Bezoekers

zondag 6 november 2016

Decoratieve steken met Metallic garen

De meest mooie Decoratieve of siersteken op je naaimachine maak je wel met Metallic garen. En zeker nu de Kerstdagen steeds dichterbij komen. Ik maakte twee placemats van linnen en ging los op mijn Bernina 780.  Is het moeilijk om met Metallic garen te naaien? Nee maar er zijn wel een paar dingen die je moet weten om tot een goed resultaat te komen en draad breuk te voorkomen. Met deze tips lukt het iedereen!    

Metallic garen
Aller eerst het metallic garen, dat is in veel merken en kleuren te koop. Niet alleen in goud en zilver maar ook gekleurd en koper goud enz..
Ik had nog wat Brother goud in huis no: 999,   300 mt. Dus dat maak ik eerst op, ik gebruik dit ook voor de borduurmachine.  Dan is er ook van het merk Brildor metallic te koop, in klossen van 500 mt en 2500 mt. Maar de meeste keus is er in het merk Madeira, kleine klosjes van 200 mt tot klossen van 1000 mt.
Ook in verschillende kleuren maar ze hebben metallic garen wat wasbaar is van 60 graden en ook voor 90 graden was. Voor als je op linnen goed wilt borduren. Ook veel keus in glans; normaal, soft, sparkling of brilliant. Houd er rekening mee dat de dichte satijnsteken veel draad nemen. Ik gebruikte twee klosjes van 300 mt. Hier mee maakte ik ook een proeflapje. Let op koop wel garen wat geschikt is voor de naaimachine! En nu de tips;

Borduren met Metallic garen de TIPS !
1e Gebruik de goede naald! Die van Schmetz metallic needle 80/12 of de Schmetz metallic 90/14 dit zijn speciale naaimachine naalden met een groter oog. Zie foto daar zie je de pakjes naalden. De metallic draad heeft veel te verduren en schuurt in het oog van de naald. Doordat deze naalden een groter oog hebben word het leed verzacht.
2e Stik veel langzamer dan je gewend bent! Heb je een knop om de snelheid te verlagen zet deze op halve snelheid!
3e Zet je klos recht op zodat de draad makkelijker afloopt.  Je moet de letters op het klosjes goed kunnen lezen recht op dus.
4e Verstevig je werkstuk met div lagen scheurvlieseline aan de achterzijde van je werk.  Later scheur je dit makkelijk weg. Of strijk er strijkvlieseline in wat blijft zitten in de binnenkant.  Of doe allebei. 
5e Maak een proeflapje om de dikte uit te testen.  Gaat je stof trekken of rimpelen, moet er meer versteviging gebruikt worden. Dit hangt af van de dikte van de stof die je gebruikt. Hoe dunner de stof hoe meer lagen scheurvlieseline er gebruikt moet worden. Te koop in fournituren op naaimachine zaken, vraag om scheurvlieseline. 
6e Neem voor het ondergaren in de spoel dezelfde kleur als boven op je werk. Goud onder vond ik te duur, dus ik koos Gutermann 968 bij Brother goud 999. Hier mee voorkom je dat als je onder draad perongeluk omhoog komt, het boven op te zien is.
7e Oefen de steken eerst met wat gewone restjes garen om te kijken of je de steek leuk vind. Je kunt dan ook zien hoe de steek in de machine zit. Misschien is het nodig om de boven spanning ietsje losser te zetten, zodat de steek er mooi boven op komt te liggen. Of dat je misschien de steeklengte moet aanpassen.  Is de steek te open, zet dat de steeklengte iets korter/ dichter op elkaar. Ook de steekbreedte is vaak te veranderen. Probeer en naai wat steken uit. In het echt zijn ze veel mooier dan dat plaatje op je naaimachine. 
8e Gebruik een naaimachine voetje voor decoratieve steken, zeker als je de satijn steken gebruik zoals ik gedaan hebt. Deze voetjes hebben een opening aan de onderkant waardoor de dikke steken er makkelijk onderdoor gaan. Met dit open voetje kun je ook alles mooi zien waar je stikt en ik gebruik het veel voor applicaties op te naaien. Met deze tips gaat het je zeker lukken om met Metallic garen te naaien.

Dit gebruikte ik voor deze twee placemats; 
80 cm linnen van 140 cm breed;  80 cm plakvlieseline, 2 klosjes van 300 mt metallic garen, Klos onder garen voor spoel, pakje Schmetz metallic naaimachine naalden, spelden, lat, potlood, schaar,naaimachine met steekjes.

Maken Placemats:
Knip 4 X een lap linnen van 40 cm hoog en 50 cm breed,
Knip 2 X een lap plakvlieseline van 40 X 50 cm, strijk dit op de achterkant linnen.
Leg de 3 lagen op elkaar met de vlieseline aan de binnenkant, spelt goed vast en stik rondom een hulpstiksel, spelden er uit.
Trek met potlood en lat een lijn rondom 2 cm van de kant.
Hierlangs , voetje van de kant naai je aan de zijkanten div. siersteken, de volgende rij steeds voetje van het vorige stiksel enz..
Als die allemaal genaaid zijn, naai rondom een satijn steek om af te werken, over de potlood lijn heen.
Knip als laatste vlak langs het stiksel af, ongeveer 1 mm er vandaan.
Veel succes met je werkstuk groetjes Marie!

2 opmerkingen:

 1. Mooi die metalicdraad. Echt heel gaaf die placemats.

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig werk!
  Ik ontdekte net je blog, ik kom hier zekerr nog meer lezen.
  Stien

  BeantwoordenVerwijderen