Bezoekers

dinsdag 24 februari 2015

Mijn Naaimachines

Naaimachines zijn mijn ding ik houd er van, oud of nieuw ik moet er achter zitten en luisteren hoe hij stikt. Ik ben er door gefascineerd, als klein kind zat ik al boven op de kniptafel te kijken naar mijn Opa en Oma. Mijn Opa was een echte kleermaker en knipte na een paar krijtstrepen zo de stof uit. Oma was achter de trapnaaimachine bezig met de voering te naaien. Daar kreeg ik ook mijn allereerste kleine kinder naaimachine. En zo is het allemaal begonnen....

Mijn eerste elektrische naaimachine kreeg ik van mijn moeder toen ik 14 jaar was, ik deed op school kostuum naaien en wilde ook thuis aan de slag. Ik zie hem nog voor me een grijze ijzeren machine in een plastic bak. Voor de prijs van 250 gulden wat een rib uit mijn moeders lijf  was, let wel het was 1972. Pa was al een tijdje verdwenen en mijn moeder moest alles alleen ophoesten. Maar wat heb ik daar op genaaid! Kleding versteld en opgepimd! Wijde pijpen gemaakt door er stukken tussen te zetten ook voor vrienden. Toen ik 17 was ging ik samen wonen met mijn man en de naaimachine ging mee. Deze machine heb ik 8 jaar gehad.

In 1980 kochten wij mijn tweede naaimachine op de Huishoudbeurs in Amsterdam waar wij toen woonde. Een Elna TSP air electronic voor 1695,- gulden. Whaww! Dat was een hele uitgave maar mijn man had nu echt schoongenoeg van die ijzeren herrie. Ik werkte toen in de Bijenkorf op de stoffen afdeling en naaide alles wat los en vast zat. Het was een super naaimachine waar ik heel veel plezier aan had tot 6 jaar later, een knal en plof! Rook en vieze geur en in de machine zat geen beweging meer. Laten maken was geen optie, dus kochten we een nieuwe in ruilwaarde was toch nog 745,-gulden.

In 1986 een Elna 5000 mijn derde naaimachine voor 1995,- gulden. Het was een nieuw model waar algauw te weinig mogelijkheden op zaten. Die heb ik een jaar gehad en verkocht voor 1500,- gulden.

In 1987 kocht ik bijna dezelfde Elna maar met meer mogelijkheden de Elna 7000. Deze heb ik 5 jaar gehad en nog verkocht voor 1250,- gulden.

Na 5 jaar in 1992 kocht ik de toen nieuwe Elna Diva voor 3900,- Wat was dat een super naaimachine!! Zoveel mogelijkheden, zoveel steken, wat een mooi stikwerk! Nooit geen probleemen mee gehad een heerlijk ding! Ik dacht echt dat dit de machine was waar ik oud mee zou worden. Ik had een dochter en maakte alles zelf en meer. Tot na 11 jaar trouwe dienst een knal! En een brand geur en hij ging niet meer naar voor of achter er was geen beweging meer in te krijgen. Snik!

In 1997 had ik er nog een borduurmachine bij gekocht de Brother pe-200 Snoopy die alleen kon borduren.  Hij koste toen 2000,-gulden daarbij kocht ik voor 1000,- gulden aan fournituren die je bij een borduurmachine nodig heb, oa ook borduur card's met patronen.  Ik borduurde alles wat los en vast zat, een heerlijk ding en vaak stonden bijde machines op tafel.

De Elna Diva was nog wel te maken voor veel geld en garanties werden er niet gegeven. Ik was zo dol op Elna maar deze machines werden nu door Juki gemaakt en de kwaliteit was niet meer wat het geweest is. Dus kocht ik in 2003 een Husqvarna Quilt Designer voor € 1995,- Een lekkere machine waar je kaarten bij kon kopen en in de machine kon stoppen om zo je steken pakket te vergroten. Na 3 jaar had ik er genoeg van en ruilde deze machine en de Snoopy borduurmachine in. Ik wilde meer en de man zei neem een borduurnaaimachine met een usb stik zodat ik op internet patronen voor je kan downloden!

Wij kochten in 2006 toen de Husqvarna Designer 1 USB voor €4695,- wat een heerlijke machine en ik heb er nog steeds spijt van dat ik deze machine heb ingeruild. Dat was 6 jaar later in 2012. De Husqvarna Designer 1 USB deed heel erg veel, maar het borduur gedeelte had zijn beperkingen. Dus toen er een gehele nieuwe Husqvarna op de markt kwam met zoveel borduur mogelijkheden was ik al gauw om. Te gauw bleek later.

De nieuwe Husqvarna Diamond de luxe voor een lieve som van € 7999,-  kocht ik in 2012 en heb ik 5 maanden gehad. Het was een zgn maandag ochtend modelletje. In die 5 maanden is hij 5 weken weg geweest voor reparatie en toen die terug kwam was het slechte stiksel wat daar uit kwam niet verholpen. Ik schreef daarover zie in de rechter zijbalk bij Husqvarna Diamond. Ik kon met deze Husqvarna niet meer door een deur en heb hem ingeruild.

In 2011 kocht ik de Bernina 440QE er bij voor in het atelier te gebruiken en die bevalt heel erg goed. Ik had over deze machine zoveel goeds gelezen dat ik het zelf wilde ervaren. En het is zo Bernina is top! Ik kocht deze 440QE in de aanbieding voor € 2000,- met extra quilttafel en extra voetjes enz.

In 2013 ruilde ik de Husqvarna Diamond in voor een nieuwe net op de markt gekomen Bernina 780. Die kost nu nog €7299,-  En die bevalt super goed! En dat was een pak van me hart! Wat een super borduurnaaimachine,  hij kan bijna alles en ik heb er ook al heel wat over geschreven. Nartuurlijk heb ik nog niet alles uit geprobeerd maar ik ga er dan ook nog heel vaak achter zitten! Ik ben blij en zeer tevreden met deze B780. Waarom ben ik na die Elna niet meteen overgestapt op Bernina? De dealer waar ik kocht verkocht geen Bernina. Die dealer is nu met pensioen en ik heb een andere. Eens in mijn leven wilde ik een naaimachine die alles kan! En mijn man zei je bent het waard! En je denk toch niet dat ik al deze machines alleen heb gekocht he? De lieve man houd er net zo veel van! Hij ziet me graag tevreden en blij! Maar eerlijk is eerlijk ik kreeg van de prijs wel hartkloppingen! Maar ja als ik zo'n machine niet koopt wie dan wel?  Hieronder wat foto's van de machines die ik heb gehad. Groetjes Marie

2 opmerkingen:

  1. Ook hierveen Bernina fan! Ik borduur niet dus mijn 450 is ideaal voor al mijn naaiwerk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een ontzettend leuk verhaal om te lezen. Ik kwam hier terecht toen ik singer 702 op ging zoeken op het www…

    BeantwoordenVerwijderen