Bezoekers

zondag 19 januari 2014

Punchmachine

De Punchmachine is geen naaimachine, al lijkt hij er wel op. Er wordt geen naaigaren gebruikt en er zit geen spoeltje in. Er zit ook geen transporteur in, je moet de stof zelf met beide handen bewegen. De Punchmachine word ook wel viltpunchmachine genoemd omdat je er mee kan vervilten. De speciale naalden slaan de stoffen door elkaar. Een lapje breiwerk of een oude trui leg je onder de naalden van de machine, drukt het pedaal zo diep mogenlijk in en de 5 naalden met weer haakjes  doen de rest. Het enigste wat je moet doen is de stof heel langzaam bewegen. De 5 naalden worden beschermt door een transparant beschermkapje zodat je er ook niet met je vingers onder kunt komen. Het is ook mogenlijk om met minder naalden te Punchen, die draai je er gewoon uit. Als er een naald breekt kun je die apart vervangen. Beter is om naald breuk te voorkomen en de juiste handelingen te verrichten. Let er ook op als je een Punchmachine aan schaft dat er een "needle up" op zit. Dat houd in dat als je stopt met Punchen de naald om hoog dus uit de stof komt. Dit is belangrijk omdat als je per ongeluk aan de stof trek wanneer je klaar bent en  de  naalden zitten nog in de stof breken ze af. Er zijn 4 verschillende naald diktes in de handel, grof 32, middel 38, fijn 40, extra fijn 43. Prijs vanaf 10 euro per doosje van 5 stuks.
De "versier" machine zoals ik hem noem is zeer geschikt om allerlei  kleding , slaals, plaids, mutsen enz. mee te versieren. Maar ook om stoffen te verfraaien. Een saaie lap stof tover je zo om in een nieuw design. Wollen stoffen met wollen draden er op kosten gauw al 20 euro de meter. Als je zelf een rok knipt en eerst versiert, dan in elkaar naait ben je goed koper uit. Als voor beeld heb ik op de foto's hier onder een lap spijker stof genomen en de draden op de verkeerde kant gepunchd. Op de voor kant zie je een zacht fluweel effect. Ik heb het uit de lossen pols gedaan maar wil je een strakker design kun je het er gewoon op tekenen. De spijker stof is nu aan beide kanten leuk. Moeilijk kiezen. Voor applicaties is het leuk vilt lapjes te gebruiken, heel makkelijk je knipt bv een hartje legt dit op je das en schuift dit onder de naalden. Druk je pedaal zo diep mogenlijk in en beweeg langzaam de das heen en weer en punch over het hart.

TIP:
Voor deze machine is er geen naai ervaring nodig, beter nog vergeet alles wat je geleerd heb op naailes!!
Normaal stik je langzaam maar nu druk je zo hard mogenlijk op je pedaal.  ( dit moet is beter voor alles) Je kunt immers niet scheef er zijn geen draden die in de knoop kunnen slaan. Vandaar dat deze machine ook door kinderen gebruikt kan worden. Waar je op moet letten is dat je het werkstuk LANGZAAM heen en weer beweegt over het te punchen spul. En als je klaar bent ..wachten tot de machine geheel tot STILSTAND gekomen is. Dan het werk er onder uit halen.
Rest mij nog te zeggen dat je werk stuk krimpt omdat je de stoffen door elkaar slaat, hoe groter het te punchen oppervlak hoe groter de krimp. Houd hier rekening mee als je een lap knipt.  

Tasje:
Een lap van 75 cm breed en 41 cm hoog en voor hengsels 10 x 155 cm. Heb ik met dikke  acryl draden gepunchd. De stof word iets kleiner door het punchen. Zij en onderkant dicht gestikt. Zoom de boven kant. Hengsels zoom 1 cm naar binnen en plat gestikt. Aan de tas gezet. Ik stop me haakwerk er in.

BOEK TIP : Magical Machine Needlepunch
Als je een Punchmachine aan schaft koop dan dit boek er bij!!
Het is geschreven door Bea Demmers en Liesbeth Ouwerkerk.
In dit mooie boek staan alle mogenlijkheden voor de punchmachine, werkstukken en uitleg. In het Nederlands Engels en Duits. Het is een fantastisch boek en ik kocht het eerst om te zien of ik een punchmachine wilde aan schaffen. ISBN 978-90-817961-1-8 Het kost 29.95 maar is de prijs dubbel en dwars waard. De tips en tricks wil je niet missen als je een punchmachine hebt!

Ik heb de Happylock sp1100 gekocht voor 199 euro. Bij Wouters Van Woustraat 71-77 in Amsterdam.  Er zit een kwastje, schroeven draaiertje voor de naalden bij. En 5 reserve naalden. Er zit een knop op voor aan en uit. Voet pedaal en dun plastic hoesje.
Heb je nog vragen? Laat hier een bericht achter. Groetjes Marie.

7 opmerkingen:

  1. Nooit geweten dat dit bestond...heb je er al veel mee gedaan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een aantal dingen versiert zoals twee plaids van fleec. Een das en uit het boek Magical Machine needle punch de cupcakes. Er volgt nog meer!

      Verwijderen
  2. Wat leuk. Ik had er nog nooit van gehoord.
    Groetjes Saskia

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb ooit ook zo een machine gekocht. Hij staat al meer dan vijf jaar ongebruikt in de kast. Zonde eigenlijk. Het nieuwtje was er destijds heel snel af bij mij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is jammer, kijk het boek Magical machine Needle Punch is in voor meer ideeen.

      Verwijderen
    2. Ik ben op zoek naar een tweedehands machine. Heeft u hem nog?

      Verwijderen
  4. Wat gaaf, ik wist niet dat zo iets bestond. Maar mooi effect!

    BeantwoordenVerwijderen