Bezoekers

zondag 6 april 2014

Herenoverhemd

Dit herenoverhemd maakte ik van het patroon uit de Knipmode april 2014, uit de extra mannen bij lage. Een overhemd met lange mouw, kraag met staander, twee borstzakken, manchetten en mouwsplit. Bijna alle delen heb ik dubbel door gestikt dat staat mooi en sportief.  Koos voor de kleur lichtgrijs no: 8 van Gutermann. De stof is een katoenen siersucker, dat is een stof met een gerimpeld uiterlijk.  Dit is een siersucker waar tussen door een glad stuk stof geweven is. Ik kocht het op het Stoffen spektakel voor 7 euro per meter, had 2,5 meter nodig voor mijn lange man. Er zitten 13 overhemd knoopjes op a 15 cent per stuk, met garen en patroonpapier er bij komt dit overhemd op 30 euro. En dat is voor ons goedkoop, een normaal overhemd met extra lengte en extra mouw lengte in een grote maat koop ik voor 60 euro. Maar dan heb je niet zulke leuke stof maar het normale wit met streepje of ruitje. Deze ruit is best "hip" voor mijn man. Ik knipte de ruiten zo dat ze horizontaal door lopen, ook de zakken je ziet ze nauwelijks verdwijnen in de achter grond.

Knipmode patroon
Het patroon heb ik voor mijn man erg moeten verlengen met wel 15 cm. De mouw met 6 cm. De patronen zijn geschikt voor een man tot 184 cm. lichaams lengte! De patronen zijn tot en met maat 58 dat was voor mijn man net te smal dus ook in de breedte (buik) heb ik 1,5 cm bij geknipt. De hals, pas en kraag zitten prima in maat 58.

Mouw splitten
De mouw splitten heb ik gemaakt uit het boek "Shirtmaking" van David Page Coffin. Een specialisten naaiboek wat alleen over overhemden gaat. Daar staan patronen in over staanders, kraagen en splitten. En veel info over alles maar dan ook alles wat met overhemden te maken heeft. Geen boek voor beginners, en alles in het Engels geschreven.  ISBN: 978 1 56158 264 8 bij Bol.com 20.99 euro.
Heb reeds een nieuwe lap stof gekocht voor nog een overhemd, maar eerst een blouse voor mij! Groetjes Marie.

4 opmerkingen:

  1. Netjes gemaakt hoor. En wat een grote man heb jij! Je zoon heeft het van niemand vreemds...
    Groetjes, Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi!! Heb 'm ook gekocht na de tip van jou en zoek nu een mooi stofje ...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel mooi gedaan! Doe je hier nog wat mee? Zou het graag willen maken maar heb jammergenoeg geen ervaring. Zou wel een lesje willen als je bereidt bent dat te geven! Ik neem alles mee maar heb zelf geen naaimachine.. kan er wel eentje meenemen van mn moeder. Dan doe ik je na terwijl we er 2 maken. Dan aan het einde vergelijken! Lijkt me leuk.
    Groetjes
    Igor

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Igor, als je ooit een overhemd wilt maken, raad ik je aan om eerst op naailes te gaan. Je krijgt dan wat inzicht in het naaien op de naaimachine en het begrip patronen en knippen. Er zijn naailessen door heel het land. Ondertussen kun je een naaimachine lenen, vraag ook de gebruiksaanwijzing er bij!! Zodat je thuis kun oefenen in het recht naaien. Na het oefenen op een proeflap, oud laken of sloop. Kun je beginning om een kussen hoesje te maken. Door dit te oefenen krijg je inzicht in het naaien en knippen. Na een paar jaar naailes kun je dan beginnen met een overhemd. Een overhemd is het moeilijkste wat er is! Je heb hiervoor jaren naai ervaring nodig! Maar begin zelf en kijk veel YouTube films en doe het na. Je merkt dan vanzelf of het naaiwerk voor jou is weggelegd . Veel succes!

    BeantwoordenVerwijderen