Bezoekers

vrijdag 3 juni 2016

Durable super breikatoen

Ik kocht 25 kluwen witte super Durable glanskatoen no: 10 met een Clover Amour haakpen 2 mm voor een groot nieuw project te haken. Durable breikatoen was ooit in de jaren 70/80 een van de bekendste katoen merken om mee te breien en haken. Wie kent ze nog? De gehaakte gordijntjes, kastrandjes, spreien en pannenlappen.  In de jaren 70 was deze Durable katoen niet aan te slepen,  ik werkte toen in de Bijenkorf en verkocht zoveel wol en katoen. Net als nu was er een opleving in het handwerken en breien en haken was in!! Ik heb nog 3 boekje van Durable waar gehaakte patronen in staan.

Dit van oorsprong oer Hollands katoenen Durable garen werd vroeger in de S.T.H. garen fabriek in Helmond gemaakt. Ik heb nog kluwen met etiketten waar dit op staat. Ook uit Geldrop, daar stond zeker ook een fabriek.  Het katoenen garen word nu in de lage loon landen gemaakt en is nog steeds van onovertroffen kwaliteit.  De etiketten zijn in de loop van de jaren iets veranderd,  maar stralen nog steeds nostalgie uit. Vroeger waren deze kluwen in div kleuren te koop. Op dit moment zijn deze "ouderwetse " rolkluwen nog in twee kleuren te koop nl. ecru  (ongebleekt) en wit.
Maar let op! Je kunt ze in dof of glans kopen! De doffe kwaliteit doet ouderwets aan en haakt wat stroever, de glanskatoen heeft een wat luxere uitstraling en haakt gladder.  De doffe katoen kost ongeveer  € 3,60 per 100 gram, de glanskatoen  € 4,60 per 100 gram. En nog een heel belangrijk ding ze zijn in vier verschillende diktes te koop;

Durable rolkluwen in vier diktes;
Durable no: 6 naald dikte 3 - 3,5 mm  100 gram - 250 meter.
Durable no: 8 naald dikte 2,5 - 3 mm 100 gram - 300 meter.
Durable no : 10 naald dikte 2 - 2,5 mm 100 gram - 420 meter.
Durable no: 12 naald dikte 1,5 - 2 mm 100 gram - 485 meter.

Breien met Durable katoen
Vroeger werd er heel veel gebreid met deze kluwen thuis maar ook op scholen in de handwerk lessen. De doffe kwaliteit neemt heel veel vocht op en daarom zeer geschikt voor thee en keuken doeken, vaatdoeken en pannenlappen en allerhande baby spullen. Maar werd ook voor kleding gebruikt.

Haken met Durable katoen
Deze katoen is uiterst geschikt om mee te haken van pannenlappen,  doeken, huisraad, gordijnen en spreien. Kom je wel eens een oud sprei tegen? Zeer grote kans dat hij van Durable katoen gehaakt is! Durable betekent duurzaam en hij maakt de naam waar! En omdat er vier verschillende diktes zijn is er altijd iets in de dikte die je hebben wilt voor een project.  Ik haakte er vroeger mee en nu heb ik er weer voor gekozen.

Tip: een Durable kluwen begin je altijd van uit het midden, dit loopt heerlijk af zonder gedoe. De kluwen word van binnen uit, uitgehold en zak dan in tot het op is.

Nieuw lang termijn project :
Voor mijn nieuw te haken project heb ik 25 rolkluwen Durable glanskatoen no: 10 haakpen no: 2 mm . Ik wilde wat dun garen omdat het een groot iets word en ik wilde wit en glans. Raad eens wat ik ga haken? Ook heb ik een boekje van Durable dubbel de bovenste op de foto,  die verloot ik onder de mensen die hier een berichtje achter laten met een verhaaltje over Durable garen. Heb jij nog iets van deze katoen of haak je er wel eens mee? Groetjes Marie.

8 opmerkingen:

 1. Wat een leuk bericht om te lezen!
  Ik heb, jaren geleden, veel met Durable gehaakt, tafelkleedjes, een bedsprei en gordijntjes voor het hele huis.
  Op een dag kijk ik toevallig naar buiten en zie dat er een politiebusje met 2 vrouwelijke agenten voor mijn huis stopt en naar mijn huis blijft kijken.
  Voelde me al onrustig worden (waar zijn de kinderen?) toen ze wegreden.
  Een paar dagen later was er een bijeenkomst van "klaar-over-ouders", waarbij de politie trakteerde op koffie en vlaai, als dank voor het hele jaar klaar-overen. De 2 agenten waren er ook en vertelden daar heel vrolijk dat ze op hun routes altijd keken naar gehaakte gordijntjes omdat ze die zo mooi vonden! Zich daarbij niet realiserend dat dat bij de bewoners weleens onrust kon brengen!
  Mooie dag.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Marie,
  Ik ken Durable nog héél goed uit mijn jeugd. Iedereen had gehaakte gordijntjes, kastrandjes en spreien, nou ja, bijna iedereen. Ook herinner ik me van die ronde kleedjes die in een ijzeren, met Durable omwikkelde, ring werden genaaid en voor het raam werden gehangen. Ik had zelf gordijntjes in ecru op mijn tienerkamer en oranje kastrandjes, zo leuk. Ook zo'n ding voor het raam had ik. :-)
  Een paar jaar geleden ging mijn buurvrouw van voorin de tachtig verhuizen en haar dochter wist niet waar ze moest blijven met een enorme gehaakte ecrukleurige sprei... Niemand in de familie wilde het blijkbaar hebben, nou ik wel! Graag zelfs! Die ligt nu bij onze bank en regelmatig kruipt er iemand onder. :-) Ook vond ik 2 jaar geleden een patronenboekje van Durable bij de kringloop, dat kon ik natuurlijk niet laten liggen, dat snap je wel! Al met al zorgt Durable bij mij voor een heerlijk nostalgisch gevoel. :-)
  En ik denk trouwens dat je een sprei gaat haken, ik ben benieuwd!
  Hartelijke groet,
  Robyn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Marie, veel gehaakt met durable katoen vanaf mijn middelbare schooltijd: gordijntjes voor de slaapkamers en voor het volkstuinhuisje, maar ook katoenen truien in allerlei kleuren. Inmiddels haak ik niet meet, maar borduur en quilt meer. Durable katoen is dan ook nostalgie! Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik doe graag mee met de give away want ik zoek al zoooo lang naar dat boekje. Over een poosje zal ik de sprei laten zien. De sprei van zuster Laurens gehaakt met durablekatoen. Ik heb er wel eens eerder over geschreven volgens mij. En als ik heel goed ga zoeken weet ik bijna zeker dat er hier in huis ook nog wat bolletjes van deze katoen te vinden zijn :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo dames! Bedankt voor jullie reacties. Wat een leuke verhalen over haakwerk met Durable katoen. De winnaar van het Durable boekje is geworden.... Tineke! Mail je adres naar me toe en ik stuur het op. marienaailes@ziggo.nl groetjes Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk zeg! Hartelijk dank. Ik ben er erg blij mee :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo allemaal! Zeer herkenbaar al deze verhalen. IK kon net uit de handwerk winkel. Geen durable tekoop ,dus tijdens zoeken online kom ik op deze site terecht.Mijn oma heeft voor mij van durable 8 kleedjes gehaakt en mijn zus kast randjes en gordijn opnemers. Ik heb een heel brutaal vraagje... mijn moeder heeft in 1979 uit de burda een gigantisch sprei gemaakt. Idd van durable no 8. Het was een sprei van gehaakte hoedjes en rond gehaakte vlakken wat je in plissé moest vouwen en daar omheen weer moest verder haken.Het sprei werd in elkaar gehaakt met allemaal losse onderdelen en af gemaakt met gehaakte kwastjes aan de onderkant.wie o wie kann mij deze patroon helpen!! Groetjes Evelien.ec1864@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo allemaal! Zeer herkenbaar al deze verhalen. IK kon net uit de handwerk winkel. Geen durable tekoop ,dus tijdens zoeken online kom ik op deze site terecht.Mijn oma heeft voor mij van durable 8 kleedjes gehaakt en mijn zus kast randjes en gordijn opnemers. Ik heb een heel brutaal vraagje... mijn moeder heeft in 1979 uit de burda een gigantisch sprei gemaakt. Idd van durable no 8. Het was een sprei van gehaakte hoedjes en rond gehaakte vlakken wat je in plissé moest vouwen en daar omheen weer moest verder haken.Het sprei werd in elkaar gehaakt met allemaal losse onderdelen en af gemaakt met gehaakte kwastjes aan de onderkant.wie o wie kann mij deze patroon helpen!! Groetjes Evelien.
  ec1864@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen