Bezoekers

zaterdag 19 maart 2016

Naaitips

Ik start een nieuwe rubriek "Naaitips" de zogenaamde tips en trucs om je leven makkelijker te maken als je achter je naaimachine zit. Ik wilde beginning met de "kleine" dingetjes waar je misschien nog niet zo over nagedacht heb. Deze week de tip over het klosjes garen. Zoals ik al vaker geschreven heb is het naaien op een naaimachine gelijk aan een X factor,  alles moet kloppen. De naald, het garen, inspannen en de bediening. Alles komt aan bod in deze rubriek "Naaitips".

Naaitip no: 1.
Zet je klosjes naaigaren zo op de naaimachine dat je de letters kunt lezen. Recht op dus, je zult zien dat je garen anders af loopt. 1e foto. Heb je een naaimachine waarbij een liggend klosjes gebruikt word. Schuif je het klosjes met de bodem naar rechts, zie 2e foto hieronder.  Er zijn ook klossen waarbij aan een kant een breder plastic rondje zit, dit is de bodem.

Bij een liggende klos, altijd een afdek rondje er op die  groter is dan het klosjes zelf. Duw dit goed aan, de draad mag er niet tussen kunnen komen! Een draad heeft heel wat te verduren voordat hij een naadje word in jou project. Onze taak is het om de draad zoveel mogelijk te ontzien. Een juiste naaimachine naald is daarbij van zeer groot belang. Is het oog van de naald te klein,  dan gaat de draad kringelen en op stropen, uiteindelijk breekt hij.
Om je een idee te geven; Ik gebruik zelf vier soorten draad, dit hangt af van het project.
Gutermann met de witte rand, gebruik ik overal voor is alles naaigaren van 100% polyester.
Gutermann met de dunne gele plastic binnenkant,  is een fractie dunner en er zit iets meer rek in de draad. Gebruik ik voor grote projecten en voor lingerie .
Aurifil no: 40 van 100% katoen, voor quilten.
Radix van 100% katoen, een wat goedkopere en dikkere draad, vaak te koop op de markt. Deze gebruik ik overal voor als ik katoen wil hebben.

Dit was mijn eerste tip. Je kunt hier een reactie of vraag achterlaten. Ik zal hem zo goed mogelijk beantwoorden. Heb je nog een tip voor een volgende naaitip? Ik hoor het graag, groetjes Marie. 

5 opmerkingen:

 1. Handig, ik ga het volgen hoor kan wel wat tips gebruike. Ik gebruikt nu 1 soort garen gutermann en in twee kleuren zwart en wit. En hoe zit dat met die naalden. Ik heb er in verschillende maten en ook nog in verschillende kleuren en een met twee naalden wat kan je daar mee doen??

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel, ik ben erg blij met tips!
  Hartelijke groet, Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel fijn. Ik ga je tips graag volgen.
  Hartelijke groet, Diana🌸

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Dinah, je vraag gaat over naaimachine naalden en over de tweeling naald. Dit zal ik behandelen in mijn volgende tip! Groetjes Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat vind ik heel fijn: deze nieuwe rubriek. Het eerste leerde ik al van je: ik heb er nooit bij nagedacht hoe de klos op de machine moet staan Dankje!
  Groetjes, Jannie

  BeantwoordenVerwijderen