanwijzing houd ik me voor aanbevolen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Alleen maar prachtige commentaren over deze onverwoestbare machine. Ik heb er ook zo een. Waarschijnlijk aangekocht in 1960 of 61? Ik was nog niet geboren. En de machine werkt nog steeds alsof ze nieuw was. Ik ben op zoek naar de handleiding van deze Bernina 533. Die heb ik niet meer. Zou iemand hiervan nog een kopij bezitten? Alvast bedankt bij voorbaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook ik ben tijdens de lockdown aan het naaien begonnen. Na een paar onschuldige maskers had ik zin in meer.....
  Dit ook op de Bernina 533 van mijn moeder uit de jaren '60.
  Ik ik ben op zoek naar de bijhorende handleiding.
  Indien me iemand een kopie zou kunnen bezorgen zou ik dankbaar zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi,

  Ik heb de Bernina 730 van mijn moeder.
  De 530 en 730 serie zijn inderdaad een evolutie van hetzelfde ontwerp.

  Het verschil tussen 530, 531, 532 ... zit hem in het aantal siersteken
  Bij de 730, 731, 732 ... is dit ook het geval.

  Het grootste verschil tussen 530 en 730 zijn de draad spanner, die anders is, en de knoopsgatinrichting.
  Iets meer siersteken (niet zo belangrijk). Bobijn winder zit onder een dekseltje. (niet belangrijk, wel een leuk zwitsers ontwerp)

  Maar het basis chassis is hetzelfde!

  Ik ontdenkte nog twee 'verborgen' smeerpunten aan deze machine. Misschien heb je ze ook al ontdekt?
  Als je de vrije arm opendoet. Schijn met een zaklamp helemaal rechts, daar waar de vrije arm-ruimte in de
  machine overgaat. Daar waar de excentriek vastgemaakt is aan
  de verticale schacht is ook een oliepunt. (even aan het handwiel draaien is handig als het naar binnen is gedraaid)
  Het tweede verborgen smeerpunt zit aan de achterzijde: juist in het mideen, daar waar de motorkap het chassis raakt.

  De handleidingen kun je gewoon bij Bernina zelf downloaden!
  (dit moesten meer bedrijven doen, voor hun oudere producten!)

  https://www.bernina.com/en-US/Support-US/Out-of-Print-Manuals/BERNINA-manuals/BERNINA-Sewing-Systems


  BeantwoordenVerwijderen
 10. Even toevoegen: op foto 3 kan ik het oliegaatje juist boven de motorruimte zien zitten!

  BeantwoordenVerwijderen